Dvadsať rokov v NATO a tieň Jána Čarnogurského

V piatok uplynulo presne 20 rokov, čo Slovensko vstúpilo do NATO. V Štandarde sa už k téme vyjadril profesor Lipitsky, do polemiky s ním aj výročím sa pridáva Jaroslav Daniška.

dont drink and drive Ilustračné foto: Profimedia.sk

Hastings Ismay bol vojak a cez vojnu blízky spolupracovník Winstona Churchilla, neskôr diplomat a prvý generálny tajomník Severoatlantickej aliancie. Pripisuje sa mu výrok, že cieľom NATO je držať Nemcov dolu, Rusov mimo a Američanov vnútri. Hoci by mnohí súhlasili, že táto neformálna doktrína trvá dodnes, niečo sa na tom pokazilo. Definitívnym potvrdením je vojna na Ukrajine.

Najskôr ale povedzme niečo historicky dôležité. Založenie NATO bolo jedným z najúspešnejších projektov počas studenej vojny. Aliancia pomohla zabezpečiť mier v Európe, vďaka Američanom sa udržala aj taká geopolitická rarita ako západný Berlín. Keď sa rozpadol komunizmus v Európe, nebola to vojenská porážka totalitných režimov (ako to bolo pri nacizme), bola to implózia zvnútra. Režimy padali od Varšavy po Moskvu postupne a rýchlo, veľkú historickú zásluhu na tom majú Poliaci, a preto by mala byť symbolom konca komunizmu Varšava a tamojší okrúhly stôl, a nie múr v Berlíne.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami