Slovensku opäť hrozí, že ostane bez raketovej obrany. Zodpovednosť nesie Jaroslav Naď

americký minister obrany Lloyd Austin minister obrany SR Jaroslav Naï prijatie Jaroslav Naď a Lloyd Austin: Foto: Pavel Neubauer/TASR

Minulý rok západní spojenci stiahli zo Slovenska systémy Patriot. Dnes to isté podľa Fica avizujú Taliani. Svoj protiraketový systém SAMP/T vraj potrebujú na inom mieste. Ak vláda nevybaví ďalšiu dočasne zapožičanú náhradu, Slovensko ostane nahé, bez protiraketového štítu. Vinu za tento stav nesie exminister Jaroslav Naď.

Minulý rok sme v Štandarde upozornili, že Slovensko bolo oklamané. Keď Hegerova vláda pod tlakom spojencov darovala slovenský raketový systém S-300 Ukrajine, dostala prísľuby, že obranu Slovenska zabezpečia systémy Patriot – vraj tu „ostanú dovtedy, kým to bude potrebné“. Nakoniec na Slovensku ostali len pár mesiacov.

Ďalšou dočasnou náhradou mal byť jediný taliansky systém SAMP/T, ktorý umiestnili pri Malackách. Vyzerá to tak, že ani ten tu neostane dovtedy, kým to bude potrebné, čiže počas vojny vo východnej Európe. V najbližších dňoch o tom chcú Taliani hovoriť s ministrom obrany Kaliňákom. Pochopiteľne. Každá normálna vláda myslí v čase bezpečnostnej krízy v prvom rade na vlastnú obranu a na vlastné záujmy. Pomoc spojencom rieši len obmedzene, ako druhú vec v poradí a v rámci svojich možností. Platí to aj o talianskej vláde.

Medzitým, v lete 2023, prišli ďalšie hmlisté prísľuby. Na samite NATO vo Vilniuse sa dohodlo, že Aliancia zabezpečí posilnenie protivzdušnej obrany východného krídla. Znie to pekne. Lenže ani v tomto prípade nešlo o konkrétne záväzky spojencov voči Slovensku. V závere samitu NATO sa totiž nespomínalo menovite Slovensko a jeho problém s raketovou obranou. Zmienka bola len o posilnení východného krídla NATO. Nešlo pritom o zmluvný záväzok, ale len o politickú deklaráciu.

Teda: Slovensko ani po dvoch rokoch nemá vybavené pevné, zmluvné riešenie protiraketovej obrany, respektíve náhradu za svoj systém S-300. Neexistuje nijaká zmluva o povinnej rotácii spojeneckých raketových systémov na Slovensku. Všetko závisí od rozhodnutí zahraničných partnerov.

Slovenská vláda má dnes len dve možnosti.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami