Vodíkové elektrárne sú drahé a Nemecko si ich zrejme nebude môcť dovoliť

Nemecko plánovalo investovať značnú sumu do rozvoja elektrární schopných spaľovať vodík. Urobilo by tak zásadný krok smerom k zelenej transformácii svojej energetiky. Prostriedky, ktoré na vodíkové elektrárne Nemecko vyčlenilo, sa však prerozdelili zlým spôsobom a krajina si zrejme takúto drahú investíciu nebude môcť dovoliť. Pravdepodobne tak naďalej ostane pri spaľovaní špinavého uhlia a zemného plynu.

plynova-elektraren Plynová elektráreň, ilustračná fotka. Foto: flickr.com / Jon Sullivan

Do roku 2035 chcú Nemci vyrábať sto percent svojej energie klimaticky neutrálnym spôsobom. Na podporu veterných turbín a solárnych panelov, ktorých výroba by mala v nasledujúcich rokoch prevládať, vláda plánovala postaviť flotilu elektrární prispôsobených na spaľovanie zeleného vodíka, píše portál Euractiv.

Konkrétne chcela postaviť niekoľko špecializovaných elektrární na spaľovanie vodíka s celkovým výkonom 8,8 GW a staré elektrárne, ktoré dnes spaľujú zemný plyn, prispôsobiť na vodík, čím by výkon takzvaných vodíkových elektrární zvýšili o ďalších 15 GW. Takýto výkon by pokryl tretinu nemeckého dopytu v špičke, teda v čase, keď je odber elektriny najvyšší.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami