Ľudovít Makó je obvinený z ďalších skutkov, ktoré mal ako kajúcnik zamlčať

MAKÓ A BEŇA Bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó. Foto: Profimedia.sk

Ľudovít Makó mal podľa svedka Petra Petrova, zvaného Tiger, prijímať úplatky, za ktoré je od pondelka stíhaný, ešte ako riaditeľ Kriminálneho úradu Finančnej správy. Podľa Makóovho advokáta, ktorý obvinenia popiera, sumy v obvinení presahujú 200-tisíc eur.

Takzvaný kajúcnik Ľudovít Makó svedčí v približne osemdesiatich prípadoch prevažne korupčných trestných činov, ktorých bol svedkom alebo spolupáchateľom. S políciou spolupracuje od konca roku 2020, keď ho vzala do väzby. Vďaka spolupráci je dlhodobo na slobode.

V pondelok ho polícia podľa portálu Startitup.sk opätovne obvinila z ďalších dvanástich korupčných trestných činov v hodnote desiatok tisíc eur. Skutky mal spáchať ešte ako šéf daňových kriminalistov.

Makó je stíhaný za pokračovací, obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku, ktorý mal spáchať ako verejný činiteľ.

NAKA najnovšie Makóa viní z dvanástich korupčných skutkov, prvý sa mal stať ešte v roku 2015. Vtedy mal dostať od Petra Petrova 15-tisíc eur v hotovosti za to, že využije svoju pozíciu a právomoci, aby pomohol spoločnosti Medi Trade Slovakia, ktorú vtedy preverovali daňováci.

Makó mal tiež prijímať od Petrova aj mesačné paušálne platby v tisíckach eur, ktoré si mal sám vypýtať. Peniaze mal Peter Petrov odovzdávať Makóovi cez sprostredkovateľa.

Makóa usvedčuje Tiger

Makóa usvedčuje podnikateľ Peter Petrov alias Tiger, ktorý sa priznal, že Makóovi dával mesačne desaťtisíce eur. V prípade je obvinený aj majiteľ bezpečnostnej služby Roman Sláma a extakáčovec Matej Zeman, známy ako Zemák.

Podľa vyjadrenia Makóovho advokáta Zoltána Perhácsa pre Štandard Zemák, Sláma a Bernard Slobodník figurujú len ako svedkovia „z počutia“, nejde teda o priamych svedkov.   

Slobodník je bývalým riaditeľom Národnej jednotky finančnej polície a bol tiež odsúdený za viacero korupčných trestných činov z čias tretej vlády Smeru.

Obvinený Roman Sláma vypovedal podľa portálu Startitup v auguste 2022 v procesnom postavení svedka. Priznal, že s Makóom sa dlhodobo pozná, no údajne odmietol, že by ho Zemák niekedy kontaktoval za účelom pomoci od Makóa. Na to vraj nebol dôvod, keďže Zemák, ktorý mal peniaze sprostredkovať od Petrova, sa s Makóom pozná.

„Môj klient obvinenia kategoricky popiera, vymedzeným skutkom dokonca nerozumie,“ tvrdí advokát Makóa Perhács: „Sú to výmysly a špekulácie od svedkov, ktorí na neho vymysleli aj predchádzajúci prípad údajnej prípravy vraždy vyšetrovateľa.“

Perhács mal na mysli obvinenie, podľa ktorého mal Makó pripravovať vraždu vyšterovateľa Národnej kriminálnej agentúry Jána Čurillu. Toto obvinenie sa nepreukázalo a bolo neskôr zrušené. Aj v tomto prípade proti nemu svedčil Petrov.

Advokát si uznesenie ešte nestihol preštudovať

Makó je dôležitým spolupracujúcim svedkom vo viacerých dôležitých prípadoch, napríklad aj v kauze Očistec, kde sú obvinení bývalí šéfovia polície vrátane súčasného poslanca Smeru Tibora Gašpara. Na otázku, či jeho mandant pocítil po zmene vedenia polície nejaké tlaky na zmenu výpovedí, odpovedal jeho advokát negatívne: „To nie, v tomto zmysle zatiaľ nie,“ tvrdí Perhács.  

Makóov advokát v tejto chvíli ešte nevie presne pomenovať, o korupciu akej veľkosti v skutkoch ide, zatiaľ si ešte uznesenie preštudovať nestihol, keďže obvinenie bolo jeho klientovi doručené len včera [v pondelok 4. marca, pozn. red.]. Perhács sa oficiálne jeho zákonným obhajcom stane až po doručení plnomocenstva vyšetrovateľom. Odhaduje však, že úplatky zmienené v obvinení budú presahovať 200-tisíc eur.  

„Podľa nášho názoru v uznesení absentujú základné zákonné predpoklady, chýbajú pomenované skutkové okolnosti, miesta, časy a konkrétne okolnosti, ako malo dôjsť k údajným korupčným konaniam,“ tvrdí Perhács. „Obvinenie je postavené na všeobecných a abstraktných tvrdeniach od jedného svedka, ostatní svedkovia sú len nepriami, sú to svedkovia ,z počutia´, ktorí sa pri skutku nemali zúčastniť.“

Makóovi za nové skutky hrozí 10 až 15 rokov za mrežami. Ak by sa však nové obvinenia preukázali, zrejme by muselo dôjsť aj k otvoreniu prípadov, v ktorých dostal menšie tresty ako „kajúcnik“. Predchádzajúce vedenie polície a Úrad špeciálnej prokuratúry často upozorňovali, že spolupracujúci obvinení sa musia priznať ku všetkým skutkom, na ktoré si spomenú.

Jedno z nových obvinení Makóa sa podobá na prípad, ku ktorému sa už predtým priznal, keď mal podľa jeho slov dostávať ako šéf daňových kriminalistov od Norberta Bödöra desaťtisíc eur mesačne. Tento úplatok pritom relativizoval, nepovažoval ho za korupciu. Malo ísť o „dorovnávanie platu“.


Ďalšie články