V Strážskom skončili kontajnery na šatstvo. Vraj za to môžu cezpoľní

STRÁŽSKE – Mesto informáciu o zrušení kontajnerov na šatstvo uverejnilo na sociálnej sieti. Svoj nepopulárny krok zdôvodnilo tým, že zberné kontajnery sú neustále ničené a v ich okolí je veľký neporiadok. Ten spôsobujú občania, ktorí násilne vyberajú obsah (aj za cenu poškodenia kontajnerov) a šatstvo, ktoré sa im „nepáči“, končí rozhádzané po okolí.

Strážske - kontajnery Mesto sa rozhodlo stiahnuť kontajnery z ulíc. Fotokoláž: Archív mesta/fcb Strážske a okolie

Kontajnery tohto typu rozmiestnil vlani 25. apríla podnikateľ Ľubomír Ludvik zo Svidníka. Obyvatelia mesta, ktorí sa chceli ekologickým spôsobom zbaviť nepotrebného šatstva, textilu, obuvi a detských hračiek, mohli tieto vložiť do tohto prepravného prostriedku na uliciach Okružná, Vihorlatská, Komenského, Krivošťanská a pri OD TESCO. „Vyprázdňovanie realizovala firma raz za 6 až 8 týždňov, alebo podľa potreby. Obsah sa následne triedil, textil a oblečenie putovali do secondhandov,“ informovala prednostka radnice Mária Hajdučková. Dodala, že objem šatstva za rok 2023 ešte nemajú potvrdený (až koncom januára – pozn. red.). Ako príklad však spomenula rok 2022, keď rovnaká firma odviezla z územia mesta 5,7 tony šatstva a textilu.

Napriek pozitívnej štatistike Strážske rozhodlo o zrušení kontajnerov z dôvodu ich neustáleho ničenia a neporiadku v okolí. „Evidenciu o ich poškodení a vyrabovaní, ku ktorým dochádzalo dva – až trikrát mesačne, viedli pracovníci Mestského podniku služieb. Z dlhodobého sledovania, že kusy oblečenia boli nájdené najmä v poraste v okolí železničnej stanice, sme usúdili, že vinníkmi sú „cezpoľné“ osoby, ktoré do nášho mesta cestujú práve s týmto zámerom. Páchateľa určiť je ale v tomto prípade veľmi ťažké,“ zdôraznila prednostka s dôvetkom, že firma preto stiahla všetky kontajnery z územia mesta.

Radní sa v snahe vyjsť obyvateľom Strážskeho v ústrety dohodli so svidníckou spoločnosťou, že tri kontajnery umiestni v areáli Technických služieb, v zbernom dvore na Obchodnej ulici číslo 257. „Miesto je oplotené a strážené kamerovým systémom, čo by mohlo odradiť vandalov od demolovania a vykrádania kontajnerov,“ uzavrela Hajdučková.

Komentujúci na sociálnej sieti neskrývali nepokojnosť s rozhodnutím o stiahnutí kontajnerov.

Eva: „Neustále robiť len ústupky, nedá sa napredovať… Je mi do plaču.“

Gabriela: „Poniektorým sa vždy všetko odpustí.“

Marián: „To sa slušní občania musia prispôsobovať neprispôsobivým? Dokedy?“

Daniela: „V poslednom čase je v Strážskom neskutočný neporiadok.“

Ľubomír: „A čo na to pán primátor?“


Nielen zvolenie predsedu parlamentu je poznačené sporom medzi koaličnými stranami Hlas a SNS. Ďalšou témou je spor o zloženie Rady STVR a osobu nového generálneho riaditeľa telerozhlasu.
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok