Škola na Liptove má vďaka eurofondom virtuálnu učebňu či wellness

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ – Stredná zdravotnícka škola v Liptovskom Mikuláši dostala v poslednom programovom období pomerne štedré dotácie na modernizáciu školy. Ako ich využila?

Stredná zdravotnícka škola Liptovský MIkuláš Študenti so župankou Erikou Jurinovou. Foto: SZŠ Liptovský Mikuláš

Pred pár dňami sme našich čitateľov informovali o tom, že Žilinský samosprávny kraj investoval v rokoch 2014 až 2020 viac ako 100 miliónov eur zo zdrojov Európskej únie. Tie putovali do oblasti kultúry, dopravy, ale aj zdravotníctva či školstva.

Práve z prostriedkov vyčlenených na modernizáciu škôl získala vysoké dotácie aj Stredná zdravotnícka škola v Liptovskom Mikuláši. Podľa správ ŽSK išlo o 4,2 milióna eur. Zaujímali sme sa preto o to, čo škola s týmito prostriedkami urobila a ako ich využila.

Zmeny k lepšiemu sa najskôr dotkli budovy školy. „Zo starej budovy, ktorá bola dlhé roky zanedbávaná, sa stala moderná budova nielen svojím vonkajším vzhľadom, ale najmä vnútorným architektonickým riešením,“ vyjadrila sa riaditeľka školy Silvia Blcháčová pre Žilinský Štandard.

Takéto átrium majú študenti k dispozícii. Foto: SZŠ LM

Škola vďaka príspevkom z eurofondov získala prednáškovú miestnosť, modernú knižnicu, wellness štúdio, čitateľský a občerstvovací kútik či masérske štúdio, kde sa žiaci môžu zlepšovať v odbore masér. Navyše sú priestory školy vybavené bezbariérovými vstupmi, ktoré uľahčujú vstup zdravotne znevýhodneným študentom.

Hlavná časť modernizácie však spočívala vo vybavení školy, ktoré podľa riaditeľky predstavujú významný progres vo vyučovacom procese. Študenti tak majú najmodernejšie zdravotnícke pomôcky a prístojovú techniku, s ktorou môžu na hodinách pracovať.

Škole pribudla napríklad virtuálna anatomická učebňa (VAU), v ktorej môžu žiaci robiť to, čo by inak nemohli. Môžu bližšie skúmať ľudské telo a vidieť veci z rôznych uhlov, čo by sa inak nedalo. Môžu si rôzne miniatúrne časti tela zväčšiť, natočiť či oddialiť.

Virtuálna realita pomáha študentom vidieť svet anatómie v nových rozmeroch. Foto: SZŠ LM

Aplikácia tiež pomenúva časti tela v slovenčine a latinčine, takže sa žiaci stretávajú s názvami, ktoré budú potrebovať na vysokej škole. Rovnako tak obsahuje aplikácia základnú charakteristiku jednotlivých častí tela.

„SZŠ v Liptovskom Mikuláši sa stala školou nového milénia. Záujem o štúdium na všetky študijné odbory – Praktická sestra, masér, zubný asistent, aj vďaka rekonštrukcii a vybaveniu školy, niekoľkokrát vzrástol,“ dodáva na záver riaditeľka Blcháčová.


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac