Mimovládky o audite dotácií: Útok na občiansku spoločnosť je založený na konšpiráciách

Na snímke minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer) prichádza na 22. rokovanie Vlády SR v Bratislave v stredu 6. marca 2024. Foto: Jakub Kotian/TASR

Rezort spravodlivosti má podozrenia z manipulácií pri rozdeľovaní peňazí neziskovkám z dotačnej výzvy. Výzvu preto podrobí internému auditu. Zástupcovia ministerstva to ohlásili na stredajšom zasadnutí Rady vlády pre ľudské práva. Zúčastnení predstavitelia niektorých mimovládok označili podozrenia ministerstva aj za konšpirácie, útok na občiansku spoločnosť či protiprávny krok.

Ministerstvo spravodlivosti 19. februára oznámilo zrušenie výzvy na podávanie žiadostí o poskytnutie dotácie v programe Ľudské práva 2024. V minulých rokoch odtiaľ plynuli peniaze viacerým dúhovým alebo progresívnym mimovládkam.

Na stredajšom zasadnutí Rady vlády pre ľudské práva k dôvodom zrušenia štátni tajomníci rezortu poskytli viac informácií. Radu vlády zvolali jej predstavitelia práve k tejto téme.

„V prípade, ak sa potvrdí, že výber žiadateľov bol manipulovaný, mohli byť v roku 2024 poškodení niektorí žiadatelia na úkor vyvolenej skupiny občianskych združení,“ povedala štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Katarína Roskoványi. Zistenia považuje za zásadný dôvod na to, prečo zrušenú výzvu na rok 2024 nemôže rezort obnoviť.

Ministerstvo ďalej informovalo, že identifikovalo viacero konfliktov záujmov už úspešných žiadateľov o dotácie a priame personálne a až rodinné prepojenia na politickú opozíciu. Rezort dodal, že po skončení auditu, ktorý by mal trvať niekoľko týždňov, vyhlási novú výzvu zameranú na ľudské práva.

Štátna tajomníčka ministerstva zároveň zúčastnených informovala, že výzva nebude zameraná iba na pomoc obetiam násilia.

Reakcie mimovládok

Vyjadrenia zástupcov rezortu na zasadnutí Rady vlády pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť ostro kritizovali najmä predstavitelia mimovládok Možnosť voľby, Nadácia Milana Šimečku a Amnesty International Slovensko.

Riaditeľ Amnesty International Slovensko Rado Sloboda na zasadnutí nazval tvrdenia rezortu o zmanipulovanej dotačnej výzve za „konšpirácie“. Ozrejmil zároveň, že je niekoľko rokov súčasťou hodnotiacej komisie tohto dotačného programu a počas svojho pôsobenia si žiadne „machinácie“ nevšimol. „Uvidíme, ako vylejete kýbeľ špiny,“ dodal Sloboda na margo plánovaného auditu a predostrel teóriu, že rezort je zaujatý voči niektorým mimovládnym organizáciám.

„Neboli sme ticho, potrestali nás“

Laco Oravec z Nadácie Milana Šimečku sa na zasadnutí Rady vyjadril, že považuje zrušenie dotačnej výzvy za protiprávny krok. Riaditeľka nadácie Veronika Fishbone Vlčková sa zároveň ohradila voči obvineniam, že Nadácia Milana Šimečku je finančne prepojená so súčasnou opozíciou alebo s rodinou predsedu Progresívneho Slovenska.

Adriana Mesochoritisová z mimovládky Možnosť voľby naznačila, že zrušenie dotačnej výzvy predstavuje trest pre mimovládky, ktoré kritizujú vládu. „Aj sme boli potrestaní za to, že sme neboli ticho,“ povedala.

S kritikou sa pripojil aj predseda Komory mimovládnych organizácií Marcel Zajac. Vyhlásil tiež, že kvôli „útokom predstaviteľov vlády na mimovládky“ mu chodia nenávistné správy.

Podpora mimovládnych organizácií venujúcich sa oblasti ľudských práv je podľa neho nutná aj preto, že kontrolujú dodržiavanie ľudských práv štátom. „My sme potomkovia ľudí, ktorých NSRS poslala do lágrov,“ informoval zúčastnených Zajac.

Dúha a „kvír“ ľudia

Poslankyňa Progresívneho Slovenska Zuzana Števulová, ktorá sa Rady vlády pre ľudské práva zúčastnila za Výbor NR SR pre ľudské práva, predostrela aj tému dotácií pre dúhové mimovládky.

Štátnych tajomníkov rezortu spravodlivosti sa opýtala, či sa dištancujú od príspevku na Instagrame, v ktorom sa údajne Boris Susko vyjadril, že zrušil dotácie pre dúhové a spolitizované mimovládky. Poslankyňa sa zároveň vyjadrila, že „kvír“ ľudia by nemali zažívať útoky.

„Ja považujem každé ľudské právo za rovnocenné, všetky sú si rovnocenné. Nikoho nechceme zvýhodňovať,“ vyjadrila sa Roskoványi k téme dotácií pre LGBT skupiny.


Ďalšie články