Česko sa dištancuje od Slovenska. Pre našu zahraničnú politiku odkladá medzivládne konzultácie

Česko v reakcii na zahraničnú politiku SR odložilo česko-slovenské medzivládne konzultácie. Spoločné zasadnutie vlád, ktoré sa malo uskutočniť na prelome apríla a mája v ČR, nebude.

Robert Fico na návšteve v Èeskej republike Na snímke zľava predseda vlády SR Robert Fico a predseda vlády ČR Petr Fiala počas uvítacieho ceremoniálu na Úrade vlády ČR v Prahe 24. novembra 2023. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Jedným z dôvodov je aj minulotýždňová schôdzka slovenského ministra zahraničných vecí Juraja Blanára so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom. Po rokovaní vlády to v stredu oznámil český premiér Petr Fiala

„Nepovažujeme za vhodné, aby sme uskutočnili v budúcich týždňoch či mesiacoch medzivládne konzultácie s vládou Slovenskej republiky tak, ako sme o nich uvažovali a ako sme sa na nich dohodli. Sme presvedčení, že v tejto chvíli netreba uskutočniť spoločné zasadnutie oboch vlád,“ oznámil Fiala s tým, že o rozhodnutí odložiť rokovanie informovali aj slovenskú stranu.

Český premiér podotkol, že vláda v Prahe si je vedomá úzkych väzieb medzi slovenskou a českou spoločnosťou a rozsiahlej spolupráce medzi krajinami a chce v tom pokračovať. „Spolupráca musí byť založená na konkrétnych projektoch, máme záujem ich rozvíjať,“ spresnil.

„Ale nie je možné zastierať, že existujú výrazné rozdiely v názoroch na niektoré kľúčové zahraničnopolitické témy,“ pokračoval Fiala a za problematické označil stretnutie Blanára s Lavrovom.

Dodal, že spolupráca medzi krajinami nekončí. „Nič nerušíme, ministri sa budú stretávať na svojich pracovných stretnutiach. Ale treba týmto spôsobom zareagovať a medzivládne rokovanie odsunúť,“ doplnil predseda českej vlády.

Lipavského mrzí, že Slováci to vnímajú inak

Ak sa Slovensko snaží robiť diplomaciu na obe strany, skúsenosť je taká, že väčšinou zostanete na jednej strane, povedal šéf českej diplomacie Jan Lipavský po verdikte českej vlády.

„Naši partneri na druhej strane sveta chápu, že bezpečnosť Európy ovplyvňuje bezpečnosť celého sveta. Preto ma trochu mrzí, že moji kolegovia na Slovensku to nevnímajú rovnako,“ povedal český minister zahraničných vecí.

Český minister pre európske záležitosti Martin Dvořák kritizoval Ficove postoje a Slovensku podľa neho hrozí izolácia v EÚ: „Slovensko sa vydalo vlastnou cestou, ktorá neprospieva ani jemu.“

Fico: Česká garnitúra ohrozuje naše vzťahy

Na aktuálny vývoj neskôr reagoval aj Robert Fico. Predseda vlády vo facebookovom videu povedal, že vzťahy medzi Slovákmi a Čechmi sú jedinečné, historicky osvedčené, sú plné priateľstva a rodinných zväzkov.

„Slovenská vláda nebude nikdy vystavovať hlboké slovensko-české vzťahy žiadnemu ohrozeniu. Berieme na vedomie, že česká vládna garnitúra sa ich rozhodla ohroziť len preto, lebo má záujem podporovať vojnu na Ukrajine, kým slovenská vláda otvorene hovorí o mieri. Vaše rozhodnutie neovplyvní našu suverénnu slovenskú zahraničnú politiku,“ vyhlásil Fico.

Českému premiérovi Petrovi Fialovi odkázal, že česká vláda je na Slovensku kedykoľvek vítaná. „Naše politické vzťahy nebudeme na Slovensku zaťažovať rozdielnymi pohľadmi na svet, ktoré nemajú nič spoločné so slovensko-českým spolužitím,“ zakončil Fico.

Opozícia reaguje obzvlášť tvrdo

Podľa Milana Majerského krok českej vlády „poškodzuje štátne záujmy SR“. „Cenu za Ficov deštrukčný politický prístup už neplatíme len doma na Slovensku, ale i v zahraničí,“ uviedol predseda KDH.

„Vladimírovi Mečiarovi trvalo päť rokov, kým zo Slovenska spravil čiernu dieru na mape Európy, Robert Fico ho dokázal dobehnúť za päť mesiacov. […] Je to obrovská hanba a poškodenie vzájomných vzťahov. Reálne je to asi najhorší moment od vzniku samostatných republík,“ uviedol predseda PS Michal Šimečka s tým, že vo štvrtok sa v Prahe zúčastní rokovania so zástupcami českej vlády.

Aj podľa SaS je český krok dôkazom, že pre „vyspelý svet“ je Ficova „agresívna domáca politika“ neakceptovateľná a Slovensko sa dostáva do medzinárodnej izolácie, kde mu bude hroziť zmrazovanie eurofondov.

„Pretrhnutie najužších kontaktov s Českou republikou je však niečo, čo Slovenskej republike nepriniesol ešte žiadny premiér v našej novodobej histórii. Dokázal to len Robert Fico s asistenciou Petra Pellegriniho, Petra Kmeca, Tomáša Druckera a mnohých ďalších, ktorí budúcnosť Slovenska vymenili za pohodlie v závetrí Ficovej deštruktívnej politiky,“ uviedla SaS v stanovisku.

Blanár: Lavrov ma počúval

Juraj Blanár v rozhovore pre Štandard uverejnenom v stredu skonštatoval, že jeho úlohou je, aby sme robili diplomaciu na všetky štyri svetové strany, rešpektujúc naše členstvo v Európskej únii a v NATO. 

Najskôr som mu predstavil náš zámer, pozvať potomkov sovietskych vojakov, ktorí oslobodzovali Slovensko počas druhej svetovej vojny, na oslavy 80. výročia SNP. Z ruskej strany to bolo prijaté s pochopením. No a potom sme debatovali o vojne na Ukrajine a rovnako sme debatovali aj o našich obchodných vzťahoch, ktoré sú teraz veľmi obmedzené a majú významný vplyv na ekonomiku Slovenskej republiky. Riešili sme plyn, ropu a jadrové palivo,“ ozrejmil obsah rozhovoru.

Lavrovovi podľa vlastných slov tlmočil postoj slovenskej vlády, ktorá ruskú agresiu proti Ukrajine považuje za porušenie medzinárodného práva. „Zároveň som komunikoval, že po dvoch rokoch bojov sme presvedčení, že konflikt nemá vojenské riešenie a je potrebné rokovať o mieri,“ povedal Blanár a upresnil, že Lavrov ho počúval a neprejavoval žiadne veľké emócie.

Pripomeňme, že Blanár sa stretol s ruským náprotivkom v rámci tretieho ročníka diplomatického fóra v tureckej Antalyi organizovaného pod záštitou prezidenta Turecka Recepa Tayyipa Erdogana v dňoch 1. až 2. marca.

Dohromady ich bolo osem

Informáciu o tomto ochladení vzťahov ako prvý priniesol spravodajský web Seznam Zprávy a neskôr po rokovaní vlády ju potvrdil aj šéf českého ministerského kabinetu Fiala.

Medzivládne konzultácie sú podľa Seznam Zprávy stretnutia premiérov a členov vlády, ktoré symbolizujú nadštandardné vzťahy oboch krajín. Dohromady sa ich medzi Slovenskom a Česko uskutočnilo osem: prvýkrát v roku 2012 v Uherskom Hradišti a Trenčíne. Naposledy sa vlády stretli v apríli 2023.

(tod/tasr)