Rezolúcia europarlamentu proti slovenskej vláde je tvrdo manipulatívna

Snímka obrazovky 2024-01-16 o 20.06.13 Vladimír Bilčík a Maichal Šimečka počas volebnej noci Zuzany Čaputovej. Foto: Facebook/Vladimír Bilčík.

Poslanci Európskeho parlamentu majú v stredu hlasovať o rezolúcii proti Ficovej vláde. Návrh, pod ktorý sa podpísali Vladimír Bilčík (donedávna Demokrati) či Peter Pollák (OĽaNO), obsahuje neuveriteľné hlúposti. A zopár zákerných manipulácií, ktoré majú Slovensko vykresliť ako nebezpečný štát. Autori návrhu sa vracajú do roku 2018 k vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ku ktorej vraj viedli „útoky politikov proti novinárom“.

Na úvod jedna predbežná poznámka: zápas opozície proti zrušeniu špeciálnej prokuratúry a proti zmenám v trestom práve je užitočný. Ficova vláda to s rozsahom a tempom zmien preháňa. Úlohou opozície je krotiť ju.

Menej užitočné sú pokusy prenášať politický zápas zo Slovenska na pôdu EÚ. V takýchto prípadoch hrozí, že tradičné vyplakávanie aktivistov v Bruseli sa zvhne do tupých protislovenských kampaní.

Stalo sa to napríklad po vražde dvoch mladých queer ľudí na Zámockej v roku 2022. Progresívci tragédiu okamžite zneužili na to, aby útočili na kresťanské a konzervatívne komunity. A aby cez Európsky parlament pretláčali na Slovensko transrodovú agendu (s ktorou pohoreli vo voľbách 2020).

Niečo podobné sa deje aj dnes. Europoslanci majú na stole návrh rezolúcie, ktorá mala zhrnúť právne výhrady k politike Ficovej vlády. Nakoniec však zašla oveľa ďalej – zvrháva sa do politickej kampane. Popri médiách a verejných protestoch má byť europarlament treťou zbraňou v rukách progresívcov, ktorá bude namierená proti Ficovej vláde. Paušálne. Teda bez ohľadu na to, či existuje dostatočne vážny dôvod na intervencie Bruselu proti slovenskej vláde.

Návrh dokumentu k rozprave europarlamentu, o ktorú sa postarali europoslanci za Progresívne Slovensko a ich spojenci z radov Demokratov a KDH, je na viacerých miestach ukážkovo manipulatívny. Dočítame sa tam, že útoky politikov proti novinárom, občianskej spoločnosti a zraniteľným skupinám vytvorili nenávistné prostredie, v ktorom boli spáchané vážne násilné zločiny vrátane vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Autori textu pripomínajú, že tento zločin riešila špeciálna prokuratúra, ktorá má byť zrušená.

Ďalej sa v návrhu rezolúcie dočítame o znepokojení z plánov obmedzovať mimovládny sektor a stigmatizovať organizácie, ktoré sú financované zo zahraničia. Nakoniec je tam varovanie pred zásahmi do nezávislosti redakcií a práce novinárov.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami