Dvaja uväznení poľskí poslanci sú už na slobode. Prezident Duda ich opätovne omilostil

Andrzej Duda Na snímke poľský prezident Andrzej Duda. Foto: TASR /Jakub Kotian

Andrzejovi Dudovi vďaka tomuto rozhodnutiu mierne narástla miera dôvery, ale ešte viac nedôvery. Premiér Tusk trvá na tom, že dvaja amnestovaní politici nie sú poslancami Sejmu. Na celej afére najviac získala nová hviezda poľskej politickej scény.

Dvaja politici strany Právo a spravodlivosť, ktorí boli odsúdení, amnestovaní, zadržaní a opäť amnestovaní sú na slobode. Bývalý poľský premiér Morawiecki ich nazval politickými väzňami, súčasný premiér ich považuje za kriminálnikov, ktorí ho nezaujímajú. Oni sami sa cítia ako bojovníci proti korupcii a obete novej moci. Mariusz Kamiński a Maciej Wąsik sú opäť v Poľsku témou, aj keď sú na slobode. Domáhajú sa totiž svojho miesta v parlamente.

Väčšina právnikov sa zhoduje, že mandát im zanikol v momente vyhlásenia rozsudku a amnestia, ktorú im prezident Duda opätovne udelil, im ho nedokáže vrátiť. Podľa vyjadrení predsedu parlamentu Szymona Hołowniu (Tretia cesta) nemajú právo vkročiť do priestorov parlamentu vyhradených pre poslancov, môžu sa jedine prizerať na rokovanie z balkóna pre verejnosť.

Kamiński a Wąsik sa odmietajú zmieriť s rozsudkom a tvrdia, že sú aj naďalej poslancami. Poliaci to však podľa prieskumu verejnej mienky vidia inak. Až 65 percent respondentov si myslí, že Mariusz Kamiński a Maciej Wąsik by po omilostení nemali znovu získať svoje parlamentné kreslá. Opačný názor zastáva 24 percent opýtaných. Zvyšných 11 percent uviedlo, že na vec nemá žiadny názor.

V Poľsku sa objavujú aj hlasy, že proces odobratia mandátu jedného z poslancov je teoreticky ešte možné zvrátiť, pretože hoci bol rozsudok právoplatný, dokumenty potvrdzujúce odobratie poslaneckého mandátu (v tomto prípade poslanca Macieja Wąsika) ešte neboli publikované, a teda ešte nie sú v platnosti.

O pozadí celej aféry sme prednedávnom písali v samostatnom texte. Pripomenieme, že obaja poslanci sú právoplatne odsúdení za prekročenie právomocí a zo spáchania trestných činov proti hodnovernosti dokumentov. V Poľsku podľa zákona nemôže mandát poslanca vykonávať právoplatne odsúdená osoba. Preto predseda poľského Sejmu Szymon Hołownia rozhodol na základe rozhodnutia súdu o odobratí poslaneckého mandátu Kamińského a Wąsika. Mandát poslanca, ako tvrdí poľský predseda parlamentu, im vyhasol automaticky, z moci práva.

Duda klesol na dôvere

Aféra “politických väzňov”, ako ich nazval poľský prezident, sa zvláštnym spôsobom dotkla Dudovej popularity. V očiach verejnosti síce celkovo vzrástla jeho dôveryhodnosť o 2,6 percentuálneho bodu (na 41,3 percenta), no miera nedôvery voči nemu sa v priebehu mesiaca zvýšila o 8,4 percentuálneho bodu na 47,9 percenta. 

Niet sa čo čudovať, pretože poľský prezident to celé zahral veľmi nešťastne. Najprv trval na tom, že amnestia, ktorú udelil poslancom pred vydaním právoplatného rozsudku, je platná, a tak im ju nechcel udeliť opätovne. Potom sa, nepochopiteľne, pustil do dlhšie trvajúcej procedúry omilostenia poslancov, ktorú preniesol na generálneho prokurátora, hoci podľa poľských zákonov ich mohol omilostiť aj hneď. Takto predĺžil pobyt Kamińského s Wąsikom vo väzení o takmer dva týždne. Tento čas uväznení poslanci využili na to, aby začali protestnú hladovku. Tá však podľa poľského zákona nie je vo väzniciach povolená, keďže by si takto mohli nárokovať na prepustenie všetci väzni. Ich spolustraníci dokonca začali zbierať peniaze na podporu ich manželiek a detí, čo sa však verejnosti nepáčilo. Samotní poslanci totiž majú veľké majetky, zastávali verejné funkcie dlhé roky a syn jedného z poslancov dokonca pracoval v Svetovej banke, čo nenasvedčuje tomu, že by rodiny uväznených trpeli nedostatkom.

Hołownia chytil vlnu popularity

Naopak, predseda poľského parlamentu Szymon Hołownia vyšiel z celej tejto trochu tragikomickej situácie politicky najlepšie. Jeho dôveryhodnosť medzi Poliakmi v čase aféry narástla: voči meraniam z decembra minulého roka posilnil o 8,8 percentuáleho bodu. Podľa najnovšieho prieskumu o dôveryhodnosti politikov mu dôveruje až 54,4 percenta respondentov, čo je v histórii meraní v Poľsku dôveryhodnosti najvyšší dosiahnutý výsledok (predchádzajúci rekord – 52,2 percenta patril v septembri 2020 Andrzejovi Dudovi, ktorý vtedy začínal svoje druhé funkčné obdobie vo funkcii prezidenta). Hołowniovi nedôveruje iba 27,9 percenta opýtaných.

Premiér Donald Tusk (vľavo) s predseda parlamntu Szymon Holownia. Foto: Profimedia.sk

V roli predsedu parlamentu sa ako bývalý moderátor televízie našiel a jeho popularita vzrástla aj vďaka bystrému a pohotovému vedeniu rokovaní v parlamente. Tie začala verejnosť hromadne sledovať od začiatku nástupu novej vlády. Priame prenosy alebo záznamy z rokovaní pozerá priemerne zhruba jeden a pol milióna Poliakov. Hołownia tak aspoň na začiatku funkčného obdobia uberá niečo z popularity premiéra Donalda Tuska, ktorý Poľsko polarizuje a ľudí delí na dva protiľahlé tábory. Hoci súčasnému poľskému premiérovi podľa posledných meraní dôveruje 38,9 percenta respondentov, jeho nedôvera medzi Poliakmi je až 47,9 percenta.

Ak by mal niekto za cieľ politicky rozdelené Poľsko spájať, ukazuje sa, že v súčasnosti to ide zatiaľ najlepšie parlamentárnemu nováčikovi Hołowniovi.


Ďalšie články