Lavrov varoval pred protibelošským rasizmom a kultúrnou revolúciou v USA

Sergej Lavrov Sergej Lavrov. Foto: TASR/AP

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov sa nazdáva, že v USA bujnie protibelošský rasizmus. Vyjadril obavy, že politická korektnosť dotiahnutá do extrému bude mať vážne následky. Z jeho úst dokonca zaznelo, že Spojené štáty sa snažia do sveta rozšíriť kultúrnu revolúciu.

V Spojených štátoch amerických bujnie rasizmus proti belochom a politická korektnosť dotiahnutá do extrému bude mať poľutovaniahodné následky. Myslí si to ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, ktorého cituje server Moscow Times.

Ruská federácia podľa Lavrova podporuje boj proti rasizmu, ale nazdáva sa, že je dôležité neskĺznuť do opačného extrému, ktorý je vraj prítomný na akciách rasového hnutia Black Lives Matter (BLM). V súvislosti s nimi hovorí aj o „agresivite“ voči ľuďom bielej farby pleti.

„Boli sme pioniermi hnutia propagujúceho rovnaké práva pre ľudí všetkých farieb pleti,“ prehlásil politik o svojej domovine a obvinil svojich náprotivkov za veľkou mlákou z toho, že sa do sveta snažia rozšíriť „kultúrnu revolúciu“.

„Hollywood mení svoje pravidlá tak, že všetko odráža diverzitu modernej spoločnosti,“ uviedol Lavrov jeden z príkladov s dodatkom, že to považuje za formu cenzúry. „Videl som černochov v Shakespeareových komédiách. Akurát neviem, kedy uvidím bieleho Othella,“ podotkol s odkazom na slávneho protagonistu tmavej pleti z rovnomennej tragédie.

Čo hovoria skúsenosti?

USA si v ostatných mesiacoch prešli viacerými kontroverziami, ktoré korešpondujú s obavami druhého najznámejšieho ruského politika súčasnosti. Štandard nedávno informoval, že arizonský úrad pre vzdelávanie vydal pracovnú pomôcku, v ktorej tvrdí, že belošské deti vrátane bábätiek vykazujú známky rasizmu už od prvých mesiacov života.

Za zmienku stoja aj tvrdenia, ktoré zazneli na internom školení korporácie Coca-Cola na tému rozmanitosti. Firma počas neho zamestnancom okrem iného odporúčala, aby skúsili byť „menej bieli“. Takisto zaznelo, že všetci belosi v USA a všeobecne v západnom svete sú učení, že sú prirodzene nadradenejší iným ľuďom len preto, že sú bieli.

Kuriózne tiež bolo rozhodnutie novín Chicago Sun-Times. Tie svojim čitateľom vlani v júni oznámili, že prídavné mená „čierny“ alebo „černošský“ budú vo svojich textoch písať s veľkým začiatočným písmenom. Redaktori zároveň obdržali pokyn, aby pri belochoch naďalej zachovali malé začiatočné písmeno.

Peter Števkov


Ďalšie články