Ak si Matovič namýšľa, že je z neho v Rakúsku hviezda, musím ho sklamať

00020200911_uks_02740148

Príbeh toho, ako a prečo vznikol v Rakúsku návrh na plošné testovanie po vzore Slovenska.

Bolo to veľké prekvapenie, keď rakúsky kancelár Sebastian Kurz oznámil svoj zámer vykonať plošné testovanie antigénovými testami aj v Rakúsku. V rozhovore s denníkom Österreich sa odvolal na slovensky vzor: „Bola to prvá krajina, ktorá v Európe niečo také vyskúšala. Bolo to veľmi úspešné, pretože veľa ľudí je bez príznakov, to znamená, že nevedia, že sú chorí, a pritom infikujú ostatných. Vďaka plošnému testovaniu Slovensko dokázalo identifikovať veľa týchto skrytých infekcií.“

Včera mal Sebastian Kurz už so slovenským premiérom Igorom Matovičom videohovor. Ten napísal: „Od rána sme mali videohovor s rakúskym kancelárom Sebastianom Kurzom o našom plošnom testovaní. Pozdravuje a odkazuje, že radi sa vydávajú slovenskou cestou.“

Vyzerá to ako medzinárodný úspech Matoviča. Šiel s experimentom plošného testovania do osobného rizika, spájal to so svojim zotrvaním vo funkcii a teraz sa po ňom opičí dôležitá susedná krajina.

Žijem v Rakúsku, ako všetci krajania – a dokonca ministri Kurzovej vlády – som aj prekvapený a všímam si jednu podobnosť: Obaja premiéri vytiahli plošné testovanie z klobúka v okamihu, keď sa dostali v téme koronakrízy do úzkych. Igorovi Matovičovi v druhej vlne strmo padli preferencie a Sebastian Kurz sa minulý týždeň prvýkrát ocitol sám proti všetkým.

Z vyjadrení mladého rakúskeho kancelára doteraz nie je jasné, či plošné testovanie v Rakúsku vôbec bude a ako má vyzerať. Určite nebude hneď, Kurzov návrh počíta s testovaním učiteľov a zdravotníkov na konci druhého lockdownu (6. decembra), zvyšku obyvateľstva potom do Vianoc.

Iniciatíva kancelára nedominuje titulkom rakúskych médií, reakcie sú väčšinou opatrné. Iba šéfredaktor najväčšieho bulvárneho plátku Kronenzeitung Klaus Herrman zasypal kancelára chválou. Jeho text má titulok: „Nádej hromadné testovanie“, píše v ňom: „Áno, niečo na tom je: Slovensko a v poslednej dobe aj južné Tirolsko nám ukazujú, ako na to. Takými hromadnými testami naozaj rastie nádej na pomerne znesiteľné Vianoce.“ Tá pochvala znalca rakúskych pomerov nemôže prekvapiť, žiadne médium momentálne neospevuje Kurza tak bezvýhradne ako Kronenzeitung.

Kurz ohlásil svoj zámer na konci týždňa, počas ktorého proti sebe poštval drvivú väčšinu rakúskych rodičov, politikov a expertov. Celý týždeň sa v Rakúsku diskutovalo, akú podobu mal mať tvrdý lockdown, ktorý nahradí doterajší „mäkký lockdown“. Šepkalo sa, že mladý bezdetný kancelár ako jediný presadzuje zatvorenie škôl. Proti tomuto návrhu sa formoval každý deň stále širší front: Verejnoprávna ORF citovala 25 rokov starú štúdiu z Belgicka, podľa ktorej valonskí žiaci nikdy v živote nedokázali dobehnúť pokles prospechu po zavretí valónskych škôl kvôli štrajku učiteľov. Katolícke rodinné združenie Rakúska vyhlásilo, že má strach, „či nerobíme z celej generácie korona-lúzrov“. Proti zavretiu škôl sa vyslovili minister školstva, minister zdravotníctva, celá opozícia, hajtmani, experti a Komora robotníkov.

Vyzeralo to tak, že zavretie škôl už nie je viac aktuálne a návrh padne pod stôl. Ako každý štvrtok zasadala vo štvrtok „semafórová komisia“. Tento poradný organ už  so samotným semaforom nemá dočinenia, všetky rakúske okresy sú a zostanú červené, komisia sa ale zaoberá celou koronapolitikou. Hlasovalo sa tam o zavretí škôl, komisia bola jednohlasne proti, iba úrad kancelára sa vraj zdržal.

V sobotu vláda vyhlásila očakávaný tvrdý lockdown – aj so zavretím všetkých škôl a škôlok.

V spoločnosti to spôsobilo nevoľu. Sebastian Kurz, ktorý si vždy dal záležať na tom, že väčšina národa je s ním, sa prvýkrát počas korony dostal do menšiny.

Vyhlásenie plošného testovania je útek dopredu. V nedeľu tým chcel prekryť sobotňajší prúser. V sobotu bol ten zlý, v nedeľu chcel byť už opäť za dobrého.

V rakúskych pomeroch nie je zvykom, že kancelár svojvoľne vyhlási dôležité opatrenie. Počas celej koronakrizy sa Kurz choval tak, že všetko podstatné najprv konzultoval aspoň s koaličným partnerom. Rakúska politika je konsenzuálna, tak to majú ľudia u nás radi. Rakúsko nie je krajina, ktorá sa riadi facebookovými statusmi jedného labilného človeka.

Foto: I. Matovič/FB

Igor Matovič si samozrejme pripisuje Kurzov návrh ako osobný úspech. Je pravdou, že médiá vo viacerých európskych krajinách zaznamenali slovenský experiment plošného testovania. Zatiaľ jedinou krajinou, ktorá sa skutočne vydá slovenskou cestou, je talianska autonómna oblasť južné Tirolsko. Vláda tohto polmiliónového regiónu chce Slovensko napodobniť už budúci víkend – so všetkým, aj s vydieraním vlastných občanov. Prevádzky, ktoré sa odmietnu testovania zúčastniť, chce vláda zavrieť, neposlušných zamestnancov suspendovať. V Rakúsku sa už, naopak, minister zdravotníctva vyslovil za dobrovoľnosť.

Igor Matovič môže byť kľudne hrdý na to, že sa odteraz v Rakúsku skloňuje slovné spojenie nach slowakischem Vorbild, „podľa slovenského vzoru“. Ak si však Trnavčan namýšľa, že je z neho u nás hviezda, musím ho sklamať: Ako osoba je mimo Slovenska stále neznámy. Nemecko-jazyčné médiá sú z neho bezradné, už samotné opísanie politickej orientácie jeho strany ich privádza do rozpakov, len v poslednom čase sa objavila klasifikácia „populistisch-konservativ“.

Nikto v Európe doteraz netuší, čo je slovenský premiér zač. Pre vás je to dobrá správa.


Ďalšie články