Paríž predložil plán na urovnanie situácie na izraelsko-libanonskej hranici

Paríž predložil plán na urovnanie situácie na izraelsko-libanonskej hranici. Dokument, ktorý mala k dispozícii aj agentúra Reuters, zahŕňa aj návrh, aby sa proiránske šiitské hnutie Hizballáh a ďalšie ozbrojené skupiny stiahli do vzdialenosti desiatich kilometrov od hranice.

Ako informoval web Times of Israel (TOI), cieľom plánu je ukončiť boje medzi Iránom podporovaným Hizballáhom a Izraelom, ktoré sa už štyri mesiace odohrávajú paralelne s vojnou v palestínskom Pásme Gazy a podnecujú obavy z totálnej ozbrojenej konfrontácie.

Dokument je prvým písomným návrhom doručeným do Bejrútu počas týždňov snáh západných sprostredkovateľov o upokojenie situácie v tejto časti Blízkeho východu. Do Bejrútu ho minulý týždeň dopravil francúzsky minister zahraničných vecí Stéphane Séjourné, informovali libanonské i francúzske diplomatické zdroje.

Ako podotkol TOI, trojstupňový plán predpokladá desaťdňový proces deeskalácie, ktorý sa skončí rokovaniami o hraniciach.

Aby sa predišlo rozšíreniu konfliktu, ktorý sa „môže vymknúť spod kontroly“, dokument stanovuje aj cieľ vyhlásiť „potenciálne prímerie“, keď to podmienky dovolia, a nakoniec začať rokovania o vymedzení pozemnej hranice medzi Libanonom a Izraelom, ktorá je sporným bodom medzi oboma krajinami.

(tasr, reuters, times of israel)