Ficovej vláde opäť doručila Komisia list. Varuje pred pokutou

Európska komisia poslala slovenskej vláde ďalší list, v ktorom popisuje problémy, ktoré vidí v novelizácii trestného práva. Uvádza to portál Euractiv.sk s tým, že list poslala deň po rozhodnutí ústavného súdu.

To podľa portálu dokazuje, že Brusel pokračuje v prísnom hodnotení aj po pozastavení niektorých častí novely Trestného zákona ústavným súdom.

„Komisár Didier Reynders poslal 29. februára slovenskému ministrovi spravodlivosti Borisovi Suskovi list, v ktorom uviedol problémy, ktoré Komisia zistila v súvislosti s nedávnymi zmenami a doplneniami, ako aj možnosti nápravy,“ citoval portál vyjadrenie Európskej komisie.

Z obsahu listu podľa portálu vyplýva, že eurokomisia vidí v schválenej novele problémy, ktoré analyzuje aj po zásahu ústavného súdu. Ako strážkyňa zmlúv v EÚ má podľa Euractiv.sk právo zažalovať krajiny na Súdnom dvore EÚ za prijatie zákona, ktorý ide proti európskym pravidlám, čo môže viesť k vysokej pokute. „Od roku 2020 má tiež právo preventívne pozastaviť eurofondy krajine, ktorá ich nedostatočne ochraňuje. Na obe z týchto možností eurokomisia odkazovala v predchádzajúcich listoch,“ pripomína portál.

V súčasnosti podľa Euractiv.sk nie je jasné, či samotné zrušenie európskej prokuratúry, ktoré vstúpi do platnosti aj po zásahu ústavného súdu, vyhodnotí eurokomisia ako dostatočne závažnú hrozbu na to, aby navrhla zmrazenie eurofondov. Prípadne, či spustí mechanizmus ich podmienenosti aj na základe pozastavených častí zákona. „Sankcie by totiž mala prijímať proporčne k hrozbe zneužitia eurofondov,“ dodal Euractiv.sk.

(sita)


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.
Prejsť na článok
V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.
Prejsť na článok
Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť…
Prejsť na článok