Zelené regulácie a dane sú nočnou morou európskeho priemyslu

Európa môže svoj priemysel už čoskoro odsúdiť na zánik. Tvrdými zelenými reguláciami a daňami totiž môže podniky zničiť alebo ich prinúti presunúť výrobu radšej inde. Napríklad do Ázie alebo USA, kde je investorské prostredie ústretovejšie.

Sir Jim Ratcliffe file photo Jim Ratcliffe, zakladateľ koncernu Ineos. Foto: Profimedia.sk

V poslednom období pred tým hlasno varoval napríklad jeden z najbohatších ľudí sveta a zakladateľ britského chemického koncernu Ineos Jim Ratcliffe. Podľa neho prístup Bruselu k znižovaniu emisií úspešne „odháňa“ investície z EÚ a ak sa niečo nezmení, nielen pokiaľ ide o také dôležité odvetvie, akým je chémia, už čoskoro nič nezostane.

Ratcliffe napísal predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej list, v ktorom apeluje na to, aby si Únia uvedomila, že jej chemický priemysel musí čoraz tvrdšie bojovať o konkurenciu s trhmi v USA, Číne a na Strednom východe. Emisné kvóty alebo uhlíkové dane podľa neho odvádzajú investície a riskujú nevratné zničenie biliónového chemického sektora v Európe.

A uvalenie emisných kvót na veľkú časť investícií vedie k tomu, že to iba podporilo dovoz z krajín, kde systém zelených prirážok nie je. To paradoxne uhlíkovú stopu, ktorú sa snaží Únia vymazať, zvýšilo. Mix drahých energií, ťažko splniteľných klimatických záväzkov, nulových prospešných reforiem a zastavených investícií kvôli drahému financovaniu navyše vedie vývoj európskej ekonomiky k všeobecnej stagnácii.

Hrozba skupiny Exxon Mobil

Rozruch vzbudila aj hrozba americkej ropnej a plynárenskej skupiny Exxon Mobil, že z Európy stiahne svoje investície v hodnote miliárd dolárov, pokiaľ Brusel svoju regulačnú záťaž súvisiacu s dekarbonizáciou nezníži. Generálny riaditeľ koncernu Darren Woods už vlani kritizoval energetickú politiku EÚ, ktorá podľa neho zašla až príliš ďaleko a represívne opatrenia proti fosílnym palivám na starom kontinente nútia veľké energetické spoločnosti, aby prehodnotili svoje plány a investovali inde.

Ratcliffe vychádza z vlastných skúseností, keď jeho Ineos chcel pred štyrmi rokmi investovať štyri miliardy eur do výstavby nového petrochemického závodu v Európe. Od začiatku sa ale projekt stretával s problémami kvôli stavebným povoleniam. Tie projektu niekoľkokrát udelili, ale kvôli nátlaku mimovládnych organizácií im ich zasa odobrali pre údajný negatívny vplyv na životné prostredie. Ratcliffe to nazval „nočnou morou“ a uviedol, že by investíciu nikdy nepodnikol, keby vedel, aká byrokracia a narážanie na regulácie ho bude sprevádzať.

BASF a iní nespokojní


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.