Musk odmieta tvrdenie Ukrajiny, že ruská armáda má prístup k službe Starlink

Musk odmieta tvrdenie Ukrajiny, že ruská armáda má prístup k službe Starlink. "Pokiaľ vieme, ani jeden Starlink nebol predaný Rusku - priamo ani nepriamo," napísal na sociálnej sieti X.

Musk pritom reagoval na vyhlásenie ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR), podľa ktorej Rusko v okupovaných oblastiach Ukrajiny využíva služby Starlink. HUR ako dôkaz zverejnila audiozáznam rozhovoru dvoch ruských vojakov z 83. útočnej brigády v Ruskom okupovanej Doneckej oblasti.

HUR nešpecifikovala, koľko terminálov podľa nej Rusko má, ani ako ich mohlo získať. Hovorca HUR Andrij Jusov však povedal, že používanie Starlinku Rusmi sa stáva „systémovým“.

Musk vo svojom statuse píše, že správy, podľa ktorých spoločnosť SpaceX predáva terminály Starlink Rusku, sú „kategoricky nepravdivé“. Na podozrenia, že Rusko môže využívať terminály Starlink zakúpené cez sprostredkovateľov, Musk neodpovedal.

Podľa analýzy amerického denníka Wall Street Journal mohli ruskí vojaci získať vybavenie Starlink aj ukoristiť od ukrajinských vojakov počas bojov a pripojiť sa na družice.

(tasr)