Kostolné zvony môžu byť aj protestným hlasom

Haiti_4 Biskup Jean Desinord zvoní na Haiti na protest v roku 2019. Foto: ACN

Na Haiti uniesli len týždeň po Veľkej noci sedem duchovných. Proti ohavnému činu sa zmobilizovali veriaci aj ľudia v uliciach. Na protest proti únosu naraz zvonili kostolné zvony aj hrnce v rukách obyvateľov. Chudobný ostrovný štát trápia únosy dlhodobo, ale v poslednom čase sa situácia zhoršuje.

Týždeň po Veľkej noci, v nedeľu Božieho milosrdenstva, uniesli na Haiti päť kňazov (Evens Joseph, Michel Briand, Jean Nicaisse Millien, Joël Thomas, Hugues Baptiste) a dve rehoľné sestry (Anne Marie Dorcélus, Agnès Bordeau), keď boli na ceste na obrad uvedenia nového duchovného do služby. Podľa informácií z diecézy Hinche okrem duchovných uniesli aj troch veriacich (Oxane Dorcélus, Lovely Joseph, Welder Joly).

Biskupi na Haiti vyzvali všetky kresťanské inštitúcie – školy, tamojšiu Univerzitu Notre Dame a ďalšie –, aby vo štvrtok 15. apríla zastavili činnosť na jeden deň a dali tak najavo protest proti stúpajúcemu počtu únosov v krajine.

V katolíckych kostoloch podľa pokynu biskupov na poludnie zvonili na protest a kňazi v tento deň slúžili omše za obrátenie zločincov. Biskupi sa stretli na spoločnej omši. K protestu proti únosom sa pridali aj ľudia v uliciach a búchali do hrncov.

Biskup Jean Desinord, ktorý pôsobí v diecéze Hinche, spolu s ďalšími predstaviteľmi Cirkvi už roky upozorňuje na kritickú situáciu. Vidí, že ľudia sa boja. Spolu s biskupmi dokonca tentokrát vyhlásili, že autority nerobia nič. Prezident Haiti Jovenel Moïse uznal, že štát musí v boji proti narastajúcemu počtu únosov robiť viac.

„Život ľudí na Haiti je už roky nočnou morou,“ napísal biskup v liste nadácii ACN. Opísal, ako ozbrojení banditi unášajú civilistov vrátane detí. Podľa jeho slov sú unesení ľudia ponižovaní, trápení a ženy znásilňované. 

„Nemôžeme týmto ľuďom dovoliť, aby unášali, znásilňovali a dokonca aj vraždili,“ zdôrazňuje. „Táto situácia si vyžaduje nielen zmenu názorov, ale obrátenie sŕdc. Preto sa zjednoťme v modlitbe za to, aby sme vybudovali novú krajinu.“

Jean Desinord bol kedysi riaditeľom katolíckeho Radio Soleil. Foto: ACN.

Nezvonia po prvý raz

Už pred dvomi rokmi Cirkev upozorňovala na nespravodlivosť v krajine. Začiatkom roka 2019 sa rozpútali protesty, keďže politici nezvládali riešiť ekonomické problémy, nastala inflácia a objavili sa správy o tom, že štyri miliardy dolárov určené na sociálnu pomoc, investície do poľnohospodárstva a infraštruktúry skončili niekde inde. 

Tento chaos spôsobil dlhé mesiace nepokojov a – ako to občas býva – demonštrácie sa stali dejiskom násilia. Keď zomrelo niekoľko ľudí, biskupi zareagovali otvoreným listom vláde, v ktorom žiadali prijatie zodpovednosti. Vtedajšiu situáciu v ostrovnom štáte nazvali „bratovražednou vojnou“. 

Kostol svätého Františka Xaverského na Haiti, ktorý bol zničený hurikánom Matthew v roku 2016. Foto: ACN

Kto bude ďalší, pýtajú sa

Spomedzi obetí nedeľňajšieho únosu už jeden kňaz a jedna sestra boli v minulosti unesení. Zažili to len pred rokom. Aj keď sa zdá, že tento čin je len súčasťou všeobecne rozšíreného bezprávia a pokusom o získanie peňazí z výkupného, biskup Desinord nevylučuje politický element.

„Je to zrejme len snaha o rýchle peniaze. Cirkev je však už dlho tŕňom v oku niektorých politikov, pretože kritizuje hrozné podmienky v krajine. Nemôžem to však povedať s istotou,“ konštatuje v liste pre nadáciu ACN. „Všetci v krajine vedia, že politici využívajú gangy, aby mali pod kontrolou niektoré územia. Hranica medzi organizovaným zločinom a politikou je v tejto krajine rozostrená.“

Text vychádza v spolupráci s pápežskou nadáciou ACN – Pomoc trpiacej Cirkvi, ktorá od roku 1947 pomáha núdznym, ktorí trpia, sú prenasledovaní pre vieru, alebo sú v existenčnej núdzi.


Ďalšie články