Biden: Nové sankcie prinútia Putina zaplatiť ešte vyššiu cenu

Biden: Nové sankcie prinútia Putina zaplatiť ešte vyššiu cenu. Americký prezident ohlásil uvalenie vyše 500 nových sankcií proti Rusku.

Joe Biden prejav predvolebný míting Blue Bell Joe Biden. Foto: TASR/AP

„Zaistia, že Putin zaplatí ešte vyššiu cenu za jeho agresiu v zahraničí a represálie doma (v Rusku). Ak Putin túto cenu nezaplatí… bude pokračovať a náklady pre Spojené štáty a našich spojencov z NATO a partnerov v Európe a po celom svete narastú,“ upozornil americký prezident.

Nové americké sankcie sú podľa Bidena zamerané na jednotlivcov spojených s uväznením s Navaľného, ktorý zomrel minulý týždeň v trestaneckej kolónii na ruskej Sibíri. Zameriavajú sa tiež na ruský finančný sektor a obranný priemysel, dodávateľské siete, jednotlivcov a subjekty, ktoré sa snažia sankcie obchádzať. „Uvaľujeme tiež nové exportné sankcie na takmer 100 subjektov, ktoré podporujú ruskú vojenskú mašinériu. Prijímame kroky na zníženie príjmov Ruska z energií.“

Zároveň vyzval Snemovňu reprezentantov, aby schválila novú pomoc pre Ukrajinu. „Po dvoch rokoch vojny sa Ukrajinci ďalej bijú s ohromnou statočnosťou, no dochádza im munícia. Ukrajina potrebuje viac zásob od Spojených štátov, aby udržala líniu voči neúnavným útokom Ruska,“ uviedol americký prezident.

(tasr)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac