Matovič: Nafasoval som prázdnu špajzu a môže za to Smer

Stretnutie premiérov krajín V4 na zámku Lednice Igor Matovič a poľský premiér Mateusz Morawiecki. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Na pomoc gastrosektoru a cestovnému ruchu pôjde ďalších 120 miliónov eur. Oznámili to v stredu predseda Národnej rady SR a líder Sme rodina Boris Kollár spolu s premiérom Eduardom Hegerom a ministrom financií Igorom Matovičom. Dohromady tak na pomoc tomuto odvetviu bude vyčlenených 220 miliónov eur. Matovič sa pri príležitosti posťažoval, že vláda po garnitúrach Roberta Fica a Petra Pellegriniho zdedila prázdnu špajzu.

„Budeme vedieť pomôcť veľmi veľa podnikateľom v gastrosektore, cestovnom ruchu, ktorí boli decimovaní touto pandémiou a tento sektor bol najviac postihnutý,“ skonštatoval Kollár. Expremiér a súčasný minister financií Igor Matovič priblížil, že podnikateľom v gastre a cestovnom ruchu sa nahrádza 10 percent výpadku ich tržieb. Podľa ministra dopravy Andreja Doležala budú môcť o túto pomoc po novom žiadať aj subjekty, ktoré vznikli počas roka a nemôžu sa porovnať s referenčným rokom 2019.

Premiér Heger v mene vlády vyjadril potešenie, že môže prezentovať pomoc segmentu, ktorý bol opatreniami proti covidu najviac postihnutý. „Nie je nám príjemné, že musíme obmedzovať sociálny kontakt a o to viac, keď to ovplyvňuje sektory a najviac sektory ako je gastro a cestovný ruch,“ uviedol.

Heger dodal, že ešte pred rokom, keď sa pandémia začala, vraj vláda nevedela, aký bude mať dopad na tento segment ekonomiky. Až dnes je podľa neho jasné, aké sú skutočné škody a že najväčšie sú práve v odvetví cestovného ruchu a gastronómie. „Chceme, aby aj toto odvetvie prežilo a v čase, keď sa bude uvoľňovať, aby boli tieto firmy schopné nabehnúť a poskytovať služby pre ďalších návštevníkov,“ povedal premiér.

Doteraz bola otvorená výzva v rámci schémy pomoci cestovnému ruchu, počas ktorej bolo možné čerpať pomoc za mesiace apríl až október 2020. „Vďaka tejto pomoci budeme môcť otvoriť ďalšiu výzvu prakticky okamžite už najbližšie dni, a to bude výzva za mesiace november až marec 2021. Zatiaľ sme stále v rovine ‚de minimis‘. Očakávame schválenie veľkej schémy, ktorá prekračuje hranicu 200-tisíc eur, najbližšie dni, najbližšie týždne,“ poznamenal Doležal.

Aj v ďalšej etape schémy ‚de minimis‘ budú podľa rezortu dopravy oprávnenými prijímateľmi prevádzky stravovacích a ubytovacích zariadení, cestovných kancelárií a agentúr, akvaparkov, kúpalísk, sprievodcovia v cestovnom ruchu, organizácie kongresov a podnikových výstav, botanické a zoologické záhrady a prírodné rezervácie, zábavné parky a lunaparky, prevádzka lanoviek a lyžiarskych vlekov, múzeá s prehliadkami pre verejnosť, historické pamiatky a turistické zaujímavosti.

Limit čerpania je 200-tisíc eur

Základnou podmienkou na získanie štátnej pomoci je podľa rezortu dopravy pokles tržieb o 40 percent v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2019. Vyhodnocuje sa každý mesiac zvlášť a výška pomoci sa bude odvíjať od vyčíslenej straty. Limit čerpania je stanovený na 200-tisíc eur na žiadateľa, keďže ide o tzv. schému pomoci ‚de minimis‘.

Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR pôvodne žiadalo 157 miliónov eur navyše na pomoc pre cestovný ruch. Už alokovaných 100 miliónov eur by podľa Doležala nestačilo ani do konca minulého roka. Minister dopravy odôvodnil zmenu požadovanej sumy tak, že týchto 120 miliónov eur je v rámci schémy minimálnej pomoci do 200-tisíc eur. Veľká schéma pomoci však ešte nie je schválená Európskou komisiou (EK). „Ten rozdiel sú práve prostriedky pre veľké subjekty, ktoré presahujú schému ‚de minimis‘, takže bude to rozdelené na dve časti,“ dodal Doležal.

O prázdnej špajze

Minister financií a bývalý premiér Igor Matovič (OĽaNO) dodal, že vláda bude rozhodovať aj o ďalších sektoroch podobne ako v prípade cestovného ruchu však nepôjde o žiadne helikoptérové peniaze. „Pôjdeme cielene tam, kde je pomoc potrebná, kde podnikatelia utrpeli straty a nemohli za to,“ povedal.

Matovič na tlačovke zároveň odmietol, že by Slovensko bolo v rámci Európskej únie na chvoste, čo sa týka pomoci poskytovanej podnikateľom. Vynakladných päť percent slovenského HDP na pomoc podnikaniu je podľa Matoviča adekvátnych a tvrdenia, že sme v pomoci podnikateľom medzi poslednými v EÚ, nie sú podľa ministra financií pravdivé.

Na pomoc, ktorú štát navýšil pre podnikateľov si budeme musieť podľa Matoviča požičať. Povedal totiž, že štátna pokladnica bola po jeho príchode prázdna a dodal, že na vine sú predchádzajúce vlády Smeru, ktoré podľa Matoviča rozkrádali dobré roky. „Ja ako minister financií som nafasoval prázdnu špajzu! Akákoľvek pomoc bude z toho, že si požičiame. Zadlžíme ľudí, aby sme pomohli tým, ktorí to potrebujú,“ varoval Matovič.

Poniektorých účastníkov tlačovej konferencie po rokovaní vlády v staronovom zložení nový minister financií šokoval, keď uviedol, že ak by sa vláda chcela teraz správať ako dobrý hospodár a mať ku koncu roka nulový deficit, tak by sa musela DPH zvýšiť zo súčasných 20 na 50 percent. Podľa Matoviča by to znamenalo, že by si ľudia za všetok tovar, služby i nehnuteľnosti museli priplatiť o štvrtinu viac, ale vymazalo by to súčasný deficit.

(tasr,top)


Ďalšie články