Fico o „vojakoch na Ukrajine“ zrejme zámerne preháňa. Aby zakryl niečo iné

Snímka obrazovky 2024-02-26 o 14.29.16 Robert Fico. Foto: Martin Baumann/ TASR

Premiér Fico v nedeľu vyhlásil, že nikdy nedovolí, aby boli na Ukrajine nasadení slovenskí vojaci. V pondelok nasledovalo mimoriadne rokovanie bezpečnostnej rady a odchod Fica na samit európskych lídrov o Ukrajine. Pôsobilo to dramaticky. No máme dôvod domnievať sa, že Fico zámerne preháňal a strašil niečím, čo zatiaľ nie je až také horúce. Dôvod mohol byť ten istý, ako pred jeho januárovou cestou na Ukrajinu.

Úvahy o vojenskom nasadení „koalície ochotných“ na Ukrajine nie sú nové. Už v lete 2022 to spomínal vicepremiér poľskej vlády Kaszyński. Minulý rok o tom hovoril bývalý generálny tajomník NATO. V niektorých euróskych štátoch sa uvažuje o zmluvnom vyslaní výcvikových a servisných jednotiek, ktoré by napríklad bránili ukrajinské strategické objekty, aby mohla ukrajinská armáda stiahnuť viac vojakov na front (takéto gesto by pomohlo Zelenského vláde viac morálne a politicky ako vojensky). No nikdy to nezašlo k plánom na priamy vstup NATO do vojny na Ukrajine alebo na väčšiu bojovú koalíciu západných krajín.

Dôvod zdržanlivosti je celkom jasný. Zvýšilo by to riziko svetovej vojny, ktorá by zničila jej hlavné bojisko – Európu.

Môžeme predpokladať, že katastrofické bojové plány sa nebudú riešiť ani na Macronovom stretnutí lídrov európskych krajín. Nebude to ani samit NATO, ani samit EÚ. Na stretnutí nebudú Spojené štáty, v ktorých sa zasekla ďalšia finančná a vojenská pomoc pre Ukrajinu. Rokovanie má byť, ako avizovala kancelária Macrona, pracovné. Working meeting.

Podľa agentúry Reuters sa o akcii rozhodlo v polovici februára po mníchovskej bezpečnostnej konferencii. Panovala tam vraj skeptická a porazenecká nálada. Bolo zjavné, že ani Ukrajina, ani Západ nemajú po vojenskom postupe Rusov plán, ako ďalej. Ukrajina stráca ďalšie územia. Front sa približuje k hraniciam NATO. V Spojených štátoch republikáni blokujú ďalšiu pomoc Ukrajine.

V bezpečnostnej komunite západných krajín sa začalo hovoriť o tom, že ukrajinská obrana sa môže bez americkej pomoci do jedného alebo dvoch mesiacov zrútiť.

Iniciatíva Francúzska s pondelkovým „pracovným samitom“ má zrejme odvrátiť čierny scenár – vojenský kolaps Ukrajiny. Lídri okolo Macrona chcú ubezpečiť Ukrajinu, že európske krajiny masívne zvýšia pomoc – finančnú aj muničnú. Aby vykryli výpadky podpory Spojených štátov. Slovom, európski daňoví poplatníci majú platiť Ukrajine ešte viac. Lebo Američanom sa už platiť nechce. Aspoň nie tak hladko a spoľahlivo, ako to bolo doteraz.

Ficovej vláde hrozí, že bude tlačená do novej podpory pre Ukrajinu. Teda do nepopulárnej politiky. V takýchto situáciách zvykne Fico cielene provokovať drsnou rétorikou. Aby prekryl sporné politické rozhodnutia, na ktoré musí prikývnuť na európskej úrovni…

To mohol byť jeden z dôvodov, prečo v sobotu pritvrdil v kritike Ukrajiny a EÚ. A v nedeľu nečakane pridal aj emotívne video o bezepčnostnej rade, ktorá má zabrániť nasadeniu slovenských vojakov na Ukrajine.

Napokon, podobnú provokačnú taktiku Fico predviedol – a veľmi úspešne – aj pred januárovou cestou za ukrajinským premiérom. Fico na Slovensku dráždil médiá rečami o tom, že Ukrajina nie je suverénny štát, lebo jej politiku ovládajú Spojené štáty. Na druhej strane: na Ukrajine Fico potichu ubezpečil premiéra Šmyhaľa, že Slovensko bude pokračovať vo vojenskej podpore ukrajinskej armády. Hlavne v dodávkach munície a húfnic. Minister obrany Kaliňák krátko predtým nalial do vojenských podnikov, ktoré vyrábajú zbrane a delostreleckú muníciu pre Ukrajinu, 100 miliónov eur. Zo štátneho rozpočtu.

Ficovi to v januári vyšlo. O vojenskej pomoci Slovenska pre Ukrajinu sa veľa nehovorilo. Médiá mali záchvat z Ficových provokačných rečí, ktorými pred cestou spochybňoval a kritizoval Ukrajinu.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami