Herec Matej Erby: Ak sa po mesiaci opäť zatvoria divadlá, tak sa už asi rozplačem

metz-86226_1920 Ilustračná foto. Foto: pixabay.com

Herci slovenských divadiel ťažko znášajú niekoľkotýždňový lockdown. Opätovné otváranie divadiel, i keď s obmedzeniami, vítajú, ale upozorňujú, že návrat bude ťažký.

V ankete nás zaujímalo, ako herci prežívajú posledné týždne spojené s koronavírusom. Oslovili sme členov viacerých divadiel a spýtali sme sa ich:

1. Ako prežívali celoplošné testovanie, či boli za alebo proti. 
2. Ako zvládajú situáciu, v ktorej sa kultúra premiestňuje do online priestoru. 
3. Aký majú názor a či sa tešia na znovuotvorenie divadiel.

DIVADLO JONÁŠA ZÁBORSKÉHO V PREŠOVE

Matej Erby, herec 

1. Pre mňa boli oba víkendy výnimočné. Keďže manželka bola ako zdravotníčka robiť odbery, mal som na starosti našu dcérku. Prvýkrát bez mamky na dva dni. Čiže som nemal veľmi čas sledovať výsledky alebo sa zaoberať niečím iným ako plyšovými hračkami, tancovaním či prebaľovaním. Myslím si, že som to zvládol a ostal pozitívne naladený (s negatívnym výsledkom testu).

2. Myslím si, že nielen pre umelcov, ale pre nikoho to nie je jednoduchá doba. Športovci, umelci, podnikatelia, každý sa snaží robiť, čo môže. V našom prípade je to online svet. Je to nová skúsenosť. Samozrejme, nikdy nič nenahradí kontakt s divákom a situáciu, ktorá vzniká tu a teraz. To tvrdím aj pri všetkých divadelných záznamoch, ktoré som videl. Frflanie ale ničomu nepomôže, tak buďme radi aspoň za to, že v tejto dobe máme internet. Na druhej strane, vznikajú rôzne projekty, ako predstavenia online, čítanie rozprávok alebo séria videí „Spolu to zvládneme s kalerábom“, kde môžete vidieť hercov Divadla Jonáša Záborského variť svoje obľúbené recepty. 

3. Kto by sa nepotešil? Určite hovorím aj za kolegov, že sme veľmi radi. Za posledných deväť mesiacov sme si zahrali na javisku možno desaťkrát. To je naozaj málo. Chýbalo nám to. Pevne verím, že sa opatrenia budú uvoľňovať a situácia nám dovolí robiť našu prácu. Ak sa opäť po mesiaci zatvoria divadlá, tak sa už asi rozplačem.

Gabriela Očkajová, herečka

1. Myslím si, že celoplošné testovanie sa zvládnuť dalo a asi sa ešte aj zvládnuť bude musieť dať. Nemôžem hovoriť za všetkých, myslím si, že mnohých umelcov, ktorí napríklad pracujú doma, sa to možno ani netýkalo. Každopádne, ak pracujeme v nejakej skupine ľudí, je celkom dobré vedieť, ako sme na tom po tejto „covidovej“ stránke. Uvedomujem si, že to nie je stopercentné, ale na chvíľku človeku odľahne.

2. Verím tomu, že nie všetko, čo spadá pod pojem kultúra, prežíva teraz iba v online priestore, ale divadlo tam veru niekde hibernuje. Mrzí to mňa, kolegov a všetkých, ktorí si divadlo zvykli začleniť do života.

3. Otvorenie divadiel s maximálne 50-percentnou kapacitou vnímam ako veľmi ústretový krok. Nesmierne sa tomu teším, ale na druhej strane ostávam aj trochu skeptická. Viem, že ani zďaleka nie sme z pandémie vonku a ten Damoklov meč bude nad nami určite visieť ešte nejakú tú dobu. Dostali sme však šancu a možnosť opäť hrať pre verejnosť a my si to vážime. Preto sme pripravení tento čas, ktorý nám je akoby darovaný, využiť najlepšie a najefektívnejšie, ako sa len bude dať. Teda, ak našim divákom nechýba chuť opäť zavítať medzi nás.

Divadelné predstavenie Saturnin v divadle Jonáša Záborského v Prešove. Foto: František Iván/ TASR

ŠTÁTNE DIVADLO KOŠICE

Stanislav Pitoňák, herec

1. Celoplošné testovanie považujem za veľmi dobrý nápad. Tiež som podľahol panike po takmer poplašných správach aj nášho košického pána primátora o nedostatku kapacít a materiálu. Vystál a vymrzol som si pred odberným miestom v sobotné ráno tri hodiny. Dúfam, že sa získané informácie správne vyhodnotia a aplikujú do ďalšieho vývoja pandémie. Ale tu som už trochu skeptickejší, pretože opäť sa dostáva do popredia viac politický ako odborný záujem.

2. Pre mňa osobne online prenos napríklad divadelného predstavenia nikdy nevzbudí nejaký emočný zážitok, je to skôr akási, lepšie či horšie natočená informácia, že sa niekde niečo takto inscenuje. Pre mňa je to vždy akoby v 2D, chýba ten tretí a ďalšie rozmery, aký má napríklad film.

3. Každý z hercov, aj ten najlenivejší, sa určite teší, ak sa situácia bude vracať do normálu a bude sa môcť hrať pred živými ľuďmi. Mňa na tom trochu desí tá populistická informácia, že sa 16.11. budú divadlá otvárať. Veď to nie je reálne. Divadlá môžu byť od 16. 11. otvorené, ale k samému otvoreniu budú divadlá pristupovať veľmi opatrne. (Do ankety sa Stanislav Pitoňák zapojil uplynulý víkend, pozn. red.)

Ľuba Blaškovičová, herečka

1. Pokladám za rozumné a zmysluplné všetko, čo nás môže posunúť ku koncu pandémie. Okrem toho, že rešpektujem strach mojich blízkych, priateľov a kolegov z nákazy, predsa aj ja chcem vedieť, či nie som pre nich rizikom. Logistika testovania nebola jednoduchá a niekde sa naozaj čakalo aj hodiny. Ale koľkokrát minieme viac času na aktivity, ktoré zďaleka nedávajú taký zmysel.

2. V prvej vlne sme brali ako samozrejmosť, že umelci hľadajú náhradu a kompenzáciu činností, ktoré im tak chýbajú. To, že sa divadlá rozhodli pre online predstavenia, na ktoré je možné kúpiť si vstupenku, chápem ako skvelý nápad. Ukázať, že sme tu, že sme tvorili a tvoríme a herecká práca bez divákov nemá zmysel. Aj keď si ich teraz musíme iba predstaviť za tou štvrtou stenou.

3. Otvorenie divadiel je aspoň nádejou, že sa ešte v tomto roku postavím na javisko. Nie je jednoduché zaktualizovať program a prispôsobiť ho rozoskúšaným inscenáciám. Nie je to ako rozsvietiť svetlo. A, samozrejme, všetko ďalšie sa odvíja od divákov, či si opäť po tom dlhom čase a mnohokrát zrušených a vrátených vstupenkách získame ich dôveru. Chcem veriť, že im tie naše príbehy a herecké výkony chýbajú rovnako ako hercom divácka energia a spolu prežívané emócie.

Divadelné predstavenie Adamove jablká v Štátnom divadle v Košiciach. Foto: Milan Kapusta/TASR

MESTSKÉ DIVADLO ŽILINA

Iveta Pagáčová, herečka

1. Vnímala som to ako jednu z možností, ako situáciu zlepšiť. Chcela som tomu veriť a stále chcem. Viera bola väčšia ako spochybňujúce myšlienky. Každý deň sa budím s tým, že aj dnes sa môže situácia zlepšiť.

2. Online priestor mi príde ako absolútne núdzové riešenie. Divadlo má oproti dnešným možnostiam virtuálnych zážitkov, audiovizuálnych trikov a stále vyvíjajúcim sa technológiám jednu obrovskú výhodu, a to, že je živé. Jeho prenos do online priestoru je z núdze cnosť. Nie som však proti tomu, len mi veľmi chýba kontakt s divákom.

Ján Dobrík, herec

1. Ľudia často hovorili, išiel som na testovanie, aby som v pondelok mohol ísť do práce. Kiežby to tak bolo aj u nás. Znášame to každý individuálne so svojimi možnosťami a nápadmi.

2. Isté odvetvia kultúry môžu istý čas fungovať online (a chvalabohu za to), ale divadelné predstavenie je živý zážitok. My v Mestskom divadle Žilina pripravujeme pri príležitosti 30. výročia sériu 13 videí o ostatných 12 sezónach, takže online priestor využijeme aj takto. Divadlo by live online (live stream) nemalo byť, ale zúfalá doba si žiada zúfalé riešenia.

Divadelné predstavenie Bezzubatá v Mestskom divadle Žilina. Foto: Erika Ďurčová/TASR


Ďalšie články