Väčšina nezvestných detí sú maloletí migranti z Blízkeho východu

Migranti na Regrútskej ulici v Bratislave Bratislavský magistrát vyhlásil od soboty (7. 10.) na území hlavného mesta SR mimoriadnu situáciu z dôvodu tranzitnej migrácie. Na snímke migranti na Regrútskej ulici v Bratislave 11. októbra 2023. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Polícia pátra po viac ako stovke neplnoletých osôb z Blízkeho východu, ktoré pravdepodobne utiekli z detského domova v Medzilaborciach. Tam sa nachádza jediné špecializované zariadenie na Slovensku, ktoré prijíma maloletých utečencov bez sprievodu rodičov. Na zozname osôb v pátraní ostávajú migranti aj potom, ako sa dostanú do cieľovej krajiny.

V súčasnosti klesol oproti vlaňajšiemu letu počet nelegálnych prechodov slovenských hraníc, no problém nezvestných maloletých cudzincov pretrváva. Pátranie je vyhlásené po 179 osobách, ktoré nedosiahli ešte plnoletosť, väčšina ich je v rozmedzí 14 až 18 rokov, z toho je viac chlapcov ako dievčat.

Hoci sa polícia vyjadrila, že nemá vedomosť o tom, že väčšina maloletých osôb v pátraní utiekla z Centra pre deti a rodiny Dlaň v Medzilaborciach, existujú na to dôvodné podozrenia. Keďže Slovensko nie je pre nelegálnych migrantov cieľovou krajinou, krátko po umiestnení do centra utekajú a je po nich vyhlásené pátranie.

Najviac maloletých je zo Sýrie

Polícia sa pre Štandard vyjadrila, že nezverejňuje štatistiky nezvestných osôb podľa štátnej príslušnosti alebo dátumu vyhlásenia pátrania. Preto sme zmapovali vzorku 51 hľadaných šestnásťročných osôb.

Pátranie vyhlasovalo Okresné riaditeľstvo Polície v Humennom, pod ktoré mesto Medzilaborce patrí. Dvadsiati dvaja z nich mali Medzilaborce uvedené aj ako bydlisko.

Na zozname hľadaných zostávajú, aj keď „dorazia“ do Nemecka

Väčší počet neplnoletých hľadaných je v pátraní od roku 2023 avšak po niektorých sa pátra už dlhšie.

Z necelej stovky maloletých, ktorí boli v roku 2022 umiestnení do Centra pre deti a rodiny Dlaň, ich následne zo zariadenia utieklo viac ako 60. Podľa našich informácií bol počet chovancov v roku 2023, ktorí sa do Centra dostali, aj počet útekov z neho nižší, čo kopíruje priebeh migrácie v celej Európe.

Riaditeľ Centra Dlaň Vladislav Fejo sa pre Štandard vyjadril, že je bežnou praxou, že rodičia z Blízkeho východu posielajú svoje neplnoleté deti pomocou prevádzačov do západnej Európy. Najčastejším cieľom je Nemecko. Keď sa tam maloletí migranti dostanú, následne finančne podporujú svoje rodiny v krajine ich pôvodu.

Potom ako polícia neplnoleté osoby umiestni do Centra Dlaň, prevádzači čakajú na vhodný moment, keď s maloletým nadviažu kontakt a zorganizujú jeho útek do cieľovej krajiny. Podľa Feja je častým javom, že prevádzači obdržia druhú polovicu finančnej odmeny až vo chvíli, keď sa malí migranti dostanú do cieľovej krajiny.

„Stáva sa, že o deťoch vieme, kde sa už dávno nachádzajú, no oni ešte stále „visia“ na stránke polície,“ uviedol riaditeľ Centra Dlaň. Ďalej vysvetlil, že keď sú nelegálni migranti na Slovensku zadržaní, väčšinou nemajú pri sebe doklady a slovenské úrady pracujú iba s menom a dátumom narodenia, ktoré im sami poskytnú. Vo viacerých prípadoch uviedli utečenci v Nemecku iné identifikačné údaje ako na Slovensku.

Podľa Feja sa tiež stáva, že ak sa utekajúci chovanec dostane do väčšej komunity z Blízkeho Východu, úrady v západnej Európe ani nemajú prehľad, že sa vôbec v krajine nachádza.


Ďalšie články