Slovensku opäť hrozí, že ostane bez raketovej obrany. Zodpovednosť nesie Jaroslav Naď

americký minister obrany Lloyd Austin minister obrany SR Jaroslav Naï prijatie Jaroslav Naď a Lloyd Austin: Foto: Pavel Neubauer/TASR

Minulý rok západní spojenci stiahli zo Slovenska systémy Patriot. Dnes to isté podľa Fica avizujú Taliani. Svoj protiraketový systém SAMP/T vraj potrebujú na inom mieste. Ak vláda nevybaví ďalšiu dočasne zapožičanú náhradu, Slovensko ostane nahé, bez protiraketového štítu. Vinu za tento stav nesie exminister Jaroslav Naď.

Minulý rok sme v Štandarde upozornili, že Slovensko bolo oklamané. Keď Hegerova vláda pod tlakom spojencov darovala slovenský raketový systém S-300 Ukrajine, dostala prísľuby, že obranu Slovenska zabezpečia systémy Patriot – vraj tu „ostanú dovtedy, kým to bude potrebné“. Nakoniec na Slovensku ostali len pár mesiacov.

Ďalšou dočasnou náhradou mal byť jediný taliansky systém SAMP/T, ktorý umiestnili pri Malackách. Vyzerá to tak, že ani ten tu neostane dovtedy, kým to bude potrebné, čiže počas vojny vo východnej Európe. V najbližších dňoch o tom chcú Taliani hovoriť s ministrom obrany Kaliňákom. Pochopiteľne. Každá normálna vláda myslí v čase bezpečnostnej krízy v prvom rade na vlastnú obranu a na vlastné záujmy. Pomoc spojencom rieši len obmedzene, ako druhú vec v poradí a v rámci svojich možností. Platí to aj o talianskej vláde.

Medzitým, v lete 2023, prišli ďalšie hmlisté prísľuby. Na samite NATO vo Vilniuse sa dohodlo, že Aliancia zabezpečí posilnenie protivzdušnej obrany východného krídla. Znie to pekne. Lenže ani v tomto prípade nešlo o konkrétne záväzky spojencov voči Slovensku. V závere samitu NATO sa totiž nespomínalo menovite Slovensko a jeho problém s raketovou obranou. Zmienka bola len o posilnení východného krídla NATO. Nešlo pritom o zmluvný záväzok, ale len o politickú deklaráciu.

Teda: Slovensko ani po dvoch rokoch nemá vybavené pevné, zmluvné riešenie protiraketovej obrany, respektíve náhradu za svoj systém S-300. Neexistuje nijaká zmluva o povinnej rotácii spojeneckých raketových systémov na Slovensku. Všetko závisí od rozhodnutí zahraničných partnerov.

Slovenská vláda má dnes len dve možnosti.


Vytvorte si účet zadarmo
alebo sa prihláste do svojho účtu a dočítajte tento článok.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami