Makóov právnik robil biznis so štátom. Zarábal aj na finančnej správe

Ľudovít Makó Bývalý riaditeľ Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó. Foto: TASR/Jakub Kotian

Bývalý šéf daňových kriminalistov Ľudovít Makó sa rozospieval vo viacerých prípadoch, vďaka čomu si užíva špeciálne privilégiá. Podľa zistení denníka Štandard zarábal jeho právnik na finančnej správe. Zákazky mal aj v štátnom MH Invest.

Ľudovít Makó má žiť podľa medializovaných informácií v Dubaji a na výsluchy lietať súkromným lietadlom. Bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS) sa stal kľúčovým svedkom v policajných akciách Očistec a Judáš.

Na základe jeho výpovedí zadržali špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a zástupcu úradu zvláštnych policajných činností Norberta Pakšiho. Vo väzbe skončil aj nitriansky oligarcha Norbert Bödör či bývalý policajný prezident Tibor Gašpar. Makó vypovedal aj proti bývalému šéfovi Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimírovi Pčolinskému.

Blízko k Makóovi

Podľa zistení denníka Štandard získala v roku 2017 zákazku na finančnej správe firma Guarding. Išlo o dodávku kamier na dvoch budovách finančnej správy. Cena zákazky sa vyšplhala na takmer 59-tisíc eur.

Majiteľom firmy Guarding je Makóov právnik Zoltán Perhács, ktorý v minulosti pôsobil ako šéf policajnej inšpekcie. V čase získania zákazky bol Makó v úrade na finančnej správe, kde zastával pozíciu šéfa daňových kriminalistov.

Perhács pôsobil aj v advokátskej kancelárii Reken & Partners, ktorá patrí Borisovi Rekenovi, ďalšiemu človeku, ktorý má blízko k Makóovi.

Ľudovít Makó na otázky Štandardu neodpovedal. Nereagoval ani Zoltán Perhács.

Finančná správa: Je to OK

Finančná správa uviedla, že daná zmluva je ukončená a momentálne nemajú v oblasti fyzickej a objektovej bezpečnosti s firmou Guarding uzavretú žiadnu zmluvu.

„Dielo bolo odovzdané v termíne a požadovanej kvalite. Nemáme dôvod v tomto čase preverovať a skúmať už ukončený zmluvný vzťah,“ povedala hovorkyňa finančnej správy Martina Rybanská.

Ďalej uviedla, že finančná správa prevádzkuje v súčasnosti kamerové systémy vo vlastnej réžii.

Zmanipulované tendre

Zmluvu s firmou Guarding podpisoval bývalý šéf finančnej správy František Imrecze. Ten je momentálne vo väzbe. Zadržali ho v kauze Mýtnik za zmanipulované tendre.

Imrecze podľa vyšetrovateľov ušil na mieru IT zákazky pre firmu Allexis, za ktorou je biznismen Michal Suchoba, ktorý sa objavil aj v Kočnerovej Threeme ako vybavovač všimného pre daniarov. Za firmou Allexis je aj oligarcha s väzbami na Smer Jozef Brhel, pričom do prípadu je namočený aj jeho brat Peter.

Škoda, ktorú štátu skupina spôsobila, je podľa vyšetrovateľov vo výške viac ako 42 miliónov eur.

Imrecze, Suchoba a Brhel sú obvinení z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku, pričom oligarcha Brhel je obvinený aj z prijímania úplatku.

Obvinenie sa do veľkej miery opiera o výpovede Makóa, ktorý opisuje, ako sa v hoteli Double Tree by Hilton, ktorý patrí oligarchovi Jurajovi Širokému, stretával s Imreczem, Brhelom a bývalým šéfom IT sekcie finančnej správy Milanom Gregom. V hoteli mali dohadovať detaily k zmanipulovaným tendrom na finančnej správe.

Biznis aj v štátnom podniku

Podľa zistení denníka Štandard poskytovala spoločnosť Guarding strážne služby aj štátnemu podniku MH Invest, ktorý patrí pod ministerstvo hospodárstva.

V roku 2019 uzatvorila štátna MH Invest so spoločnosťou Guarding dve zmluvy. Dokopy za vyše 121-tisíc eur, ktoré sa týkali stráženia parkoviska nákladných vozidiel v Strategickom parku Nitra.

Prvá zmluva za vyše 47-tisíc eur bola uzatvorená v júni 2019, druhú zmluvu za takmer 74-tisíc eur uzatvorili v novembri 2019.

Obe zákazky boli uzatvorené na základe prieskumu trhu. MH Invest oslovil okrem firmy Guarding aj spoločnosti Peber a Ravi, pričom hodnotiacim kritériom bola najnižšia cena.

„Na základe výsledkov uskutočnených prieskumov trhu boli následne uzatvorené s uchádzačom, ktorý predložil najnižšiu cenovú ponuku – spoločnosť Guarding s.r.o., zmluvy o poskytovaní služieb v zmysle predmetu zákaziek, ktoré sú zverejnené v Centrálnom registri zmlúv,“ povedala hovorkyňa ministerstva hospodárstva Katarína Matejková.

Kamióny v Jelenci

Portál Aktuality informoval, že kamióny firmy Guarding, ktorá patrí Makóovmu advokátovi Perhácsovi, parkujú v Makóovom areáli v Jelenci.

Makó postupne získal v rokoch 2006 až 2018 viaceré nehnuteľnosti či rozľahlý areál na kraji obce Jelenec pri Nitre. Areál je vzdialený od rýchlocesty R1 necelých osem kilometrov.

Makó uviedol, že firme Guarding neprenajíma žiadne stojiská. Aktuality však vlani vyfotografovali dvadsiatku kamiónov firmy Guarding v jeho areáli. V minulosti stáli kamióny firmy Guarding aj v areáli firmy NIPELI patriacej Makóovmu bratovi Marekovi. 

Firmu Guarding pritom preveruje Okresný súd v Žiline. Dôvodom je pochybnosť o jej skutočných vlastníkoch.

„Okresný súd Žilina zatiaľ v uvedenej veci nerozhodol, a teda vec nie je právoplatne skončená. Ku skutkovým otázkam sa vyjadrovať nemôžeme,“ povedala pre Štandard hovorkyňa Krajského súdu v Žiline Anna Dudová Záborská.

Prisatý na daniaroch

Finančná správa uzavrela zmluvy na strážne služby za vyše 900-tisíc eur aj s firmou Ravi. Podľa portálu Aktuality aj za ňou stojí človek s väzbami na Makóa.

Vlastní ju právnik Jozef Harakaľ, ktorého s Makóom spája pôsobenie v bezpečnostnej agentúre Abas SR Management. Harakaľ spoluvlastní advokátsku kanceláriu Reken & Partners, ktorú založil Boris Reken. S právnickou firmou sú spojení viacerí advokáti vystupujúci v spoločnostiach blízkych Makóovi.

Státisícové zmluvy za stráženie objektov v pôsobnosti finančnej správy sa Ravi začali „sypať“ až po zmene majiteľa. Po 30. júni 2018, kedy sa jej jediným vlastníkom stal Harakaľ. 

Na finančnej správe sa darilo aj ďalšej Harakaľovej firme Spoma. Daniari jej zaplatili za stráženie administratívnej budovy v Košiciach dohromady 234-tisíc eur


Ďalšie články