Viganó píše americkým katolíkom a vracia sa k McCarrickovi

Carlo Maria Vigano Carlo Maria Viganó. Foto: TASR/AP

Carlo Viganó, ktorý pred dvomi rokmi obvinil pápeža Františka a iných, že kryli sexuálne zneužívanie v cirkvi, napísal katolíkom v USA, dôvod sú tamojšie prezidentské voľby. Zároveň prednedávnom predstavili knihu, ktorá zhromažďuje texty tohto bývalého nuncia v Spojených štátoch amerických. Kritizoval aj Správu o McCarrickovi, ktorá spôsobila rozruch nielen vo Vatikáne, ale i vo svete. Samotnej správe o McCarrickovi sme sa venovali v osobitnej analýze.

„Surreálna mystifikácia“ vatikánskej správy a obhajoba prezidenta Trumpa

Dlho očakávaný dokument, ktorý očisťuje pápeža Františka a spochybňuje Monsignora Viganóa, je podľa exnuncia „surreálna mystifikácia“. Trvá na tom, že „viac ráz odsúdil nečinnosť Svätej stolice zoči-voči závažnosti obvinení týkajúcich sa McCarrickovho správania“, a pozastavuje sa nad „podozrivým načasovaním publikácie“ z dielne Štátneho sekretariátu. Domnieva sa, že ide o „pokus o diskreditáciu mojej osoby obvinenej z neposlušnosti a nedbanlivosti voči tým, ktorí majú maximálny záujem na delegitimácii [zbavení oprávnenosti, pozn. red.] toho, kto priniesol na svetlo sveta bezprecedentnú sieť korupcie a nemorálnosti“.

V rozhovore pre americkú televíziu EWTN sa arcibiskup Viganó sťažoval, že pri spracovaní vatikánskeho dokumentu ho nikto nekontaktoval. Zdôraznil, že pápežovi Františkovi v roku 2013 povedal, že kardinál McCarrick podľa amerických biskupov „korumpoval generácie seminaristov a kňazov a pápež  Benedikt XVI. mu nariadil, aby sa utiahol do života v modlitbe. Pápež (František) to vôbec nekomentoval a nebol prekvapený… akoby už o tejto veci vedel.“

Dôvodom bolo to, že vtedajší kardinál McCarrick mal podporiť Jorgeho Bergoglia v konkláve v rokoch 2005 aj 2013 spolu s proreformnou skupinou kardinálov zo St. Gallenu (pejoratívne označovanou ako „mafia zo St. Gallen“), argumentoval v televízii arcibiskup Viganó. Kardinál McCarrick počas Františkovho pontifikátu cestoval napríklad do Číny a Afriky, čo je podľa Viganóa v rozpore s tým, čo mu nariadil pápež Benedikt XVI. Správa o McCarrickovi, ktorá očisťuje Františka a diskredituje Viganóa, má teda podľa exnuncia nevyriešený konflikt záujmov.

V liste zo začiatku novembra katolícky prelát vyzýva katolíkov a ľudí dobrej vôle v USA na modlitbu. Pripomína, že nejasný výsledok prezidentských volieb sprevádzajú správy o volebných podvodoch a „hanebné pokusy médií hlavného prúdu cenzurovať pravdivosť faktov v prospech svojho kandidáta“. Podľa neho sa objavuje „senzačná manipulácia“ s hlasmi „vždy a len proti prezidentovi Donaldovi J. Trumpovi“.

Taliansky arcibiskup Viganó už v júni poslal list prvému mužovi Spojených štátov amerických, v ktorom ho vyzdvihol ako protagonistu v biblickom zápase „detí dobra“ proti „deťom temnoty“. Odsúdil mainstreamové médiá, lebo „nechcú šíriť pravdu, ale zamlčujú a prekrúcajú ju“, a vyzval na modlitbu, aby sa väčšina dobrých ľudí „prebrala z letargie“ a „nedala sa oklamať menšinou nečestných ľudí so skrytými úmyslami“. Napísal, že „pouličné protesty v USA pomáhajú tým, ktorí by radi videli v nadchádzajúcich voľbách“ predstaviteľa takzvaného „deep state“, teda skupinu ľudí v pozadí politiky, armády atď., ktorí majú mať skrytý vplyv.

Viganó v „hodine skúšky“

Niekoľko priaznivcov bývalého nuncia v USA, ktorí ho osobne poznajú, nedávno prezentovalo knihu v taliančine s názvom Nell’ora della prova: „Volete andarvene anche voi?“ Gv 6, 67, teda „V hodine skúšky: „Aj vy chcete odísť?“ (Evanjelium podľa Jána 6, 67). Vyšla koncom októbra a prináša „jednotne, jasne a komplexne  usporiadané texty“ najmä za posledné dva roky, v ktorých Monsignor Viganó otvorene apeluje na cirkev (a jej predstaviteľov), aby sa očistila. Do krytia zneužívania mal byť zapletený pápež František, ktorého arcibiskup vyzval, aby odstúpil.

Diskutujúci vo videoprezentácii súboru textov talianskeho arcibiskupa, ktorý slúžil aj ako generálny tajomník Governatorátu Vatikánskeho štátu, označili za „odvážneho, odhodlaného muža viery“ a za „služobníka cirkvi zraneného tým, čo zistil“. Zdôraznili, že nie je exponent tradicionalistov, ale „predstavuje našu nádej v temnom období cirkvi“.

Niektorí pozorovatelia nespochybňujú jeho dobrý úmysel očistiť cirkev najmä od korupcie a sexuálneho zneužívania. Avšak pripomínajú, že používa svetskú logiku, obchádza kánonické právo a tradičný kresťanský prístup, v ktorom sa veriacemu najprv dohovára v dôvernom rozhovore a potom v prítomnosti iného veriaceho. Aj samotný Viganó sa vzápätí stal terčom útokov, podľa ktorých mal byť súčasťou iného krytia zneužívania, čo Správa o McCarrickovi potvrdzuje. Písalo sa tiež o jeho role v škandále Vatileaks. Arcibiskupovu dôveryhodnosť podkopáva tiež to, že má sklon ku konšpiračným teóriám a očividné sympatie k Donaldovi Trumpovi, pripomínajú niektorí komentátori. O exnunciovom vystúpení hovorili v zmysle boja dvoch frakcií v cirkvi, o „konšpirácii voči pápežovi“ naproti „konšpirácii proti cirkvi“, ktorej súčasťou mal byť súčasný pontifex. Arcibiskupove silné obvinenia voči vysoko postaveným prelátom vrátane pápeža bez jasných dôkazov preto podľa jeho oponentov priniesli viac zmätku ako osohu.


Ďalšie články