Macron našiel spojenca v Prahe. Český prezident oživuje ideu vyslania vojakov na Ukrajinu

Francúzsky prezident Emmanuel Macron pricestoval na návštevu ÈR Foto: TASR/AP

Nebuďte zbabelci, povedal francúzsky prezident na adresu ukrajinských spojencov. Český prezident Petr Pavel je naladený rovnako a hovorí o výcvikovej misii so západnými vojakmi na Ukrajine. Formát spolupráce 25 štátov z parížskeho samitu má pokračovať ďalej, stretnutie ministrov zahraničných vecí, ktoré sa malo uskutočniť vo štvrtok, bolo však posunuté na neskôr.

„Vojna sa vrátila do našich krajín, musíme zvíťaziť v tejto vojne a podporovať ukrajinských bojovníkov tak dlho, ako bude treba,“ povedal v utorok na návšteve Českej republiky francúzsky prezident Emmanuel Macron. A svoju návštevu využil aj na oživenie témy vyslania západných vojakov na Ukrajinu, za ktorú po samite v Paríži čelil pomerne silnej kritike, osobitne z Nemecka.

„Určite sa blíži pre Európu moment, keď bude nevyhnutné, aby sme neboli zbabelí,“ povedal Macron po rokovaniach na Pražskom hrade. Pavel mu vyšiel v ústrety a na úvahy o vyslaní vojakov zo štátov NATO na Ukrajinu na individuálnej báze, nie ako spoločnej akcie Aliancie, povedal: „Keby na jej území fungovala nejaká výcviková misia, nie je to žiadnym porušením medzinárodného práva.“

O tom, že by malo ísť o porušenie medzinárodného práva, však nikto nehovoril. Návrh čelil kritike z úplne iných dôvodov. Najskôr zo Slovenska, kde o takýchto úvahách premiér Fico pred parížskym samitom povedal, že mu z tém chodí mráz po chrbte, a potom aj z Berlína, keď – už po samite v Paríži – kancelár Scholz vyhlásil, že nechce, aby sa Nemecko priamo zapojilo do vojny. „Som prekvapený, že niektorí ľudia sa ani nezamýšľajú nad tým, či to, čo robíme, nemôže viesť k účasti vo vojne,“ povedal Scholz.

Nemecko tiež odmietlo dodať Ukrajine riadené rakety Taurus, ktorými by bolo možné ostreľovať Kerčský most spájajúci Rusko a Krym, prípadne iné ciele na ruskom území. Obava bola rovnaká: aby to neviedlo k zavlečeniu Nemecka do vojny s Ruskom.

Macron s Pavlom po tejto kritike z Berlína dnes tému nanovo otvorili. Podľa nich by išlo o malé kontingenty vojakov, ktoré by pôsobili len na potreby výcviku, prípadne – ako to potvrdil únik informácií z nemeckej armády – na obsluhu sofistikovaných zbraní. K tomu už dnes údajne neoficiálne dochádza. Hovorí sa tiež, že Ukrajina má viac problémov s personálom a výcvikom, napríklad aj s nedostatkom pilotov do stíhačiek, ktoré jej prisľúbili niektoré západné krajiny.

Tento scenár bol nedávno v diplomatických kruhoch nazývaný ako kórejský scenár, pričom predpokladá prítomnosť západných vojakov z niektorých európskych štátov NATO na západnej Ukrajine. Američania nie sú toho súčasťou, najaktívnejší sú v debate podľa diplomatických zdrojov Briti a Poliaci, pridávajú sa k nim aj Francúzi a Taliani. Oficiálne ale všetky štáty takéto úvahy odmietajú alebo o nich mlžia.

Nové oživenie témy prišlo dnes v Prahe. Prezidenti Pavel a Macron dnes spoločne potvrdili, že sa zhodli na tom, že jedinou cestou je pokračovanie v podpore Ukrajiny. Prezidenti majú rovnaký pohľad na ďalší vývoj situácie a aj možné spôsoby riešenia, český prezident k tomu dodal, že jednou z možností je aj prítomnosť cudzích vojakov na Ukrajine, nie však bojových jednotiek, ale v podobe asistencie. Pavel si myslí, že je rovnako nebezpečné, či budú ukrajinskí vojaci trénovaní na Ukrajine alebo inde v EÚ, pretože Ukrajina je suverénnou krajinou. Pavel tým pomohol oživiť Macronovu ideu o vyslaní vojakov na Ukrajinu.

Zaujímavé tiež je, že formát spolupráce vyše dvadsiatky prevažne európskych štátov, ktoré boli pozvané na minulotýždňový samit do Paríža, má pokračovať ďalej. Podľa zdrojov Štandardu sa malo už tento týždeň vo štvrtok konať stretnutie ministrov zahraničných vecí týchto štátov, to sa však napokon neuskutoční, a pred stretnutím ministrov by sa mali stretnúť najskôr zástupcovia týchto štátov na nižšej úrovni. Zaujímavé tiež je, že Maďarsko na tieto stretnutia pozvané nie je, Slovensko, naopak, áno.

Zatiaľ najvýraznejším výsledkom Macronovho samitu v Paríži aj dnešnej návštevy Prahy je, že Francúzsko bude po Holandsku či Luxembursku ďalšou krajinou, ktorá podporí financovanie českého programu na nákup munície zo skladov rôznych krajín po svete, pre potreby Ukrajiny. Zatiaľ sa podľa českého prezidenta do programu prihlásilo 15 štátov, Česi hovoria o tom, že vedia, kde možno nakúpiť 500-tisíc kusov delostreleckej munície podľa štandardov NATO a ďalších 300-tisíc kusov vhodných pre zbrane niekdajšej sovietskej výroby.

Francúzsky prezident sa dnes v Prahe stretol aj s českým premiérom Petrom Fialom a lobuje aj za dodávku jadrového reaktoru EDF pre elektráreň v Dukovanoch.


Ďalšie články