7 dní v kocke: Fico sa radikálne zmenil. Korene obratu sú v roku 2022

Preèo tak Matoviè a celá opozícia krièia za záchranu Lipšica? Robert Fico a Tibor Gašpar. Foto Novák/TASR

V rubrike 7 dní v kocke Dag Daniš komentuje hlavné témy týždňa. Dnes o rozbehu Gašpara – a bödörovcov – do tajnej služby; o príčinách Ficovho divokého obratu z roku 2022; o Carlsonovom rozhovore s Putinom, v ktorom sa otvorili dôležité európske témy a o novom vedení ukrajinskej armády, ktoré poteší viac západné veľmoci ako vyčerpaných Ukrajincov.

1. Fico pritvrdil. Až za hranu

Robert Fico už nijako neskrýva, že vníma politiku ako pokračovanie vojny inými prostriedkami. A stráca pri tom posledné zábrany. Z trestne stíhaného advokáta Paru urobil svojho poradcu. Celou silou pretláča zmeny trestného práva, ktoré chránia krky oligarchov. Najnovšie posiela do vedenia tajnej služby trestne stíhaného Gašpara.

Iste, nerobí to priamo. Len cez jeho syna. Pellegrini totiž nomináciu Tibora Gašpara do SIS blokoval. Výsledok s bajpasom cez jeho syna je však ten istý. Tajná služba má patriť stíhanému Gašparovi. A tým aj stíhaným oligarchom bödörovcom, pre ktorých roky pracoval.

Tajná služba je pre bödörovcov a pre ďalšie stíhané postavy z radov „našich ľudí“ mimoriadne dôležitá. Dôvod sme videli počas vojny v polícii z roku 2021. SIS sledovala a odpočúvala vyšetrovateľov NAKA. Rozpracovala aj špeciálnu prokuratúru a niektorých sudcov (Pčolinský vo viacerých rozhovoroch sudcom odkazoval, že viacerí z nich sú monitorovaní). Spravodajské zistenia tajnej služby sa následne používali proti NAKA a špeciálnej prokuratúre. Treba priznať, že sčasti opodstatnene, čurillovci robili hrubé chyby.

Dnes hrozí, že s informáciami tajnej služby – starými aj novými – budú pracovať bödörovci a Gašpar. Partia okolo Gašpara, Krajmera, Hraška si z lavice obvinených môže presadnúť priamo do jednej z bezpečnostných služieb štátu, ktorá aktívne vstupovala do trestných konaní.

Žiada sa dodať, že stíhanie Tibora Gašpara a bödörovcov nie je nijaká neškodná formalita. Gašpar a Bödör sú stíhaní za to, že si po roku 2016 sprivatizovali vedenie polície a NAKA. Polícia patrila oligarchovi Norbertovi Bödörovi. Na poradách vedenia vystupoval ako šéf, ktorý podľa svedkov neváhal zvyšovať hlas na policajného prezidenta Gašpara. Bödörovci si z polície urobili súkromný biznis. Používali ju na ochranu svojich ľudí. Alebo na stíhanie a vydieranie rivalov. Slovom, zneužívali moc.

Je zarážajúce, že po voľbách sa Fico celkom bez rozpakov pokúšal pretlačiť stíhaného Tibora Gašpara do funkcie riaditeľa SIS. Koalícia jednou rukou odstavila z funkcií stíhaných čurillovcov – viac-menej správne. A druhou posúva do bezpečnostných služieb skupinu okolo stíhaného Gašpara. Keď Fico narazil na Hlas, skúša to cez jeho syna, ktorý na to nemá, samozrejme, nijaké predpoklady (okrem priezviska). A prezidentke odkazuje, že ak ho nevymenuje, „zbaví ju bremena“ a zmení zákon.

Drsné spôsoby Fica v personálnej politike ukazujú, ako radikálne sa za posledné roky zmenil.

Fico mal vždy tvrdý, provokačný slovník zameraný na jadro svojich voličov, no pri reálnom výkone moci bol donedávna opatrný a pragmatický. Roky bol majstrom v tlmení konfliktov a udržiavaní balansu – vo vlastnej strane, v koalícii, vo vláde a napokon aj v spoločnosti. Problémové osoby a oligarchov držal v úzadí. Keď boli podozrenia neúnosné, neváhal zakročiť (razie vo Váhostave Juraja Širokého) a zahrať sa, aspoň navonok, na principiálneho. Aby nevyvolal verejné protesty. A aby sa nerozbiehal do zrážok, ktoré by ho zbytočne oslabovali.

Dnes to už neplatí. Skompromitované a trestne stíhané postavy nápadne vysunul na volebnú kandidátku strany, po voľbách do tímu poradcov a do vysokých štátnych funkcií. Hra na dvojakú tvár sa na tomto fronte skončila. Fico spolu s trestne stíhanými zástupcami oligarchov prepisuje pravidlá hry. A nijako to neskrýva.

2. Aj voliči pritvrdili

Dôvody tohto obratu sú dva.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami