Kandidát na predsedu SaS Gröhling: Pod mojím vedením sa určite nespojíme s Progresívnym Slovenskom

Branislava Gröhling. Foto: Matúš Zajac Branislava Gröhling. Foto: Matúš Zajac

Sloboda a Solidarita sa nebude blížiť k Progresívnemu Slovensku. Oni sú ľavicoví a my pravicoví, hovorí v rozhovore pre Štandard bývalý minister školstva a kandidát na predsedu SaS Branislav Gröhling. Dodáva, že v otázkach, ako sú slovenské právo veta v EÚ, zákaz spaľovacích motorov či masová imigrácia v zásade súhlasí s Richardom Sulíkom. O ďalšom smerovaní sa však podľa neho SaS potrebuje rozprávať.

V utorok váš konkurent Marián Viskupič oznámil, že nebude kandidovať za lídra SaS. Čo to pre vás znamená? Stávate sa tým jasným favoritom?

Veľmi ma mrzí, že Marián Viskupič odstúpil, ale plne akceptujem jeho rodinné dôvody, ktoré sú naozaj opodstatnené a nejdem ich ďalej rozvíjať. V rámci našej strany môže kandidovať na predsedu ktokoľvek, kto je člen strany. Ešte neuplynul termín, takže je stále možné dať si prihlášku. Nasledovať bude súťaž o víziu a budúcnosť Sasky a členovia budú tí, ktorí o tom v tajnom hlasovaní rozhodnú.

Časť verejnosti bude vnímať Viskupičov krok ako výhovorku.

Asi sme očakávali, že to bude vnímané rôznymi spôsobmi. Hľadať vždy za niečím niečo, je zaujímavé pre čitateľov aj pre médiá. Netreba tam naozaj hľadať nič iné ako to, že ide o plnohodnotné rozhodnutie pána Viskupiča. Niekedy sa dejú aj takéto rozhodnutia, že aj členovia chcú, aby bol ten prechod naozaj plynulý, aby sme si podali ruky s Richardom Sulíkom, ktorý viedol túto stranu úspešným spôsobom 15 rokov a nerobiť okolo toho také divadlo, že strana rieši stranu alebo že Saska rieši Sasku.

Myslím si, že tu máme dôležitejšie veci, ktoré musíme ako politická strana riešiť a to je situácia v spoločnosti a vládna koalícia. Netreba sa vybíjať vnútri strany a dokazovať si niečo iné. Ak sa členovia zhodnú na tom, že predložená vízia je tá správna, budem s nimi tak ako doposiaľ komunikovať o budúcnosti strany, hoci som jediný kandidát. Našou ambíciou je priblížiť sa k desiatim percentám a tam sa zastabilizovať.

Viskupič hovoril, že v prípade neúspechu vám ponúkne pozíciu podpredsedu. Platí táto ponuka aj z vašej strany voči nemu?

To je jednoznačné, lebo si myslím, že ekonomika a verejné financie sú v parlamente také pole neorané a náš Viskupič je v tomto veľmi dobrý. Vie si dôkladne preštudovať jednotlivé témy, okomentovať ich, vystúpiť a dať návrh. Celý tím, ktorý spoločne s ním pôsobí okolo pravicovej ekonomiky, je veľmi silný.

Pri kandidatúre na predsedu ste sa rozchádzali najmä v tom, že Viskupič akceptoval Sulíkov návrh, že ako čestný predseda získa právo veta v republikovej rade. Vy ste to však opísali ako ohrozenie autonómie ďalšieho predsedu. Môže sa stáť, že členovia SaS vás zvolia za predsedu strany a zároveň odsúhlasia zmenu stanov v prospech Sulíka?

Predseda by mal byť samostatný a mal by niesť zodpovednosť za rozhodnutie, ktoré urobí a ktoré mu schváli Republiková rada. Samozrejme, môže sa stať, že členovia povedia, že chcú tieto stanovy a chcú toto pravidlo súčasného predsedu. Ak to tak bude a následne ma zvolia za predsedu, budem sa s tým musieť vyrovnať. Takéto veci neviete dopredu odhadnúť a musíte sa s nimi stotožniť.

Sulík pôvodne podporil vás a keď ste sa názorovo nezhodli na zmene stanov, tak sa priklonil k Viskupičovi. Ochladli preto vaše vzťahy so Sulíkom?

Absolútne nie. My sa poznáme vyše osem rokov. Zažili sme opozíciu, rozdelenie SaS za pána Galka, koalíciu a Igora Matoviča a teraz znova opozíciu. Myslím si, že náš vzťah je veľmi korektný, blízky a navzájom rešpektujeme svoje názory. Ja som rešpektoval to, že predseda určuje nejaké smerovanie, hoci dovnútra sme si vždy vyslovili, s čím súhlasíme alebo s čím nesúhlasíme. Mne aj Richardovi Sulíkovi ide o SaS ako takú a o ponuku našim voličom. Aby sme tu naozaj mali pravicovo-liberálnu stranu, ktorou sme. Tam niet o čom pochybovať.

Môže sa stať, že Sulík si teraz nájde nejakého nového favorita?


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami