Francúzsky exminister: Macron je arogantný, prezidentkou sa môže stať Le Penová

Christophe Sanz, stúpenec francúzskeho centristického prezidentského kandidáta Emmanuela Macrona predvolebný plagát Emmanuel Macron lepenie ulica Bayonne Plagáty Emmanuela Macrona a Marine LePenovej. Foto: TASR/AP

Francúzsky exminister Arnaud Montebourg skonštatoval, že euroskeptická a protimigračná politička Marine Le Penová by sa mohla stať novou prezidentkou jeho krajiny. Podobné hlasy zazneli nedávno aj z terajšieho kabinetu. Le Penovej popularita už miestami prevyšuje výtlak súčasného lídra Emmanuela Macrona a boduje aj medzi mladšími ročníkmi.

Niekdajší francúzsky minister Arnaud Montebourg uviedol, že líderka národno-konzervatívnej strany Národné zhromaždenie Marine Le Penová by mohla vyhrať prezidentské voľby. Tie sú v krajine galského kohúta naplánované už na budúci rok.

Monterbourg pôsobil v kabinete bývalého francúzskeho lídra Françoisa Hollanda a riadil rezort hospodárstva a priemyselnej obnovy. Súčasný prezident Emmanuel Macron je podľa neho „nenávidený, pretože je arogantný“. Čo vraj prispeje k víťazstvu jeho súperky.

„Je to to isté ako fenomén Trumpa alebo Brexit,“ uviedol Montebourg, ktorého citujú noviny Le Figaro. Macron podľa neho predstavuje „oligarchiu“. Francúzsky prezident sa podľa neho tiež iba tvári ako „hrádza extrémnej pravice“.

Montebourg vo svojich prognózach nie je osamotený. Víťazstvo 52-ročnej euroskeptickej političky začiatkom roka pripustil aj súčasný minister financií Bruno Le Maire. Zároveň vyjadril nádej, že Macron sa bude uchádzať o druhý mandát a pomôže jej triumfu zabrániť.

Prieskumy to nevylučujú

Možnosť, že si Le Penová čoskoro prevezme kľúče od Elyzejského paláca, nie je nereálna ani podľa prieskumov verejnej mienky. Podľa januárovej ankety spoločnosti Harris Interactive pre poradenskú firmu CommStra by Macron v prvom kole volieb získal 23-24 percent hlasov a jeho rivalku by preferovalo až 26-27 percent občanov.

Štandard nedávno informoval o tom, že obraz človeka s nižším vzdelaním pochádzajúceho z vidieka ako typického voliča Le Penovej začína blednúť. Podľa najnovších prieskumov totiž triumfuje aj medzi mladými vo veku 25-34 rokov. Dôvody treba hľadať v ekonomických problémoch, protestných hlasoch aj úspešnej snahe Le Penovej zbaviť sa toxického imidžu.

V strane ako líderka končí, zastupovať chce všetkých

Le Penová pred niekoľkými dňami potvrdila, že chystá svoj odchod z vedenia Národného zhromaždenia, ktoré zakladal jej otec, aby sa mohla naplno venovať voľbám. Vystupovať chce ako nadstranícka kandidátka všetkých Francúzov, ktorí chcú bojovať za národné záujmy. V rozhovore pre konzervatívny časopis L’Incorrect spresnila, že k jej odchodu nedôjde na najbližšom kongrese, ale až na tom ďalšom, niekedy koncom leta.

 „Na nasledujúcom kongrese to nebude, pretože je to kongres, ktorý legitimizuje kandidáta na prezidenta, a ja musím byť najskôr znovu zvolená. Ale potom áno, pretože nemôžem byť kandidátkou len Národného zhromaždenia,“ uviedla Le Penová o svojich plánoch.


Ďalšie články