Minimálne odvody živnostníkov pôjdu strmo nahor

Štát podporí zamestnanos na hornej Nitre sumou 12 miliónov eur Ilustračné foto: Radovan Stoklasa/TASR

V roku 2021 budú platiť vyššie odvody. V ťažšom ekonomickom období živnostníkov s oneskorením dobieha vysoký mzdový rast u zamestnancov v minulom roku.  

Črtá sa ďalšia politicky citlivá téma: Sociálna poisťovňa oznámila, že pre živnostníkov budú platiť od začiatku roka 2021 nové vymeriavacie základy na platenie odvodov na sociálne poistenie. Pri najsledovanejšom ukazovateli to znamená, že minimálne poistné bude vo výške 180,99 eura. To je oproti tomuto roku o osem percent viac.

Čo za to môže?

Na výpočet výšky odvodov sa používa daňový základ, zjednodušene povedané príjmy, ktoré živnostník dosiahol, očistené o výdavky, a to dva roky pred obdobím, keď platí odvody. Sú tu však limity, horný a dolný, ktoré stanovujú výšku odvodov na minimálnej a maximálnej úrovni.

Tieto limity sa odvíjajú od priemernej mzdy v celej ekonomike, ako ju zistil Štatistický úrad SR dva roky predtým, ako vzniká živnostníkovi povinnosť platiť odvody. Výpočet hraničných odvodov na rok 2021 sa tak vzťahuje na priemernú mzdu dosiahnutú na Slovensku v roku 2019.

Živnostníkov zaujíma hlavne minimálny vymeriavací základ, lebo veľká časť z nich má také nízke príjmy, že im prislúcha povinnosť platiť aspoň minimálne odvody. V roku 2019 bola priemerná mzda na Slovensku 1 092 eur. Zákon stanovuje, že minimálny vymeriavací základ je 50 percent z tejto sumy, teda 546 eur. Z toho vychádza minimálny mesačný odvod pre živnostníka do Sociálnej poisťovne na rok 2021 vo výške 180,99 eura.

Ako to bude ďalej?

Kým na tento rok boli stanovené minimálne odvody do Sociálnej poisťovne na 167,89 eura, od budúceho roka sa zvyšujú o takmer osem percent. Dôvod je jednoduchý. Rovnakým tempom rástla medzi rokmi 2018 a 2019 priemerná mesačná mzda na Slovensku.

Inými slovami, živnostníci platiaci minimálne poistné odvody si môžu spraviť obraz o tom, čo ich čaká v nasledujúcom roku, podľa toho, ako naposledy rástli priemerné mzdy.

Čo môžu očakávať v roku 2022? Je to síce ďaleko, no už teraz sa dá predvídať, kam pôjdu odvody. Ministerstvo financií v návrhu rozpočtu verejnej správy na budúci rok predpokladá, že mzdy sa v tomto roku zvýšia priemerne o 2,6 percenta. Ak sa tak naozaj stane, rovnakým tempom pôjdu nahor aj minimálne odvody. V prepočte by to znamenalo, že v roku 2022 by živnostníci platili minimálne odvody niečo vyše 185 eur.

Podobné prepočty platia pre zdravotné odvody živnostníkov.


Ďalšie články