Prezidentka pritlačila na Pellegriniho. V jej prejave však niečo principiálne chýbalo

2223oktober2023_Caputova_Pellegrini_9989297 Foto: Martin Baumann/TASR

Zuzana Čaputová privítala prísľub Petra Pellegriniho, že sa novela zákona o zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry ešte bude v druhom čítaní meniť. Nerobte to takto a s takýmito dopadmi, povedala poslancom. Je však chyba, že sa nepokúsila prekročiť limity opozičných politikov a povedať to najdôležitejšie.

Zuzana Čaputová vystúpila s vecným prejavom, ktorým kritizovala postup vlády a zvýšila tlak na Petra Pellegriniho a stranu Hlas.

Bol to vlastne paradox: progresívna politička hovorila o potrebe tvrdších trestov, aby riziko z páchania trestnej činnosti nebolo menšie ako benefity z porušovania zákona. A naopak, politici, ktorí pred voľbami hovorili o silnom štáte, ktorí sú nálepkovaní ako politici tvrdej ruky, presadzujú výrazné zmäkčenie trestov, skrátenie premlčacích dôb či zásadné zúženie prípadov, kedy sa budú môcť používať odposluchy a podobne. Svet je naruby.  

Prejav prezidentky Čaputovej treba preto privítať. Štát robí silným to, že dokáže vynucovať a nastoľovať spravodlivosť.

Prepálené tvrdenia Šimečku, že tieto zákony zo Slovenska urobia eldorádo zločinu, alebo sem začnú migrovať mafiáni a zločinci z iných krajín, sú smiešne. Pôsobia možno na Facebooku alebo pred vlastnými fanúšikmi.

Zločin sa má trestať a trestať ho treba tak, aby to pôsobilo odstrašujúco. Až príliš mnohým sa totiž u nás opláca trestná činnosť a až príliš mnohí sa cítia nad zákonom. Ak máme plné väznice, treba postaviť ďalšie.

Prezidentka by však bola presvedčivejšia, keby povedala aj niečo navyše.

Po prvé to, že jej prekáža, ak Európsky parlament rezolúciou kritizuje Slovensko za niečo, čo ešte nie je schválené. V tom sa mala zastať slovenského parlamentu a suverenity nášho štátu, a upozorniť europoslancov, aby cez Brusel neriešili veci, ktoré si máme riešiť výlučne my doma.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami