Boh ochraňuj Slovensko pred progresívcami. Alebo čo vyplýva z Paríža

22222306193223_623340342496776_2681306097256641130_n Foto: Tomáš Valášek/FB

Za uplynulé dva dni sme sa o domácej aj medzinárodnej nezodpovednosti dozvedeli mimoriadne nebezpečnú správu. Z Paríža prišlo varovanie: niektorí na Západe vládnuci a naši opoziční politici sa neboja zatiahnutia európskych štátov do vojny proti Rusku a sú pripravení opakovať ukrajinské chyby v násobne väčšom meradle.

Dva roky počúvame o vojne na Ukrajine zo Západu účelovo zavádzajúce tvrdenia. Ale tie dva roky nám zároveň stále viac odhaľujú podstatu neznesiteľnej nezodpovednosti politikov na Západe.

Počas uplynulých dvoch dní sa to skoncentrovalo do krištáľovo čistej podoby. Väčšia vojna na Ukrajine môže vzniknúť ľahšie a rýchlejšie, ako sme si doteraz mysleli.

Po prvé, tlačovka v pondelok večer sa dosť odkladala, Macron hovoril dlho o ďalších peniazoch a zbraniach pre Ukrajinu, ale na záver povedal práve to, pred čím vystríhal Fico. Ak neveríte Štandardu, prečítajte si článok Financial Times: Macron hovorí, že vyslanie vojakov na Ukrajinu nemožno vylúčiť, alebo totožný odkaz z New York Times.

Macronova logika dnes vyzerá takto: „Urobíme všetko potrebné, aby Rusko vojnu nevyhralo.“ Vojenská porážka Ruska je podľa neho nevyhnutná na zaistenie „kolektívnej bezpečnosti Európy“.

O vyslaní vojakov na Ukrajinu sa na samite diskutovalo, našťastie, neexistuje o tom konsenzus. Podľa Macrona to však „nemožno vylúčiť“.

O tom, že odhodlaní pokračujú ďalej, svedčí aj užší formát a jeden zo záverov samitu, že vznikne „koalícia“ ochotných krajín, ktoré budú ďalej nielen hľadať spôsoby, ako lepšie a viac zásobovať Ukrajinu vo vojne. No začali spolu hovoriť aj o poskytnutí rakiet a bômb dlhého doletu Ukrajine.

K tomu treba dodať, že niektoré krajiny sú pripravené oficiálne (teda nie ako doteraz) vyslať vojakov na Ukrajinu.

Nestačí povedať, že Fico mal pravdu. To, čo sledujeme v podaní európskych politikov, je film, ktorý už poznáme. Je to opakovanie najväčších chýb Ukrajiny a pasca, z ktorej niet východiska.

Američania, ktorých politika rozširovania NATO a budovania strategickej vojenskej spolupráce s Ukrajinou, vrátane dlhoročného budovania siete CIA na Ukrajine, sú samozrejme mimo. O ich vojakoch sa nehovorí. V novembri ich zrejme čaká zmena kurzu.

A Európania, najmä Briti, Poliaci, Francúzi a Taliani sa hrnú opakovať chyby Zelenského. Lenže vo veľkom. V ničivo veľkom meradle.

Nezodpovednosť, ktorú sme roky pred začiatkom vojny sledovali na Ukrajine (a ktorú vtedy vnímali Merkelová či Sarkozy), sa postupne ako choroba preniesla aj na Západ.

Rusko napadlo Ukrajinu, ale nie je to Rusko, kto provokuje väčšiu vojnu. Tú chcú štáty, ktoré namiesto rokovania o prímerí a dohode s Ruskom, čo Putin naposledy ponúkol v rozhovore s Carlsonom, volajú po vojenskej porážke Ruska.

Macron hovorí, že od toho závisí bezpečnosť Európy. Počujete tú absurdnosť? Ako môže viesť vojna v Európe k väčšej bezpečnosti Európy? Je to rovnaká „logika“, akú predvádzali Ukrajinci s Američanmi a členstvom v NATO. Čím viac to viedlo k vojne, tým viac to zdôrazňovali ako ochranu pred napadnutím zo strany Ruska.

Druhá poznámka sa týka našich domácich progresívcov.

Neexistuje nezodpovednejší prístup ako to, čo včera – každý po svojej linke – predviedli poslanec Tomáš Valášek a Denník N.


Vytvorte si účet zadarmo
alebo sa prihláste do svojho účtu a dočítajte tento článok.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami