Bidenova stopka pre LNG projekty neohrozí dodávky plynu do Európy. No je pripomienkou, že jej záujmy sú pre USA druhoradé

GFFkFZhaoAAzMOu Americký prezident Joe Biden a nemecký kancelár Olaf Scholz. Foto: Ir. Benny Dwika Leonanda/X

Európa sa po odstrihnutí od dodávok ruského plynu stala mimoriadne závislou od dovozu LNG zo Spojených štátov. Tie vyše polovicu svojho exportu posielajú na starý kontinent. Po minulotýždňovom kroku amerického prezidenta Joea Bidena, ktorý stopol vydávanie nových vývozných licencií kvôli domácej politickej situácii, sú preto všetci v pozore. Akútny nedostatok plynu síce nehrozí, no pre Európu to nie sú pozitívne správy.

Začať treba tým, čo sa vlastne v zámorí udialo. Bidenova administratíva pred vyše týždňom zastavila schvaľovanie nových licencií na vývoz skvapalneného zemného plynu z krajiny. Je nutné poukázať na to, že predtým udelené povolenia ostali nedotknuté.

Bidenov krok vplýva na viac ako tucet návrhov, ktoré v súčasnosti čakajú na posúdenie na americkom ministerstve energetiky. Niektoré z týchto firiem pritom majú uzavreté platné kontrakty s európskymi spoločnosťami na dovoz skvapalneného plynu na dlhé roky dopredu.

Tamojší plynárenský gigant Venture Global už podpísal zmluvy s nemeckými spoločnosťami SEFE a EnBW na nákup viac ako šiestich miliónov ton LNG ročne v priebehu dvoch dekád, počnúc rokom 2027. Bidenovo obmedzenie sa týka jeho exportného terminálu na skvapalnený plyn plánovaného na pobreží americkej Louisiany, ktoré bez udelenia licencie nesmie plyn vyvážať.

Bidenov domáci politický boj

Pozastavenie vydávania licencií by malo platiť, kým ministerstvo energetiky nepreskúma, ako vývoz plynu a jeho ťažba ovplyvní klímu, hospodárstvo i národnú bezpečnosť. Biely dom však ponechal otvorené, ako dlho by malo zastavenie platiť.

„Dôkladne sa pozrieme na vplyv vývozu LNG na náklady na energiu, energetickú bezpečnosť Ameriky a naše životné prostredie,“ uviedol vo vyhlásení Biden.

Zároveň prebral rétoriku klimatických aktivistov a značnej časti svojej ľavicovej voličskej základne: „Táto prestávka v schvaľovaní nových projektov na skvapalnený zemný plyn vidí klimatickú krízu takú, aká je: ako existenčnú hrozbu našej doby.“

Analytik David Seduski konštatoval, že tento krok amerického prezidenta môže slúžiť na to, „aby sa Bidenova voličská základňa upokojila pred voľbami“.

Environmentálni aktivisti naliehajú na Bidena, aby zmenil kurz v otázke plynu, ktorý sa považuje za najčistejší fosílny zdroj energie, smerom k jeho obmedzeniu.

Európa sa zbavila závislosti od ruského plynu. No nie je nezávislá


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami