Vedci pomocou umelej inteligencie simulovali vojnu. Skončilo to zbrojením a použitím jadrových zbraní

Vedci pomocou umelej inteligencie simulovali vojnu. Skončilo to zbrojením a použitím jadrových zbraní. Na experimente sa podieľala Stanfordova univerzita, Georgijský technologický inštitút a Severovýchodná univerzita v Bostone.

Tieto inštitúcie pripravili piatim jazykových modelov umelej inteligencie (GPT 3.5, GPT 4 Base, GPT 4, Claude 2.0 a Llama-2-Chat) viacero scenárov medzinárodneho konfliktu medzi štátmi s rôznou históriou, zdrojmi a vojenskou silou. Následná simulácia medzinárodného súperenia, ktorú vygenerovala umelá inteligencia, vedcov prekvapila svojou agresivitou a využitím jadrových zbraní.

„Zistili sme, že väčšina modelov umelej inteligencie časom eskaluje a to aj v neutrálnych scenároch, keď ešte nie sú ani na počiatku konfliktu. Všetky modely vykazujú známky nečakaných a ťažko predvídateľných eskalácií,“ konštatujú vedci s tým, že výsledky podrobia ďalším analýzam.

(echo24)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac