Vláda sčasti cúvla. Pri násilných trestných činoch vrátane znásilnenia má byť premlčanie 20 rokov

Kabinet premiéra Roberta Fica (Smer) vo štvrtok narýchlo opravil trestnú novelu. Vracia premlčacie lehoty späť na 20 rokov pri násilných trestných činoch vrátane znásilnenia. Parlament má rokovať o vládnom návrhu v zrýchlenom režime tak, aby nadobudol účinnosť 15. marca.

Boris Susko. Foto: Matúš Zajac/Štandard

Odvtedy by mala byť účinná novela Trestného zákona, ktorú národná rada schválila 8. februára. V ďalších veciach však vláda neuhla a trvá na zmenách, ako ich pôvodne parlamentná väčšina odhlasovala.

Pri trestných činoch proti životu či zdraviu sa majú podľa vlády uplatňovať doterajšie premlčacie lehoty, a to najmä 20-ročná v prípade zločinov, za ktoré Trestný zákon dovoľuje uložiť trest s hornou hranicou trestnej sadzby najmenej desať rokov.

Pôjde o zločiny vraždy, zabitia, ublíženia na zdraví, hrubého nátlaku, zavlečenia do cudziny, znásilnenia, sexuálneho násilia a sexuálneho zneužívania týrania blízkej a zverenej osoby. Rovnako to bude platiť pre trestný čin obchodovania s ľuďmi, únosu a výroby detskej pornografie.

Susko vidí zneužívanie témy o znásilnení

Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer) naďalej obhajuje novelu prijatú v parlamente 8. februára. Uviedol, že zo skrátenia premlčacej lehoty znásilnenia sa vytvorila politická téma, ktorá slúži na vyvolávania strachu pred prezidentskými voľbami.

„Treba nastaviť také pravidlá pre ženy, aby neboli pod tlakom a stresom, aby to nahlásili presne v čase, keď sa to stane,“ povedal podľa agentúry TASR. Podľa neho najviac prípadov sa objasní v roku, v ktorom sa skutok stal.

Krátko pred schválením trestnej novely z 8. februára sa rozprúdila ostrá kritika, pretože trestnosť znásilnenia mala zaniknúť po 10 rokoch.

Zvlášť na seba upozornil poslanec Richard Glück (Smer). Apeloval na poslancov, aby sa pozreli, čo sa deje vo svete a v Amerike, kde „si nejaká žena po 17 rokoch spomenie, že bola znásilnená“, čo podľa Glücka rozpúta „vydieranie, mediálny lynč i neúčelné trestné konania“. Opozícia reagovala, že zákonodarca „prerazil dno“ a vyzvala ho, aby sa ženám ospravedlnil.

Robert Fico, v pozadí Boris Susko. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Koalícia reagovala po kritike

Poslankyňa opozičného Progresívneho Slovenska (PS) Zuzana Števulová upozorňovala ministra Suska a poslanca Tibora Gašpara (Smer) deň pred hlasovaním o trestnej novele na problém s premlčaním pri znásilnení.

Premiér Fico po vlne odporu, ale už po schválení trestnej novely, vyzval prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby pri vetovaní novely Trestného zákona navrhla 20-ročnú premlčaciu lehotu pri trestných činoch proti životu a zdraviu, slobode, ľudskej dôstojnosti, rodine a mládeži.

Tvrdil, že premlčacia lehota pri trestnom čine znásilnenia bola v rokoch 1961 až 2005 desať rokov a až potom ju vláda Mikuláša Dzurindu zvýšila na 20 rokov.

„Tak ako sme sa rozhodli zmierniť niektoré drakonické trestné sadzby zavedené v roku 2005, za odborne správne sme považovali vrátiť naspäť aj premlčaciu lehotu pri znásilnení na desať rokov, aby motivovala ženy, obete sexuálneho násilia, oznamovať tieto zločiny v čase, keď je možné ich vyšetriť,“ hovoril premiér.

Prezidentka však trestnú novelu do parlamentu nevrátila, ako ju na to vyzýval Fico. Napriek nesúhlasu zákon podpísala a napadla ho na Ústavnom súde. Vysvetlila, že chce dať priestor súdu, aby rozhodol, či je trestná novela v súlade s ústavou a navrhla dovtedy pozastaviť jej účinnosť. Rovnaký krok urobili ďalšími dvoma podaniami na súd tiež opozičné strany.

Trestná novela schválená v parlamente  8. februára mení viaceré trestné sadzby za korupciu, ekonomickú trestnú činnosť, premlčacie lehoty. Ruší tiež Úrad špeciálnej prokuratúry od 20. marca.

Obavy KDH

Kresťanskí demokrati sa obávajú ústavnej krízy a navrhli preto posunúť účinnosť a opravu Trestného zákona.

„Obávame sa, že tu je nastupujúca a hroziaca ústavná kríza, čo by bolo najhoršie, čo sa môže stať pre túto krajinu, že jedna skupina bude uznávať to, čo sa schválilo, druhá to bude spochybňovať,“ povedal predseda KDH Milan Majerský v reakcii na najnovší vládny návrh opravy trestnej legislatívy. Apeloval preto na posunutie účinnosti novely na 1. januára 2025.

PS chce vecnú a odbornú diskusiu

Predseda PS Michal Šimečka avizoval, že presný postup hnutia pri diskusii a pri hlasovaní ešte dohodnú na rokovaní poslaneckého klubu. „Stanovisko klubu bude jasné začiatkom budúceho týždňa,“ povedal. O návrhu chcú diskutovať vecne a odborne.

Obáva sa možných dôsledkov a rizík pri účinnosti oboch noviel Trestného zákona v jeden deň. Apeloval na vládu, aby nechala čas Ústavnému súdu zaoberať sa už schválenou novelou a aby kompetentní nezdržiavali zverejňovanie zmien v zbierke zákonov.

Kriticky vníma, že sa predĺženie premlčacích lehôt nedotkne trestných činov súvisiacich so založením, zosnovaním a podporovaním zločineckej skupiny. O prípadnom pozmeňujúcom návrhu v tejto otázke ešte majú rovnako hovoriť v klube.

(su, tasr)


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac