Západ sa zachoval neuveriteľne hlúpo, hovorí popredný expert na Rusko a Ukrajinu Richard Sakwa

Sakwa Richard Sakwa. Zdroj: Univerzita v Kente

Západ démonizoval Vladimira Putina namiesto toho, aby s ním a s ruským vedením nadviazal kontakt. Euroatlantizmus prežil svoj účel, pričom celý euroatlantický systém NATO by mal byť zrušený a na jeho miesto by sa mala postaviť silná alternatíva. Slovensko by pri vojne na Ukrajine mohlo vystupovať ako mierotvorca a vyzvať na medzinárodnú konferenciu v Bratislave, hovorí britský politológ a jeden z najlepších expertov na Rusko a Ukrajinu Richard Sakwa.

Pred dvoma rokmi – v prvý deň ruskej invázie na ukrajinské územie – som urobil online rozhovor s britským politológom, ktorého odbornou témou bola desaťročia trvajúca geopolitická kríza medzi Ruskom a Ukrajinou, ktorá v tom čase prerástla do vojny. Richard Sakwa je emeritný profesor ruskej a európskej politiky na univerzite v Kente a autor knihy Frontline Ukraine – Crisis in the Borderlands (Frontová línia Ukrajina – kríza v pohraničí), ktorá vyšla v roku 2015. Sakwa, ktorý je všeobecne považovaný za jedného z najlepších svetových odborníkov v tejto oblasti, opisuje knihu ako „významné dielo, ktoré sa snaží analyzovať, prečo je Ukrajina stredobodom európskej bezpečnostnej krízy“.

Rozhovor sme naplánovali na štvrtok 24. februára popoludní – samozrejme, bez toho, aby sme tušili, že v ten istý deň už budú padať ruské bomby na vojenské ciele na Ukrajine a ruské jednotky sa budú presúvať cez hranice. Upravenú verziu rozhovoru si môžete prečítať nižšie.

V tej kritickej chvíli som chcel, aby mi Richard Sakwa vysvetlil, ako sme sa dostali do tohto bodu. Bolo jasné, že v centre pozornosti bola otázka členstva Ukrajiny v NATO, pričom Rusi tvrdili, že je to pre nich existenčná hrozba a „najčervenejšia z červených čiar“. Vedúci predstavitelia NATO zatiaľ argumentovali, že Aliancia je čisto obranná, a preto sa Rusko nemá čoho obávať bez ohľadu na to, ako blízko je k ich hraniciam alebo k Moskve. Západní analytici dokonca tvrdili, že požiadavka Ruska, aby Ukrajina nevstupovala do NATO, bola v podstate požiadavkou, aby bola Ukrajina ponechaná napospas ruskému útoku.

Richard Sakwa však vysvetlil, že dávno predtým, ako sa objavila otázka členstva Ukrajiny v NATO – v skutočnosti už od prvých dní po skončení studenej vojny a pred nástupom Putina na scénu, Rusko žiadalo západných lídrov, aby pomohli vyrokovať nejaký zastrešujúci bezpečnostný rámec. Taký rámec, ktorý by zahŕňal Rusko aj Ukrajinu spolu s krajinami NATO a poskytoval by rovnaké bezpečnostné záruky pre všetkých. Ak chceme pochopiť skutočné korene súčasného konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou, hovorí Sakwa, musíme pochopiť, prečo sa takýto inkluzívny bezpečnostný rámec nikdy nevytvoril. Na to sa musíme vrátiť späť na koniec studenej vojny, keď existovali dve konkurenčné vízie toho, ako by mal vyzerať nový medzinárodný poriadok.

Ako ďaleko do minulosti musíme ísť, aby sme pochopili korene tohto konfliktu?


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami