Korunný svedok či princ? Makó je chránený a má špeciálne privilégiá

Ľudovít Makó. Foto: Ján Krošlák/TASR Ľudovít Makó. Foto: Ján Krošlák/TASR

Bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó sa po samovražde Františka Böhma stal doslova princom medzi korunnými svedkami. Momentálne má bývať v Dubaji a na výsluchy sa vracia súkromným lietadlom. Ako je to možné?

Makó po svojom zadržaní veľmi rýchlo začal svedčiť proti vplyvným. Stal sa kľúčovým svedkom v policajných akciách Očistec a Judáš. A vďaka tomu si užíva slobodu.

Na základe jeho výpovedí zadržali špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a zástupcu úradu zvláštnych policajných činností Norberta Pakšiho. Vo väzbe skončil aj nitriansky oligarcha Norbert Bödör či bývalý policajný prezident Tibor Gašpar. Makó vypovedal aj proti bývalému šéfovi Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimírovi Pčolinskému.

Pobyt v Dubaji

Podľa TV JOJ sa Makó zdržiava v Dubaji a domov lieta len na výsluchy. Makóa z Dubaja dopravili súkromným lietadlom na letisko v Kuchyni. Odtiaľ ho mali doviezť na výsluch do Bratislavy, kde vypovedal aj expremiér a predseda Smeru Robert Fico. Iné zdroje túto verziu popierajú.

Makó svedčí v kauze Judáš aj proti obvinenému policajtovi Ladislavovi Vičanovi. Podľa jeho advokáta Adriána Kuceka má Makó špeciálne privilégiá. „Je potrebné pripomenúť, že sa jedná o svedka, ktorý sa dopúšťal závažnej trestnej činnosti a v súčasnosti požíva značné výhody poskytnuté orgánmi činnými v trestnom konaní,” skonštatoval Kucek.

Odborník na trestné právo hovorí, že ak bol obvinený prepustený z väzby, je podľa zákona voľný. „Môže sa voľne pohybovať, ale musí si byť vedomý, že existuje možnosť opätovného zobratia do väzby zo zákonných dôvodov, teda napríklad ak by sa dopúšťal kolúzneho konania počas pobytu na slobode alebo by pokračoval v páchaní trestnej činnosti,“ povedal pre Plus 7 dní trestný advokát Ivan Syrový.

Ministerstvo: O Makóových letoch nevieme

Vojenské letisko v Kuchyni patrí pod ministerstvo obrany. Denník Štandard sa zaujímal, či má Makó povolenie pristávať na tomto letisku.

„Ministerstvo obrany nemá žiadnu vedomosť o prílete pána Makóa a ani na ňom nijakým spôsobom neparticipuje,“ uviedla hovorkyňa ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.

Ani Makó médiám neodpovedal na otázku, či je pravda, že sa zdržiava v Dubaji. Už pred časom sa špekulovalo o tom, že má v tejto krajine zázemie.

Makó a polícia mlčia

Denník Štandard oslovil Makóa s otázkami, komu patrí lietadlo, ktorým sa prepravuje na Slovensko a či má povinnosť nosiť pri sebe monitorovacie zariadenie. Na naše otázky nereagoval.

Neodpovedala ani polícia, ktorej sme sa pýtali, či mal niekedy nejaký kajúcnik výhody, aké si užíva Makó. Polícia nereagovala ani na otázku, či je v Dubaji pod policajným dohľadom.

Vďaka prokuratúre

Makóa zadržali vlani v septembri v rámci akcie Božie mlyny. Po vzatí do kolúznej väzby voči rozhodnutiu súdu nepodal sťažnosť a začal spolupracovať s políciou.

Podľa Denníka N Makóa prepustili v novembri minulého roka dozorujúci prokurátori Michal Šúrek a Ondrej Repa.

„Dozorový prokurátor dospel k uvedenému záveru po dôkladnom preskúmaní jednotlivých okolností danej trestnej veci a bol vzatý do úvahy aj postoj obvineného k trestnému konaniu,“ uviedla hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová. Vyšetrovanie podľa nej pokračuje a na prípad je uvalené informačné embargo.

„Nad rámec doteraz poskytnutých informácií o trestných veciach v štádiu neverejného prípravného konania nebudeme v súčasnosti poskytovať ďalšie informácie. A to predovšetkým z bezpečnostných a taktických dôvodov,“ povedal pre Štandard hovorca generálnej prokuratúry Dalibor Skladan.

Blízko k takáčovcom

Bývalý šéf daňových kriminalistov Makó mal pred rokmi vymyslieť prešpekulovaný systém. Cez svoje krycie firmy vyberal státisíce eur od podivných podnikateľov za to, že zostanú mimo záujmu a kontrol daňových kriminalistov.

Pripisujú mu aj násilnú trestnú činnosť a spoluprácu so zločineckou skupinou takáčovci. Práve im mal vynášať informácie a pomáhať im kryť trestnú činnosť.

„Získaval a zhromažďoval rôzne verejne neprístupné a citlivé informácie, ktoré následne poskytoval členom zločineckej skupiny, čím do značnej miery podporoval trestnú činnosť danej skupiny, za čo dostával od zločineckej skupiny vopred dohodnuté finančné ohodnotenie,“ píše sa v uznesení.

Podľa portálu Aktuality mal Makó k takáčovcom blízko aj v inom prípade. Jemu blízke bezpečnostné služby uzavreli s daniarmi zmluvy za vyše milión eur bez riadnej súťaže. Konkurentmi firiem boli esbéesky spojené s mafiánskou skupinou takáčovcov.

Kočnerova Threema

Makóovo meno sa spomína aj v konverzácii Threema medzi Marianom Kočnerom a Norbertom Bödörom. Podľa Threemy mal Makó podporu nitrianskeho oligarchu na funkciu policajného viceprezidenta. Makó sa však od Bödörovcov dištancoval.

„Teraz som hovoril s Ferom. Tak Lajo sa už teší, že má tvoju a kamošovu podporu. Len nerozumie, prečo tá ku..a Denisa ho tam nechce,“ písal Kočner Bödörovi v Threeme.

Lajo, ako Makóa v komunikácii nazývajú, je maďarská verzia domáckej podoby slovenského mena Ľudovít. Ferom nazývajú Františka Böhma, bývalého príslušníka SIS. Denisa je bývalá ministerka vnútra Denisa Saková.


Ďalšie články