Bojový plán nevyšiel: Námestovo príde o pohotovosť, ľudia zúria a plánujú protesty

Pôvodný plán na záchranu pohotovosti v Námestove zlyhal. Na dnešnej tlačovej konferencii ministerstva zdravotníctva a ZMOS-u sa to dozvedeli aj prekvapení členovia petičného výboru. Vnímajú to ako klinec do rakvy pre celý okres.

Ministerka Dolinková oznámila zrušenie na tlačovej konferencii. Ministerka Dolinková oznámila zrušenie na tlačovej konferencii. Foto: Ján Krošlák/TASR

Podľa pôvodnej dohody, ktorú Združenie miest a obcí uzavrelo s Ministerstvom zdravotníctva SR, sa mali zachovať tie pohotovosti, na ktorých sa nájde dosť ochotných slúžiacich pediatrov.

Keďže vedenie župy nechcelo zorganizovať stretnutie s detskými pediatrami, museli sa iniciatívy chopiť námestovskí poslanci a každého lekára navštíviť osobitne. Cieľom bolo nazbierať čo najviac podpisov pediatrov, aby pohotovosť v Námestove ďalej slúžila deťom z mesta aj okolitých dedín. Niekoľko dní sa im v práci darilo.

Pri zbieraní podpisov ich však vyrušila tlačová konferencia zástupcov ministerstva zdravotníctva a Združenia miest a obcí. Pôvodná dohoda už zrejme neplatí a pohotovosť zrušia bez ohľadu na podpisy lekárov. Žilinský Štandard o tom informoval poslanec ŽSK za okres Námestovo Igor Janckulík.

„Tak my tu tri dni zbierame podpisy, rokujeme s lekármi a teraz sa dozvedáme, že ministerka dohodu zrušila? Všetci lekári boli ochotní v Námestove ďalej slúžiť, vyzbierali sme 9 z 11 podpisov. Zvyšní dvaja sa zaviazali podpísať to dodatočne,“ vyjadril sa.

Téme sme v minulosti venovali samostatný článok. Žilinský kraj a pediatrická komora argumentovali nedostatkom personálu, ako aj vysokým vekovým priemerom pediatrov. Obyvatelia z okresu Námestovo tak teraz budú musieť cestovať až do Trstenej. Okresom prechádza vlna sklamania a silnej frustrácie.

Zúfalé časy volajú po zúfalých činoch

„Stále nám niekto hádže polená pod nohy. Máme cesty v katastrofálnom stave, mosty pred zrútením, veľmi zlú dopravnú infraštruktúru. Nemáme tu železnicu. V minulosti nám chceli tiež rušiť stanice záchrannej zdravotnej služby. My tu na severe neustále o niečo musíme bojovať a sme z toho unavení,“ povedal s hnevom Janckúlik.

„Dlhodobý nezáujem vlády a úradov o naše problémy nás mimoriadne frustruje. To už môžeme rovno uvažovať nad spôsobom, akým odčleniť náš okres od zvyšku Slovenska, aby sme sa o seba postarali sami,“ dodal s pobúrením.

Igor Janckulík a ostatní poslanci sa cítia zradení vládou a úradmi. Život v regióne komplikujú neustále problémy. Foto: TASR

Poslanci sú sklamaní aj z postupu vedenia ŽSK, ktoré údajne pre záchranu pohotovosti ani nepohlo prstom. Župa sa však bráni. „Pri stretnutiach na ministerstve, ako aj v pripomienkovom konaní k legislatíve týkajúcej sa zrušenia pevných bodov detskej pohotovostnej služby sme žiadali zachovanie pevného bodu APS v Námestove s argumentáciou najvyššej pôrodnosti v kraji a ťažkej dostupnosti viacerých lokalít. Pripomienky boli však zo strany MZ SR zamietnuté,“ vyjadrila sa pre Žilinský Štandard hovorkyňa ŽSK Eva Lacová.

Podľa ministerky Dolinkovej sa o veci bude aj naďalej rokovať. „Budeme hľadať riešenia, ako zachovať kontinuitu a dostupnosť pohotovostnej služby takzvanými doplnkovými bodmi,“ vyjadrila sa ministerka na tlačovej konferencii. To však v mnohých ušiach znie ako služby pre občanov druhej kategórie, s čím obyvatelia Námestova rozhodne nesúhlasia.

Pohotovosť zrušia, hoci pediatrov je v okrese dostatok. Ľudia z dedín ako Oravská Polhora či Oravské Veselé tak budú musieť s deťmi chodiť na pohotovosť do Trstenej, čo im môže v zimných mesiacoch trvať aj hodinu. Poslanci však posledné slovo ešte nevyriekli, na sociálnych sieťach avizujú aj protesty v uliciach.