Korčok mal na Rade KDH jasnú prevahu. Nespokojní boli v Prešovskom kraji

Podpora prezidentského kandidáta Ivana Korčoka má v radoch kresťanských demokratov trhliny, nie sú však výrazné. Na celoslovenskej Rade KDH získal jednoznačnú väčšinovú podporu, najväčšia nespokojnosť podľa informácií Štandardu zaznela od zástupcov z Prešovského kraja.

majerský Milan Majerský. Foto: Archív KDH

V KDH sa ešte nedávno zvažovala aj možnosť, že by neodporučilo ani jedného kandidáta a hnutie by nechalo rozhodnutie na voličoch. Táto možnosť však ustúpila do úzadia. Pred Radou KDH navštívil vedenie kresťanských demokratov samotný Korčok a karty sa preklopili v jeho prospech.

Keď sa v januári na verejných protestoch proti novele Trestného zákona nastolili aj otázky podpory kandidáta PS a LGBTI tém, predseda KDH Milan Majerský tvrdil, že ak by sa protesty zvrhli na podporu Korčoka alebo niekoho iného či na zástupné témy, tak KDH z protestov odíde.

Po rokovaní víkendovej rady hnutia Majerský hovoril, že v prezidentských voľbách sa volí hlava štátu, ktorá bude zastupovať všetkých ľudí na Slovensku v náročnom období zápasu o právny štát. O Korčokovi šéf KDH povedal, že spomedzi kandidátov sa najviac približuje k naplneniu kritérií pre takúto hlavu štátu a má zároveň reálnu šancu získať prezidentský post.

Kandidát za registrované partnerstvá

KDH očakáva od Korčoka, že bude zastupovať všetkých občanov vrátane kresťanov a konzervatívcov a rešpektovať ústavné hodnoty ochrany života, ľudskej dôstojnosti a manželstva.

Otázkou je, či KDH počíta s tým, že po prípadnom zvolení za prezidenta by Korčok nevetoval registrované partnerstvá. Pre portál Postoj sa vyjadril, že „pokiaľ by sa našla zhoda na ich zavedenie a bol by som prezident, taký zákon podpíšem“.

Témou prezidentskej kampane je tiež zrušenie práva veta pre členské krajiny EÚ v oblasti zahraničnej politiky. Korčok upozornil, že zrušenie práva veta bez slovenského súhlasu nehrozí. Podporuje však debatu, čo urobiť so zahraničnou politikou Únie. „A teraz pokojne pomenujem svoj posun, myslím si totiž, že v rámci zahraničnej politiky sa treba pozrieť na niektoré oblasti a položiť si otázku, či by mohli byť prijímané kvalifikovanou väčšinou,“ povedal portálu Postoj.

Janckulík nevidí drvivú podporu

Podľa informácií Štandardu Korčok získal 82,5-percentnú podporu členov rady hnutia. Pred časom to nevyzeralo tak jednoznačne, že by sa kresťanskí demokrati pridali k podpore kandidáta, ktorý je jasnou voľbou pre liberálny a progresívny tábor.

Podpredseda KDH a poslanec parlamentu Igor Janckulík Štandardu nevedel povedať, koľko percent členov Rady KDH podporilo Korčoka, ale podľa neho „to nebola drvivá väčšina“.

Na otázku, či podporil pri hlasovaní Korčoka, odpovedal, že jeho názor bol, aby sa v prvom kole prezidentských volieb nechala voľná karta. „Potom som sa prispôsobil predsedníctvu, ale môj názor bol taký, že v prvom kole by sme nemali nikoho podporovať,“ dodal.

Člen celoslovenskej Rady KDH a jeden zo zakladajúcich členov hnutia Pavol Faktor čaká po víkendovej rade jasné stanovisko Korčoka. „Očakávam, že v najbližších dňoch príde na predsedníctvo KDH a na tlačovej konferencii sa jasne vyjadrí ku konzervatívnym témam,“ poznamenal.

Faktor považuje za chybu, že kresťanskí demokrati nemajú vlastného prezidentského kandidáta, ktorý by sa prezentoval konzervatívnymi témami. Podľa neho sa tak KDH rozhodovalo už len medzi horšími možnosťami.

„Najväčším sklamaním pre mňa bolo, že sme nenavrhli prezidentského kandidáta, hoci sme takého hľadali,“ dodal Faktor.

KDH momentálne tlačovku s Korčokom neplánuje

Predsedníctvo KDH s účasťou Ivana Korčoka podľa hovorkyne hnutia Lenky Halamovej momentálne plánované nie je, rovnako tak ani tlačový brífing. 

„Zároveň zdôrazňujeme, že súčasťou uznesenia bolo očakávanie od Ivana Korčoka, že bude zastupovať všetkých kresťanov a konzervatívcov a hodnoty zakotvené v ústave, ako sú ochrana ľudskej dôstojnosti, ochrana života od počatia a ochrana manželstva,“ uviedla Halamová.

Ivan Korčok. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Prieskum ukázal preferovanie Korčoka

KDH najskôr zvažovalo, že navrhne vlastného kandidáta. Hovorilo sa o europoslankyni Miriam Lexmann alebo o exministrovi spravodlivosti Viliamovi Karasovi. Vlani v decembri strana oznámila, že nebude mať vlastného kandidáta a chce sa radšej naplno sústrediť na parlamentnú prácu v prospech občanov a v europarlamente podporovať ochranu konzervatívnych hodnôt.

Prieskumy ukazujú, že medzi voličmi KDH má podporu Korčok. Vo februárovom zisťovaní agentúry AKO pre reláciu TV JOJ Na hrane by v prvom kole získal Korčok podporu 62 percent voličov kresťanských demokratov a Peter Pellegrini 13 percent. Zvyšné percentá sa rozdelili medzi ostatných prezidentských kandidátov.

Ak by sa obaja favoriti dostali do druhého kola, tak Korčoka by volilo 83,5 percenta voličov kresťanských demokratov a Pellegriniho 16,5 percenta.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac