Prešov kandiduje na Európske mesto športu

PREŠOV – Poslanci v stredu (22. 2). na prvom tohtoročnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva mesta Prešov rozhodovali aj o kandidatúre Prešova na titul Európske mesto športu 2025. 

Ilustračná fotografia. Zroj: mesto Prešov Ilustračná fotografia Zdroj: Mesto Prešov

Radnica považuje 2025 za ideálny rok, v ktorom by sa mesto Prešov malo uchádzať o udelenie titulu Európskeho mesta športu (EMŠ). „Veríme, že tento titul pomôže vytvárať pozitívny obraz o športe v Prešove. Prepojí jednotlivé športové odvetvia a zvýši povedomie o športe medzi obyvateľmi Prešova aj širšieho okolia,” vysvetlil primátor mesta František Oľha.

Titul EMŠ sa udeľuje na základe bodovacieho systému, v ktorom sa zohľadňujú športová infraštruktúra v meste, prístup k športoviskám a k športom, pôsobenie športových klubov na mládežníckej aj vrcholovej úrovni, alebo aj financovanie športu v meste.

V Prešove sa za posledné roky zrealizovalo niekoľko investícií v oblasti športu. „Medzi najväčšie investície v oblasti infraštruktúry patria výstavba štadióna FUTBAL TATRAN ARÉNA (FTA) a rekonštrukcia zimného štadióna v Prešove,” vysvetľuje dôvodová správa.

Okrem nich sa z Fondu na podporu športu podporili aj projekty ako ihrisko s umelou trávou pri základnej škole Prostějovská, alebo multifunkčný areál pri ZŠ s MŠ Námestie Kráľovnej pokoja.

Predpokladá sa, že v roku 2025 bude Prešov hostiť medzinárodné podujatie Majstrovstvá Európy vo futbale hráčov do 21 rokov a dokončením Futbal Tatran Arény sa zrealizuje najväčšia investícia do športoviska v histórii mesta Prešov. 

Podľa dôvodovej správy mesto Prešov pomohlo taktiež významným spôsobom futbalu odkúpením futbalového klubu FC Tatran Prešov a vrcholovému hokeju poskytovaním dotácií pre kluby HC 21 Prešov a HC Prešov.

Okrem spomenutých má mesto zaužívaný dotačný systém pre mládežnícky šport a podporu športových podujatí.

Úkony spojené s kandidatúrou budú koordinovať zamestnanci MsÚ z oddelenia kultúry, športu a cestovného ruchu a kancelárie primátora mesta. „Rozpočet spojený s kandidatúrou sa zatiaľ odhaduje na 20 000 eur,” vysvetlil Michal Semančík, referent pre šport z oddelenia kultúry, športu a cestovného ruchu Mestského úradu v Prešove.

Poslanca Mariána Damankoša zaujímalo, či existuje už komplexnější prepočet, koľko bude stáť kandidatúra mesto. „Aby sme neschválili niečo a o trištvrrte roka budeme navyšovať,” dodal.

Podľa Semančíka však výsledná suma je na ďalšom rozhodnutí. „Zatiaľ len kandidujeme a uvádzame nevyhnutný rozpočet, koľko by to malo stáť v roku 2024,” vysvetlil. Kandidatúra bude zahŕňať aj delegáciu z inštitúcie, ktorá udeľuje titul. „Zatiaľ nevieme, koľko to bude stáť,” dodal. 

Ak bude mesto úspešné, Prešov do Bruselu vyšle taktiež delegáciu. Koľko za to zaplatí, zatiaľ mesto netuší. „To, koľko to bude stáť v roku 2025, je na nás, ako si to marketingovo uchopíme, či chceme bilbordy, alebo napríklad vytvoriť k tomu marketingový tím,” dodal Semančík. Podľa jeho slov to, či sa mesto po udelení titulu poberie cestou skromnou alebo honosnou, bude záležať od schválenia zastupiteľstvom.

Poslanec Ľuboš Micheľ sa pýtal, aké výhody vyplývajú z tejto kandidatúry a či sa počíta aj s dotáciami z externých zdrojov. „Ide len o marketingový ťah, či už vieme, čo z toho vyplýva pre mesto?” kládol otázku.

Podľa Semančíka ide hlavne o propagáciu športu. „Výhody sme spísali v informatívnej správe. Patria medzi ne napríklad medzinárodné uznanie a zviditeľnenie mesta na národnej aj medzinárodnej úrovni,” vysvetlil. Ďalej dodal, že v minulosti získanie titulu pomohlo mestám ako Košice či Nitra žiadať peniaze z grantov.

Poslanec Lukáš Anderko sa vo svojom vystúpení poďakoval bývalému vedeniu mesta Prešov a poslancom, ktorí dopomohli športu v meste, ale aj klubom a športovcom v meste. „Chcel by som sa poďakovať aj súčasnému vedeniu, že pokračuje v podpore,” dodal. Zároveň požiadal poslancov o schválenie tohto návrhu. 

Viceprimátor Peter Krajňák na záver dodal, že sa bude zlaďovať futbalový šampionát s prípadne získaným titulom.

Za uznesenie zahlasovalo 25 poslancov z 25 prítomných. Kandidatúra mesta na titul Európske mesto športu 2025 bola teda odsúhlasená.

Titul EMŠ udeľuje nezisková organizácia ACES Europe so sídlom v Bruseli, založená v roku 1999 a uznaná Európskou komisiou. Úlohou ACES Europe je propagovať šport medzi členskými štátmi Európskej únie, zvyšovať povedomie o športe a vytvárať čo najlepšie podmienky pre šport na všetkých úrovniach.

ACES Europe každoročne udeľuje ocenenia Európske hlavné mesto športu, Európske mesto športu, Európske mestečko športu a Európsky región športu.

Titul EMŠ sa udeľuje mestám vo viacerých kategóriách rozdelených podľa počtu obyvateľov. Mesto Prešov je v kategórii miest s počtom od 50 000 do 499 999 obyvateľov. V minulosti tento titul získali Košice (2016), Banská Bystrica (2017), Nitra (2018) a Trnava (2020).


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok