New York Times: CIA na Ukrajine vybudovala rozsiahlu sieť základní na hraniciach s Ruskom

Biden CIA Prezident Joe Biden (vľavo) si podáva ruku s riaditeľom CIA Williamom Burnsom (vpravo) počas jeho príhovoru v sídle CIA v Langley v piatok 8. júla 2022. Foto: Profimedia.sk

Americká Ústredná spravodajská služba (CIA) pomohla na Ukrajine postaviť dvanásť špionážnych základní priamo pri hraniciach s Ruskom. Budovanie sa malo začať už v roku 2016. Vo svojom nedeľnom článku to tvrdí americký denník New York Times (NYT) s odvolaním sa na svoje zdroje z prostredia USA, Európy a Ukrajiny.

Medzi primárne úlohy personálu týchto základní podľa média patrí sledovanie pohybu ruských jednotiek, zbieranie informácií o raketových útokoch, ale aj trénovanie „novej generácie ukrajinských špiónov“ pôsobiacich v rôznych častiach sveta.

Vďaka sieti špionážnych základní sa vraj Kyjev stal jedným z najdôležitejších spravodajských partnerov Washingtonu. Nedávno dokonca Ukrajinci zachytili viac ruskej komunikácie ako vlastná základňa CIA v Rusku, poznamenáva NYT.

Začalo sa to už pred rokmi

Budovanie rozsiahlej infraštruktúry sa malo začať v roku 2016 a proces údajne napredoval bez ohľadu na aktuálne osadenstvo Bieleho domu, teda aj počas prezidentských mandátov Baracka Obamu, Donalda Trumpa a Joea Bidena.

„Americkí predstavitelia sa často zdráhali plne angažovať, pretože sa báli, že ukrajinským predstaviteľom nemožno dôverovať, a obávali sa provokovania,“ konštatuje denník o počiatočných obavách.

V dôsledku existencie špionážnych základní sa však neskôr americká ambasáda v Kyjeve „stala najlepším zdrojom informácií, signálov a všetkého ostatného o Rusku“, povedal pre NYT bývalý vysoký americký predstaviteľ.

Len na jednej z týchto tajných základní v lese malo počas éry prezidenta Trumpa pracovať až osemsto spravodajských dôstojníkov, pričom pôvodne ich bolo osemdesiat. Rozrástla sa tiež o nové kasárne a veliteľské centrum.

Stoh tajných dokumentov pre USA

Základný kameň dôvery medzi Američanmi a Ukrajincami podľa novinárov položil v roku 2015 generál Valerij Kondratiuk, vtedajší šéf vojenskej rozviedky Ukrajiny. „Prišiel na stretnutie so zástupcom šéfa stanice CIA a bez varovania odovzdal stoh prísne tajných spisov,“ možno sa dočítať. „Netrvalo dlho a tímy dôstojníkov CIA pravidelne opúšťali jeho kanceláriu s batohmi plnými dokumentov,“ pokračuje text NYT.

Partnerstvo vraj však možno vystopovať už do roku 2014, konkrétne ide o dva telefonáty z noci z 24. februára 2014.

Neoceniteľné informácie

Pripomeňme, že šéf ukrajinskej rozviedky Kyrylo Budanov v minulotýždňovom rozhovore pre britský denník Telegraph označil západné spravodajské informácie za „neoceniteľné“. Obzvlášť dôležité sú vraj tie o miestach odpálenia ruských rakiet.

„Veľmi široko využívame schopnosti, ktoré nám poskytujú partnerské krajiny. To však v žiadnom prípade nenahrádza našu prácu. Len to dopĺňa informácie, na základe ktorých sa musíme rozhodovať,“ vysvetlil.

Podľa NYT krátko pred rozsiahlou ruskou inváziou na Ukrajinu jeden zo šéfov ruských spravodajských služieb oznámil ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, že CIA a MI6 ovládajú Kyjev a menia susednú krajinu „na odrazový mostík na operácie proti Moskve“.

Následne Putin opakovane vyhlásil, že moc na Ukrajine sa v roku 2014 zmenila „s podporou CIA“. Tá v súčasnosti poskytuje rozsiahle informácie zamerané aj na útoky proti ruským jednotkám na Ukrajine.


Ďalšie články