Slovensko získalo od vstupu do Európskej únie z eurofondov viac ako 30 miliárd eur, povedal Blanár

Slovensko získalo od vstupu do Európskej únie z eurofondov viac ako 30 miliárd eur, povedal Blanár na úvodnom podujatí 20. výročia vstupu našej krajiny do eurozóny, na čo doplnil, že na túto počesť je naplánovaných 20 stretnutí na školách.

„Snažíme sa do toho zapájať aj zastupiteľské úrady jednotlivých členských krajín EÚ, ktoré sú akreditované na Slovensku. Na Žilinskej univerzite v Žiline (UNIZA) to dnes boli zástupcovia Českej republiky. Ďalšia aktivita bude v Bratislave, kde sa stretneme so študentmi, spoločne s veľvyslanectvom Bulharskej republiky na Slovensku,“ povedal minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (Smer).

Po prehliadke Výskumného centra UNIZA pripomenul, že na vybudovanie dvoch výskumných centier univerzita spoločne preinvestovala 65 miliónov eur. „Z toho bolo 80 percent z fondov EÚ,“ podotkol.

Zdôraznil, že SR a vláda SR nikdy nebudú podporovať zrušenie práva veta v EÚ v oblastiach, ktoré ešte právo veta majú. „To je predovšetkým zahraničná oblasť, oblasť daní či rozširovania EÚ. Toto je absolútne kľúčová záležitosť. Sme presvedčení, že zrušenie práva veta v týchto oblastiach by to mohlo viesť k začiatku oslabovania EÚ. A to si nikto neželá,“ dodal Blanár.

(tasr)


Minister životného prostredia Tomáš Taraba sa na margo samosprávnych krajov vyjadril, že sú to najzbytočnejšie inštitúcie na Slovensku, ktoré nevedia nič robiť a sú to len poštári. Pobúril tým niektorých županov, vrátane predsedu združenia SK8…
Prejsť na článok
Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok…
Prejsť na článok
Koncepcia čoraz väčších právnych zásahov do vnútroštátnych legislatív členských štátov Európskej únie bola predmetom Bratislavského právnického fóra 2024. Predstavitelia justície krajín V4 diskutovali o odborných témach a poukázali na negatívne vnímaný trend rozmachu práva EÚ…
Prejsť na článok
Veľká voda ohrozuje juh Slovenska. Zatopené sú lodenice v Komárne aj niektoré objekty v blízkosti Dunaja a Váhu. Obec Chľaba v okrese Nové Zámky je aj naďalej odrezaná od sveta. Pomoc jej poskytuje armáda.
Prejsť na článok