Horskí záchranári radia: Ako neskončiť v záchranárskom vrtuľníku?

Výlet do hôr by mala sprevádzať dostatočná príprava. Horská záchranná služba za posledné obdobie informovala o viacerých prípadoch, kedy ľudia v zasnežených horských oblastiach precenili svoje sily a uviazli v náročných podmienkach. Zaujímalo nás, ako vidia zimné obdobie horskí záchranári a čo vravia na otázku pripravenosti.

Obrazok-WhatsApp-2024-01-13-o-20.43.09_5d67088e-1024x768 Horskí záchranári vám radi pomôžu, radšej však budú, ak to nebude potrebné. Foto: HZS

„Počet zásahov horských záchranárov sa v roku 2023 v porovnaní s predchádzajúcim rokom zvýšil,“ uviedla pre Žilinský Štandard hovorkyňa HZS Oľga Krajčiová. Zároveň však dodala, že sa znížil počet smrteľných prípadov. Záchranári tak väčšinou pomáhajú podchladeným, strateným či zraneným skialpinistom a turistom.

Podľa Krajčiovej môže za vyšší počet prípadov vysoká návštevnosť turistov. Na hory sa zároveň vydávajú aj nepripravení turisti, ktorí si myslia, že sneh a zima pre nich nebudú problém.

„Veľa turistov preceňuje vlastné schopnosti,“ povedala Krajčiová. Ide pritom ako o zahraničných, tak aj o domácich turistov. „Mnohí nemajú dostatočné skúsenosti s pohybom v horskom teréne. V zimnom období vyrážajú do hôr s nedostatočným výstrojom a výzbrojou. Neraz aj majú vhodný výstroj, ale nevedia ho správne použiť,“ prezradila.

Pre ľudí, ktorí by mali záujem ísť do hôr aj v takýchto náročnejších podmienkach, sme pripravili niekoľko rád:

  • Sledujte webové stránky a sociálne siete Horskej záchrannej služby. K dispozícii je aj bezplatná mobilná aplikácia, ktorá pomáha v prípade núdze určiť vašu polohu.
Aplikácia vám môže v horách zachrániť život. Dostupná je na službách Google Play aj Apple Store. Foto: archív ŽŠ
  • Pred plánovaným výstupom skontrolujte aj stránky SHMÚ a Strediska lavínovej prevencie. Uverejnená výstraha pred vetrom na horách či lavínami môže často robiť rozdiel medzi dobrou a tragickou turistikou.
  • Nepodceňujte svoju fyzickú a psychickú kondíciu.
  • Pripravte si výstroj a uistite sa, že ju viete správne používať. Zároveň sa uistite, že je váš mobilný telefón funkčný a nabitý.
  • Nechoďte sami, pokiaľ to je možné.

V Košiciach, v čase, keď sa rušili mnohé športoviská, prekvapila milovníkov aktívneho oddychu radostná správa. Na sídlisku KVP v Košiciach sa Slovenský futbalový zväz rozhodol vybudovať špičkové ihrisko s umelým trávnikom. Domáci verili, že ho…
Prejsť na článok
Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.
Prejsť na článok
V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.
Prejsť na článok
Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť…
Prejsť na článok