Nemeckí futbaloví fanúšikovia sa začínajú búriť proti genderovej a dúhovej politike. A robia to s humorom

Florian WIRTZ (LEV) Fussball 1. Bundesliga, 21.Spieltag, Bayer 04 Leverkusen (LEV) - FC Bayern Muenchen (M) 3:0, am 10.0 Florian Wirtz, hráč Leverkusenu a nemeckej reprezentácie, počas zápasu proti Bayernu Mníchov. Foto: Profimedia.sk

Koľko pohlaví existuje v Nemecku? Odpoveď zrejme záleží na tom, koho a kde sa spýtate. Pomerne jasno majú v odpovedi mnohí futbaloví fanúšikovia, a ešte k tomu pridávajú aj humor. Z Nemecka píše Mária Fuchsová.

S istou dávkou zveličenia by sa dalo povedať, že nemeckí futbaloví fanúšikovia povstali proti transideológii. Udalosti sa začali tým, že koncom januára udelil Nemecký futbalový zväz (DFB) pokutu vo výške 18-tisíc eur futbalovému tímu Bayer Leverkusen za to, že jeho fanúšikovia držali na štadióne transparent s nápisom „Existuje mnoho hudobných žánrov, ale len dve pohlavia“. DFB toto správanie fanúšikov označil za „diskriminačné nešportové správanie“. Leverkusen s pokutou súhlasil a ospravedlnil sa. Z celkovej sumy pokuty môže klub využiť 6-tisíc eur na preventívne opatrenia proti diskriminácii.

Úplne prvým prípadom podobného druhu bola pokuta z januára minulého roku, pre Hansu Rostocks výškou 31 200 eur za transparenty počas zápasu proti hamburskému St. Pauli a tiež za použitie pyrotechniky. Transparenty boli podľa DFB „diskriminujúce a pohŕdali ľuďmi“. Na jednom stálo: „Euer Genderscheiß interessiert in Wolgast keine Sau – Hier gibt es nur Jungs, Mädchen, Mann und Frau,“ čo možno preložiť ako „Vaše genderové sračky vo Wolgaste nezaujímajú žiadnu sviňu, tu sú len chlapci, dievčatá, muži a ženy“.  

Bola to narážka na súpera a jeho dresy, na ktorých mali hráči St. Pauli hviezdu ako symbol pre genderovo korektný jazyk. Na druhom stálo: „Schwule bekommen kein Nachwuchs,“ preklad: Teplí nemôžu mať deti. Tento prípad mužstva z druhej ligy zostal bez väčšej odozvy. Leverkusen však patrí medzi najväčšie nemecké tímy, takže si vyslúžil omnoho väčšiu pozornosť. Fotka sa veľmi rýchlo šírila sociálnymi sieťami a na reakciu nebolo treba dlho čakať.     

 

Ako prví zareagovali fanúšikovia Dynama Drážďany, ktorí pri zápase proti Ingolstadtu rozvinuli transparent s nápisom „Existuje len jeden smiešny DFB a dve pohlavia“. Fotky si možno pozrieť tu alebo tu.

V tejto veci už DFB začal vyšetrovanie. Saskí fanúšikovia už vlani držali transparent „Zastavte LGBTQ propagandu!“. Vtedy sa klub po dvoch dňoch ospravedlnil, teraz sa postavil na stranu svojich fanúšikov.

O deň neskôr sa k Dynamu pridali fanúšikovia FC Energie Cottbus. Na domácom zápase proti Viktorii Berlin vyvesili transparent „Existujú len dve pohlavia a obe pohŕdajú Nemeckým futbalovým zväzom“. Informoval o tom napríklad Nius.  

Následne na pár dní téma utíchla a ožila zase cez víkend. Fanúšikovia druholigového Eintrachtu Braunschweig zvolili „diplomatickejší“ jazyk, keď ako heslo použili „Vážené dámy a páni, bodka“ a k tomu biologický symbol pre mužské a ženské pohlavie. Bude zaujímavé sledovať, či aj toto nevinné heslo vyhodnotí DFB ako porušenie pravidiel.

No a zatiaľ posledným prípadom boli fanúšikovia FC Chemnitz, ktorí držali transparent „Existujú len dve pohlavia, to vidí aj slepý“ a druhý, na ktorom poukázali, že na fanúšikovskej stránke DFB je e-shop rozdelený do kategórií muži, ženy a deti.  

Prípady, samozrejme, neunikli nemeckej homosexuálnej a kvír scéne, ktorá tvrdí, že sa obáva vytvárania nepriateľskej atmosféry. Tá by vraj mohla prísť po vládnom návrhu zákona o sebaurčení, podľa ktorého by si človek mohol vybrať pohlavia len na základe vlastnej výpovede a rozhodnutia. Ak sú tie obavy také vážne, jeden by povedal, že to možno riešiť aj pomerne jednoduchšie a podobné ideologické zákony spoločnosti nevnucovať.


Ďalšie články