Prezidentka uprednostnila Ústavný súd. Na väčšie opravy Trestného zákona v parlamente neverí

408120369_905290007621036_7340612879125923449_n Foto: Čaputová/FB

Prezidentka Zuzana Čaputová stavila pri novele Trestného zákona na Ústavný súd. Aj keď s obsahom novely nesúhlasí, podpísala ju. Zároveň sa v pondelok obráti na Ústavný súd, aby pozastavil jej účinnosť, kým ju nepreskúma. Ten má čas na rozhodnutie do 15. marca, kedy nadobudnú ustanovenia novely účinnosť.

„Je rozumnejšie dať priestor na rozhodnutie Ústavnému súdu,“ vysvetlila s tým, že keby zákon vetovala, vládna koalícia môže rozhodnúť o jej vete aj deň pred účinnosťou zákona a nezostal by tak žiadny priestor na posúdenie Ústavným súdom.

Zákon podpísala v piatok, na začiatku budúceho týždňa chystá podanie na súd. „Je to z dôvodu, aby som vytvorila časový priestor na zverejnenie v Zbierke zákonov SR,“ vysvetlila. Podnet na súd však podá i v prípade, ak by vláda otáľala so zverejnením zákona v zbierke. Je presvedčená, že súd sa i tak bude môcť jej podaním zaoberať.

Pri zdôvodňovaní svojho postupu obrátiť sa na súd prezidentka vymenovala viacero prípadov, ako sa môže zákon negatívne dotknúť občanov. „Nejde len o otázku premlčania pri násilných trestných činoch. Novela bude mať priame a nepriame dosahy aj na osoby poškodené majetkovou kriminalitou,“ zdôraznila prezidentka. Upozornila tiež, že k zákonu majú výhrady Európska komisia, Európsky parlament a aj Európska prokuratúra.

Krátko pred schválením novely v parlamente veľké vášne vzbudilo skrátenie premlčacej lehoty pri násilných trestných činoch. Pri znásilnení sa táto lehota skracuje z 20 na 10 rokov. Vo verejnom priestore zazneli výčitky o pošliapavaní práv žien a dievčat.

Premiér a šéf Smeru Robert Fico navrhol v liste prezidentke v tomto prípade zmenu, ak novelu vráti do parlamentu. Prezidentka stanovisko Fica vyhodnotila ako „ultimátum“ s tým, že ďalšie zmeny koalícia neprijme.

„K takejto zmene nepotrebujú moje veto,“ zdôraznila hlava štátu. Doplnila, že úprava novely pri znásilnení sa dá urobiť aj vládnym alebo poslaneckým návrhom a vo finále ju o zbytočnosti veta utvrdil Fico.

Prezidentka sa pridala k strašeniu ľudí, tvrdí Hlas

Podľa strany Hlas sa prezidentka pridala k strašeniu slovenskej verejnosti a svojím postupom znemožnila parlamentu prípadnú opravu ustanovení, ktoré by mohli priniesť vyšší pocit bezpečnosti ľudí.

„Svojím postupom znemožnila prezidentka Národnej rade prípadnú opravu ustanovení, ktoré by mohli priniesť vyšší pocit bezpečnosti ľudí, zneistených neustálym strašením a zavádzaním zo strany opozície. Preto bude Hlas aktívne konať, aby slovenskí občania boli nielen chránení zákonom, ale mali aj pocit dôvery a bezpečnosti vo vlastný štát,“ uviedla hovorkyňa strany Karolína Ducká.

Hlas tvrdí, že hlava štátu s novelou súhlasí. „Napriek jej opakovaným vyjadreniam, že novelu trestného zákona vráti na prerokovanie parlamentu, sa prezidentka rozhodla novelu Trestného zákona podpísať. Ľudia tomuto postoju nemôžu rozumieť inak, ako že hlava štátu s touto novelou súhlasí,“ skonštatovala strana.

Poslanec Samuel Migaľ (Hlas) uviedol, že prezidentka sa svojimi vyjadreniami jednoznačne postavila na stranu opozície, no na druhej strane jej piatkové rozhodnutie hovorí o tom, že súhlasí s takto schváleným zákonom.

Kresťanskí demokrati veria riešeniu prezidentky

KDH verí, že prezidentka zvolila najlepšie riešenie. „Pre nás je kľúčové hlavne to, aby táto novela nebola v platnosti čo i len jednu sekundu. Len čo by sa toto stalo, tak dôjde k premlčaniu v tisíckach prípadov,“ povedal líder KDH Milan Majerský.

PS sa tiež pre istotu obráti na súd

Strany Progresívne Slovensko (PS) a SaS považujú krok hlavy štátu za správny. „Akékoľvek iné riešenie by dávalo vládnej moci alebo koalícii v parlamente možnosť naťahovať lehoty a zmariť možnosť pre Ústavný súd, aby zákon posúdil,“ povedal predseda PS Michal Šimečka.

Poslankyňa Lucia Plaváková (PS) avizovala podnet na Ústavný súd aj z ich strany. Považuje za dôležité pridať argumenty pre súd, aby sa pokúsili pozastaviť účinnosť novely. Dôležité to je podľa nej aj preto, aby Ústavný súd novelu posúdil aj v prípade, ak by nový prezident podnet hlavy štátu chcel zo súdu stiahnuť.

Prijatý zákon podľa poslankyne Márie Kolíkovej (SaS) predstavuje množstvo úskalí pre trestné právo aj dôvodov na pozastavenie jeho účinnosti. Domnieva sa, že je dôvod aj na zrušenie zákona. Kolíková sa tiež stotožňuje s názorom prezidentky, že Ústavnému súdu nič nebráni v posúdení ústavnosti návrhu. Ani to, ak by ho prípadne nestihli zverejniť v Zbierke zákonov SR.

Rozhodnutie zvažovala prezidentka týždeň

Rozsiahlu novelu Trestného zákona schválili poslanci Smeru, Hlasu a SNS v skrátenom legislatívnom konaní 8. februára. Novela ruší Úrad špeciálnej prokuratúry, znižuje tresty za korupciu a ekonomickú trestnú činnosť a skracuje premlčacie doby pri viacerých trestných činoch vrátane znásilnenia. Ministerstvo spravodlivosti zmeny odôvodnilo humanizáciou trestov a uprednostnením využívania alternatívnych trestov po vzore ďalších európskych krajín.

Opozičné strany nazvali novelu Trestného zákona „promafiánskym balíčkom“ a tvrdia, že jej hlavným cieľom je zabezpečiť beztrestnosť pre predstaviteľov vládnej koalície a im blízkych ľudí, keďže zmeny sa dotknú vyše 140 osôb obvinených v najznámejších kauzách. Hovoria o rozklade právneho štátu a zorganizovali niekoľko veľkých protestných zhromaždení na námestiach slovenských miest. Novelu skritizovala aj Európska prokuratúra.

(su, tasr, sita)


Ďalšie články