Odobratie práva veta je začiatok konca EÚ, vyhlásil Fico v Budapešti. Nie sme spokojní, že Brusel chce budovať superštát, dodal Orbán

Je tragédia, že spolupráca Vyšehradskej štvorky (V4) bola úmyselne znefunkčnená. Vyhlásil to v utorok v Budapešti predseda vlády SR Robert Fico. Na tlačovej konferencii po stretnutí s maďarským premiérom Viktorom Orbánom zároveň avizoval, že bude vyvíjať tlak na české predsedníctvo V4, aby zvolalo schôdzku premiérov krajín zoskupenia v záujme riešenia spoločných tém.

Fico v Maïarsku Robert Fico a Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

„V4 a spolupráca v rámci V4 bola úmyselne znefunkčnená, pretože je evidentné, že keď sú štyri krajiny pohromade, ktoré reprezentujú 65 miliónov obyvateľov v rámci EÚ, dokážu presadiť veci, ktoré normálne individuálne krajiny presadiť nevedia,“ povedal Fico. Schôdzka premiérov krajín V4 by podľa neho nemala byť len formálna, ale mali by sa na nej prerokovať témy, ktoré sú dôležité pre tieto štáty.

Vlády v Bratislave i Budapešti majú veľmi príbuzné pohľady na mnohé témy vrátane Ukrajiny či odmietania migračného paktu EÚ, pokračoval predseda slovenského kabinetu. „Sme presvedčení, že Ukrajina nemá vojenské riešenie a stratégia, ktorá je momentálne nastavená voči Ukrajine, nefunguje,“ uviedol Fico.

Diktát veľkých vo vzťahu k tým malým

Slovensko a Maďarsko majú podľa Fica rovnaký názor aj na budúcnosť Európskej únie vo vzťahu k právu veta. „Ak sa členským štátom EÚ zoberie právo veta a bude sa rozhodovať o zásadných politických a bezpečnostných otázkach nejakou väčšinou, to je začiatok konca EÚ,“ povedal. V takom prípade by podľa neho nastal „diktát veľkých vo vzťahu k tým malým“ a nebolo by možné hovoriť o suverenite a ochrane štátnych záujmov.

Premiéri takisto podľa Fica hovorili o štruktúre biznisu v Maďarsku a SR či o nevyhnutnosti atómovej energie pre dosiahnutie energetickej sebestačnosti. „Bez toho, aby sme mali atómové elektrárne, ťažko budeme môcť garantovať občanom jednej aj druhej krajiny dostatočný a cenovo prístupný objem elektrickej energie. Uznávame nevyhnutnosť atómovej energie na dosahovanie energetickej sebestačnosti, čo nie vždy platí v iných štátoch sveta,“ dodal slovenský premiér.

Obaja premiéri súčasne s nevôľou pozorujú dianie v Európskom parlamente (EP). „EP chce prijať v stredu rezolúciu, ktorá má upozorňovať na určité procesy, ktoré na Slovensku prebiehajú v súvislosti so zmenou Trestného zákona a trestného poriadku a zrušením Úradu špeciálnej prokuratúry,“ pripomenul Fico a dodal, že je to iniciatíva slovenských opozičných europoslancov s cieľom poškodiť krajinu a vládu.

„Ak ide o Maďarsko, objavujú sa návrhy a rezolúcie, ktoré vyzývajú na to, že má dôjsť dokonca až k návrhom na odobratie hlasovacích práv alebo iných dôležitých momentov, ktoré členská krajina EÚ má. Ako tu stojím, poviem to úplne presne. Kým budem predsedom vlády SR, nikdy nebudem súhlasiť s tým, aby krajina bola potrestaná za to, že bojuje za svoju suverenitu a za národnoštátne záujmy,“ zdôraznil slovenský premiér.

Dodal, že na akékoľvek obmedzenie práv Maďarska je potrebný súhlas všetkých členských štátov EÚ. „Ja, Robert Fico, predseda vlády SR, hovorím, že nikdy nebudem súhlasiť s takýmto útokom na Maďarsko, pretože sa to prieči mojim pohľadom na význam suverenity a ochrany národnoštátnych záujmov jednotlivých členských štátov EÚ,“ uzavrel Fico a dodal, že Slovensko a Maďarsko pripravujú ďalší zoznam spoločných aktivít a projektov, ktoré sú osožné pre obe krajiny.

Záujmy Maďarska a Slovenska sa uberajú rovnakým smerom

Vzťahy medzi Maďarskom a Slovenskom nikdy neboli také dobré ako teraz, pretože obe krajiny sú v Európskej únii prepojené tak, že sa navzájom posilňujú z hľadiska fyzickej, ekonomickej a energetickej bezpečnosti. Povedal to predseda maďarskej vlády Viktor Orbán po schôdzke so slovenským premiérom Ficom.

Orbán zdôraznil, že záujmy Maďarska a Slovenska „sa uberajú minimálne na 99 percent rovnakým smerom“ a že suverenita je pre obe krajiny dôležitá. Obe strany sa podľa jeho slov posilňujú ohľadom fyzickej, hospodárskej a energetickej bezpečnosti.

„Zo strany Maďarska – a mám pocit, že tu existuje zhoda – nie sme spokojní s bruselskými iniciatívami budovať akýsi superštát. Vôbec nás netešia snahy legitimizovať nelegálnu migráciu. Chceme chrániť svoje hranice a rozhodovať o tom, koho pustíme do našej krajiny,“ podčiarkol Orbán.

Maďarský premiér sa poďakoval Ficovi za to, že slovenská polícia pravidelne pomáha pri ochrane južných hraníc Maďarska, a naznačil, že Maďarsko zasa rado prispieva k ochrane vzdušného priestoru Slovenska od začiatku tohto roka.

Fico v súvislosti s migráciou uviedol, že obidve krajiny odmietajú formu migračného paktu, keď bude niekto prikazovať buď zobrať migrantov, alebo za každého z nich zaplatiť 20-tisíc eur pokuty. „Myslíme si, že krajiny majú byť natoľko suverénne, aby sa samy mohli rozhodnúť, akú formu solidarity prejavia,“ vyhlásil slovenský premiér.

Slovenský premiér by si želal, aby ďalšia éra spolupráce s Maďarskom bola érou úprimne myslených nenávratných pôžičiek. „Tak, ako sme bez akýchkoľvek bočných úmyslov pomohli na hraniciach, takisto vnímame veľkú pomoc, ktorú momentálne maďarská armáda poskytuje Slovensku v podobe ochrany vzdušného priestoru,“ uviedol Fico a dodal, že toto je jeden z prejavov úprimných a nenávratných pôžičiek, na ktorých by chcel zakladať ďalšiu spoluprácu medzi Slovenskom a Maďarskom.

Slovenského ministerského predsedu v rámci jeho pracovnej cesty prijala aj maďarská prezidentka Katalin Nováková.

(tasr, sita)


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok