Debata v Europarlamente mala viesť k tomu, aby Slovensko neprišlo o peniaze z Plánu obnovy

Debata v Europarlamente mala viesť k tomu, aby Slovensko neprišlo o peniaze z Plánu obnovy, tvrdia viacerí slovenskí europoslanci.

Jozef Mihál (nezávislý/RE) ako spravodajca pre túto otázku upozornil, že vláda pri prijímaní krokov rušiacich Úrad špeciálnej prokuratúry a meniacich Trestný zákon obišla riadny postup a neumožnila odbornú diskusiu. Mihál vyzval predstaviteľov eurokomisie, aby Slovensku pomohli ubrániť právny štát.

Monika Beňová (Smer/nezaradená), členka výboru CONT, uviedla, že za domácu chybu považuje, že národný orgán, ktorý je v kontakte s eurokomisiou (EK), zaslané otázky neposlal včas na príslušné ministerstvá. Tvrdí, že Plán obnovy vznikal počas minulej vlády a nebol konzultovaný v NR SR s vtedajšou opozíciou a Súdnou radou SR. Odmietla aj kritiku skráteného konania pri novele Trestného zákona s pripomenutím, že ide o štandardný proces, ktorý využíva aj eurokomisia.

Michal Wiezik (PS/RE), tiež člen výboru CONT, povedal, že štvrtková konfrontácia s EK priniesla tri veci: podozrenie z porušovania zákona zo strany vlády, z porušovania finančných záujmov EÚ, a teda aj záujmov Slovenska, a do tretice, že proces hodnotenia legislatívnych zmien pokračuje.

Robert Hajšel (Smer/nezaradený) ocenil, že prebieha konzultačný proces na úrovni vlády a eurokomisie, ktorý by mal pokračovať. Zástupcom inštitúcií EÚ pripomenul, že na Slovensku má táto situácia podobu politického boja medzi koalíciou a opozíciou, a vyjadril nádej, že Slovensko nebude ďalší prípad členskej krajiny, keď eurokomisia nebude reagovať včas.

(tasr)
        


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac