Rezort spravodlivosti zrušil dotačnú výzvu, ktorá živila aj viaceré dúhové mimovládky

Vľavo: Boris Susko. Foto Kotian/TASR. Vpravo: Dúhová vlajka. Zdroj: Canva.com

Ministerstvo spravodlivosti zrušilo výzvu na podávanie žiadostí o poskytnutie dotácie v programe Ľudské práva 2024. V minulých rokoch odtiaľ plynuli peniaze viacerým dúhovým alebo progresívnym mimovládkam. Dokopy 769-tisíc eur z dotačného programu plánuje rezort použiť na pomoc obetiam násilia.

Neziskovka Saplinq, ktorá v Košiciach organizuje drag workshopy pre mládež, zo zrušenej schémy od roku 2018 získala spolu 80-tisíc eur.

Iniciatíva Inakosť od roku 2018 na tejto výzve zarobila približne 152-tisíc eur.

Z rovnakého programu plynuli financie aj Dúhovému Pridu Bratislava či LGBT neziskovke Nomantinels.

Post Bellum sa sťažuje

Mimovládke Post Bellum, v ktorej na poste komunikačného riaditeľa pôsobí Juraj Rizman, sa zrušenie schémy nepozdáva.

Pre Štandard riaditeľka Post Bellum doplnila, že ministerstvo výzvu zrušilo na poslednú chvíľu.

„Najprv (ministerstvo) publikovalo výzvu na predkladanie projektov, definovalo na čo majú byť projekty zamerané, vyzbieralo podklady od škôl, samospráv i mimovládok a keď tie projekty mali prísť predkladatelia obhájiť pred komisiou, tak to celé minister zrušil“, ozrejmila Polovková.

Denníku Štandard zároveň riaditeľka združenia prezradila, že v emaili, ktorým ministerstvo komunikovalo zrušenie výzvy, sa nenachádzalo žiadne zdôvodnenie.

Polovková dodala, že ministerstvo zastavilo jediný štátny program podpory projektov zameraných na oblasť ochrany ľudských práv. „Vláda nám jasne odkazuje, že ju ľudské práva nezaujímajú. To je zásadný signál pre všetkých aktívnych občanov, organizácie občianskej spoločnosti i všetkých demokraticky zmýšľajúcich občanov,“ konštatovala.

Post Bellum podľa vlastných slov od roku 2011 „zhromažďuje, dokumentuje spomienky/svedectvá pamätníkov/čiek kľúčových momentov moderných slovenských dejín a sprostredkúva ich ďalej prostredníctvom online archívu“. Uskutočňuje tiež zážitkové vzdelávanie na slovenských školách.

Z dotačnej schémy ministerstva spravodlivosti získalo Post Bellum od roku 2019 spolu 98-tisíc eur.

Ďalšie mimovládky

Z dotačného programu rezortu spravodlivosti v minulosti profitovali aj Nadácia Milana Šimečku, Via Iuris, Nadácia otvorenej spoločnosti Bratislava, Človek v ohrození, či Možnosť Voľby.

Okrem progresívnych neziskoviek plynuli z tejto výzvy dotácie aj tým konzervatívnym. V ostatných dvoch rokoch medzi nimi boli aj Kolégium Antona Neuwirtha, Spoločenstvo Ladislava Hanusa či DOMKA -Združenie saleziánskej mládeže.

Čo ďalej?

Ministerstvo spravodlivosti oznámilo, že finančné prostriedky zo zrušenej výzvy plánuje presunúť na pomoc najzraniteľnejším obetiam násilia a ochranu ich ľudských práv.

„V tejto súvislosti prebieha komunikácia, cieľom ktorej by malo byť zriadenie pracovnej skupiny zloženej z odborníkov na danú problematiku,“ uviedla hovorkyňa rezortu Lucia Hurajtová.

Prisľúbila, že ministerstvo bude o ďalšom postupe informovať.

(tasr, dv)


Ďalšie články