Daňové priznanie nemusí podať každý. Za akých okolností sa to oplatí?

Ilustračná fotografia. Foto: Milan Kapusta/TASR Ilustračná fotografia. Foto: Milan Kapusta/TASR

Už len necelé dva mesiace ostávajú na podanie daňových priznaní v štandardnom termíne. Existujú však aj takí, ktorým povinnosť podať ho nevznikne, napriek tomu je lepšie, aby to urobili.

Pokiaľ ste v zamestnaneckom pomere, pravdepodobne vás už zamestnávateľ konfrontoval s otázkou, či má ročné zúčtovanie dane urobiť za vás. Ak ste mali len príjmy zo závislej činnosti, môžete ho o to písomne požiadať do 15. februára.

V prípade, že ste vlani mali viacerých zamestnávateľov súčasne, alebo ste prácu zmenili, vyberiete si jedného z nich, ktorý následne ročné zúčtovanie vykoná. Je však nevyhnutné dať mu k tomu podklady. Musí totiž do úhrnu príjmov započítať všetky vaše zárobky, a tak od vás očakáva potvrdenia od ostatných vašich zamestnávateľov.

Čo sa týka uplatnenia bonusu na deti, nevyhnutné je doložiť rodné listy detí. Pri uplatnení bonusu za zaplatené úroky (týka sa hypoték) potrebujete potvrdenie z banky o tom, v akej výške ste ich vlani zaplatili a po novom niektorí splnia aj podmienky na získanie pomoci pri zvýšení splátky hypotéky.

Ak si chcete uplatniť nezdaniteľnú časť základu dane na manžela či manželku, vyžaduje sa aj potvrdenie o jeho, respektíve jej príjme. A tí, ktorým idú príspevky do tretieho piliera, preukazujú aj potvrdenie o ich výške za predchádzajúci rok.

Ideálne je tieto doklady predložiť spolu so žiadosťou o vykonanie ročného zúčtovania. Ak totiž potvrdenia do požadovaného termínu zamestnávateľovi nepredložíte, musíte si daňové priznanie podávať sami. Povinnosť sa pritom týka pracujúcich, ktorí zarobili viac ako 2 461,41 eura a dané príjmy patria k zdaniteľným.

Dobrovoľné daňové priznanie sa niekedy oplatí

O tom, že téma je v týchto dňoch veľmi aktuálna, svedčí aj množstvo žiadostí o pomoc v poradenských skupinách na sociálnych sieťach. Hemží sa to tam nielen požiadavkami od zarábajúcich, ktorí hľadajú niekoho, kto im priznanie vypracuje, ale aj ďalšími špecifickými prípadmi.

Na taký nás upozornila aj čitateľka Eva, ktorá pracovala vlani na zamestnaneckú zmluvu len jeden mesiac, a to od 1. decembra 2023. „Zamestnávateľ chce vedieť, či ho poverím vykonaním ročného zúčtovania dane. Pracovala som však krátko, a preto ma to prekvapilo,“ vysvetľuje študentka, ktorá má skrátený úväzok ako predavačka.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami