Dolinková chce zaviesť potratovú tabletku. Na koaličnej rade môže naraziť

4dcember2023_Vlada_31003825 Zuzana Dolinková. Foto: Martin Baumann/TASR

Zavedenie potratovej tabletky je opäť na stole. Postarala sa o to ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková, ktorá nevidí dôvod, prečo by sa malo brániť jej prijatiu. Je zrejmé, že môže naraziť na nevôľu v koalícii. Pre poslancov Smeru a Hlasu, ktorých oslovil denník Štandard, nie je potratová tabletka témou dňa. SNS, ktorá už raz „vetovala“ posúvanie hraníc v kultúrno-etických otázkach, zatiaľ túto problematiku neriešila. KDH tvrdí, že sa treba zaoberať klesajúcou pôrodnosťou, a Kresťanská únia argumentuje nedostatkom verejnej debaty.

Ministerka Dolinková (Hlas) v utorkovej relácii Analýzy 24 v TV JOJ uviedla, že prijatie usmernenia o povolení potratovej tabletky, ktoré jej nechal „na stole“ predchádzajúci minister zdravotníctva Michal Palkovič z Odórovej vlády, je znakom modernej krajiny.

O tejto otázke bude ešte ministerka hovoriť s predsedom Hlasu Petrom Pellegrinim. Predpokladá, že prijatie vyhlášky pôjde na koaličnú radu. Plánuje tiež stretnutie s gynekologicko-pôrodníckou spoločnosťou. Má otázku k lehotám medzi podaním prvej tabletky, ktorá plod zahubí, a druhej, ktorá ho následne vypudí z maternice ženy.

Diskusie v TV JOJ sa Dolinková zúčastnila spolu s poslankyňou Janou Bittó Cigánikovou (SaS), ktorá uviedla, že potratmi, tak ako sa vykonávajú dnes, sa riskujú životy žien. Ministerke zaželala, aby ju odporcovia povolenia tabletky v koalícii, ktorých nazvala „klerikánci“, neprevalcovali.

SNS o tabletke ešte nerokovala

Najsilnejší odpor proti tabletke možno očakávať v SNS. Poslanec Rudolf Huliak (Národná koalícia/SNS) povedal, že v poslaneckom klube o tejto otázke ešte nerokovali. Téma však nie je nová, Dolinková sa o prijatí tabletky vyjadrila už v novembri.

Zavedenie potratovej tabletky by bolo v rozpore aj so stanovami strany Život, za ktorú sa do parlamentu na kandidátke SNS prekrúžkovali Tomáš Taraba, Filip a Štefan Kuffovci. „Strana Život odmietne účasť na vládnutí, ktoré neprijme záväzok zvýšiť ochranu života od počatia po prirodzenú smrť,“ píše sa v jej stanovách.

Pre Smer potratová tabletka zatiaľ nie je témou. Podpredseda klubu Smeru Dušan Jarjabek hovorí, že o usmernení týkajúceho sa potratovej tabletky v strane ešte nerokovali. Podľa poslanca je to čisto medicínsky problém, o ktorom by mali diskutovať iba ženy.

„Tu sa do toho budú starať nejakí idioti muži, ktorí s tým nemajú nič spoločného a ktorí odbavia túto tému hlasovaním áno – nie a zajtra už budú hlasovať o niečom inom,“ povedal Jarjabek s tým, že je z témy veľmi rozhorčený.

V programovom vyhlásení vlády sa píše, že „vláda si ctí ustanovenie ústavy, podľa ktorého je ľudský život hodný ochrany už pred narodením“. Na otázku, či vníma prípadné zavedenie potratovej tabletky ako porušenie programu vlády, Jarjabek odpovedal, že za ochranu života je všetkými desiatimi, ale táto téma je čisto medicínska.

Predseda poslaneckého klubu strany Hlas Róbert Puci nevidí dôvod, aby komentoval vyjadrenia Dolinkovej. Uviedol, že potratová tabletka nie je témou dňa a dodal, že podľa neho tieto témy bude strana Hlas vždy riešiť na odbornej aj koaličnej úrovni.

KDH a KÚ potratovú tabletku odmietajú

Kresťanská únia (KÚ) plán Dolinkovej odmieta. Upozorňuje aj na nedostatok verejnej debaty k danej otázke. „Sme presvedčení, že ide o tému, ktorá si zaslúži verejné pre a proti, nie vyhlášku, ktorej znenie spoznáme po zverejnení v úradnom vestníku,“ uviedla strana vo vyhlásení.

Podľa KÚ sú argumenty o „šetrnosti zákroku v bezpečnom prostredí a s opaterou lekára“ zavádzajúce a populistické, nehľadia pri tom na duševné zdravie matky. Na tej zanechá stopu každé ukončenie života nenarodeného dieťaťa, uvádza sa v stanovisku strany. Podľa dobre informovaného zdroja predstaví KÚ prolife návrh zákona už v blízkej dobe.

KDH rovnako kritizuje Dolinkovej zámer. Podľa kresťanských demokratov je najvyšší čas zaoberať sa tým, ako zvrátiť klesajúcu pôrodnosť, nie ako ešte uľahčiť prístup k ukončeniu života nenarodených detí.

„Potratová tabletka neznižuje výrazným spôsobom riziká a komplikácie pri umelom ukončení tehotenstva,“ povedal pre Štandard poslanec a bývalý štátny tajomník rezortu zdravotníctva Peter Stachura (KDH). Podľa poslanca riziká silného krvácania, pokračujúceho tehotenstva alebo pozostatkov plodu v maternici sú dokonca vyššie ako pri klasickom chirurgickom ukončení tehotenstva.

Ďalší poslanec KDH Marián Čaučík zdôraznil, že na Slovensku treba vytvárať spoločnosť priateľskú a otvorenú deťom. Plánuje usporiadať konferenciu na tému ochrany a práv nenarodených detí.

Potraty na Slovensku

Na Slovensku sa umelé potraty vykonávajú do 12. týždňa tehotenstva, pričom žena nemusí uviesť dôvod svojho rozhodnutia. Umelé ukončenie tehotenstva zo zdravotných dôvodov možno vykonať aj po 12. týždni tehotenstva, a to v prípade, ak je plod vážne poškodený alebo je ohrozený život matky.


Ďalšie články