Je bitcoin moderné zlato? Čaká nás rok alternatívnych aktív

Od klientov dostávam zaujímavú otázku. Ako môže povolenie ETF bitcoinového fondu v USA ovplyvniť trh, ale hlavne, môže toto ETF negatívne zmeniť cenu zlata? Pripomeňme, že ide o to, že minulý týždeň americká Komisia pre cenné papiere konečne povolila vznik burzovo obchodovaných fondov (ETF), v ktorých portfóliu smie byť bitcoin. Tým došlo k „legalizácii“ kryptomien, ktoré začali byť brané na vedomie ako relevantné finančné aktívum.Tá otázka je naozaj pútavá, pretože správne dáva do súvislosti dva javy: cenu bitcoinu, prípadne ďalších kryptomien, a cenu zlata, teda ceny dvoch alternatívnych aktív, ktoré fungujú do značnej miery ako únik pred sliedivými očami štátu. Mnoho ľudí považuje tieto dve aktíva za zameniteľné.Dokonca sa svojho času hovorilo, že bitcoin je „moderné zlato“. Malo to vyjadrovať, že kryptomeny kupujú ľudia, ktorí nedôverujú trvanlivosti klasických fiat mien, ako sú eurá či doláre. Prípadne ľudia, ktorým nie je príjemné, že štát by mal mať dokonalý prehľad o každom ich kroku. A to nemusí byť práve preto, že by činili čokoľvek nekalého, len nevidí dôvod, prečo by ktokoľvek mal vedieť, čo, kde, od koho a kedy kupujú. Čo je tá pravá úloha pre kryptomeny alebo zlato. Odtiaľ vyplynula hypotéza, že kryptomeny a zlato by sa mali cenovo pohybovať rovnakým smerom. Teda rásť či klesať v rovnakom období.

pexels-alesia-kozik-6765369 Bitcoin a zlato: Foto: Pexels.com

Lenže táto hypotéza sa vôbec nepotvrdila. Ba práve naopak. Zlato na prelome roku dosiahlo v dolárovom vyjadrení nový historický rekord, zatiaľ čo kryptomeny sú zhruba na polovici historicky najvyššej ceny. A ak ich cenu vyjadríme reálne aj so započítaním inflácie (pretože od čias dosiahnutia historického maxima bitcoinu kúpna sila dolára zase značne poklesla), nie sú dnes kryptomeny ani na polovici svojho historického maxima. A to napriek tomu, že po oznámení povolenia ETF bitcoin posilnil. Je teda zjavné, že bitcoin a zlato sa v tandeme nepohybujú a pôvodná teória bola mylná.

Odtiaľ tiež vyplýva, že obe aktíva nie sú také dokonalé substitúty, ako sa kedysi zdalo. Hrnček aj vaňa slúžia oboje na zachytenie vody, a hoci majú podobne znejúcu funkciu, nie sú zameniteľné a neplatí, že zdraženie hrnčekov vedie k zdraženiu či zlacneniu vaní. Preto ani nemožno tvrdiť, že vzpruha, ktorej sa dostalo bitcoinu povolením ETF, sa automaticky „zaleje“ do podpory pre zlato. A práve tak ako nemožno tvrdiť, že posilnenie bitcoinu odčerpá kapitál od zlata a to oslabí.

V skutočnosti oboje, kryptomeny aj zlato, sú dosť oddelené segmenty. Je to skôr zhoda okolností, že u oboch týchto aktív súčasne v tomto roku očakávam posilnenie. V prípade bitcoinu a ďalších kryptomien toto posilnenie bude mať viac zdrojov.

Povolenie ETF je rozhodne silným ťahúňom rastu. Ďalším ťahúňom rastu je rastúci odpor mnohých bežných ľudí k špehúnskym aktivitám rôznych štátov. A napokon kryptomeny vykazujú veľké rastové a poklesové vlny tak, ako sa v ich prípade periodicky nabaľujú špekulanti, ktorí sa chcú zviezť na týchto vlnách, ale potom nestačia zavčasu vystúpiť, a nakoniec často predávajú v tej najhoršej možnej chvíli. Títo takzvaní „noise traders“ vytvárajú v oblasti kryptomien periodické obdobia rastu a poklesu, a teraz technické faktory ukazujú na rastové obdobie.

U zlata je situácia trochu iná. Zlato nie je potrebné legitimizovať nijakým povoľovaním bohvieakých produktov, tento cenný kov je etablovaný už viac ako dvetisíc rokov. Rastúci odpor k štátnemu dozoru ale vždy spoľahlivo obracia pozornosť k zlatu podobne ako pri kryptomenách.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.